Aparitia de papiloame pe gat dar si in alte zone ale corpului este o problema cu care majoritatea oamenilor se confrunta in mai mare sau mai mica masura de la o anumita varsta, si din fericire cel mai mare inconvenient este doar de natura estetica. In general, adultii de varsta medie si varstnicii dezvolta papiloame pe gat insa nu este exclus ca aceste formatiuni sa apara si mai devreme, favorizate de anumiti factori de risc.
De aceea multi considera ca aparitia de papiloame pe gat este un semn de batranete iar daca acestea ajung sa creeze si un oarecare disconfort, e un motiv in plus pentru a scapa de ele. Acest lucru nu este deloc dificil, intrucat exista mai multe metode pentru a le indeparta insa din pacate niciuna nu garanteaza riscul reaparitiei de papiloame pe gat.
Pentru ca reprezinta o problema comuna, vom aborda si noi subiectul in randurile urmatoare, din care puteti afla ce sunt aceste papiloame pe gat, cum apar, care sunt factorii ce le favorizeaza aparitia si cum poti scapa de ele.
Ce sunt papiloamele?
Fie ca vorbim de papiloame pe gat sau in alte zone ale corpului, acestea sunt niste excrescente benigne care apar pe piele ca urmare a proliferarii celulelor epiteliale. Acestea afecteaza doar epiderma, adica stratul exterior al pilelii intrucat proliferarea celulelor nu se produce si in straturile mai profunde. Ca aspect, pot fi comparate cu mici „ciucuri” care atarna de suprafata pielii, de care sunt prinse cu un pedicul scurt si subtire care adesea se poate rupe.
Papiloamele pe gat si cele care apar de obicei in acele zone ale corpului in care pielea formeaza pliuri au de obicei dimensiuni milimetrice insa cele care se dezvolta exacerbat pot ajunge chiar si la cativa centimetri. Astfel, diametrul poate atinge 3 centimetri iar in lungime pot ajunge pana la 5 centimetri, cu o forma alungita sau rotunda asemeni unei boabe.
Papiloamele pe gat pot avea culoare pielii sau pot fi maronii, caz in care sunt confundate uneori cu alunitele sau cu negii.
Spre deosebire de alunite, care sunt plate, se dezvolta mai profund in piele iar uneori pot fi usor bombate la suprafata epidermei, papiloamele pe gat se dezvolta pe suprafata stratului exterior al pielii si intotdeauna ies in relief, dimensiunile variind intre cea a unei seminte de mac pana la cea a unei boabe de strugure.
De asemenea, in comparatie cu negii, care au o textura tare sau aspra si o suprafata plata, papiloamele pe gat sunt moi si proeminente.
In general, aparitia de papiloame pe gat nu trebuie sa constituie un motiv de ingrijorare, multi considerand acest lucru chiar firesc dupa varsta de 35-40 de ani. Fiind formatiuni benigne, papiloamele pe gat sunt inofensive, putand cauza doar o usoara mancarime sau usturime insotita de mici sangerari atunci cand se rup sau se irita.
Cel mai important inconvenient este de natura estetica iar in anumite cazuri pot genera un usor disconfort cand se freaca de gulerul de la camasa sau al bluzelor pe gat.
Papiloame pe gat – cauze si factori de risc
In marea majoritate a cazurilor, aparitia de papiloame pe gat se datoreaza infectiei cu o tulpina a virusului HPV, manifestata la nivelul celulelor bazale ale epiteliului. Este vorba de virusul papiloma uman, acelasi care cauzeaza cancerul de col uterin si alte tipuri de cancere genitale. Aceasta nu inseamna ca papiloamele pe gat sunt de natura canceroasa, pentru ca virusul HPV are in jur de 200 de tulpini diferite care cauzeaza afectiuni diferite. Dintre acestea, doar tulpinile 6 si 11 cauzeaza in general papiloame pe gat si in alte zone ale corpului, fiind diferite de tulpinile care genereaza formele de cancer amintite mai sus.
Aceste tulpini ale virusului se fixeaza in statul de celule bazale ale epiteliului, unde incep sa se dezvolte fara a patrunde insa in profunzimea pielii. Proliferarea virusului duce la cresterea in dimensiuni a celulelor epiteliale, ceea ce explica aparitia de papiloame pe gat. Nu oricine intra in contact cu aceste tulpini virale dezvolta papiloame pe gat sau in alte zone ale corpului, aparitia acestora fiind influentata de diversi factori pe care ii prezentam in cele ce urmeaza.
Varsta
In general, persoanele cu papiloame pe gat sunt trecute de 35-40 de ani, intrucat aparitia acestor formatiuni benigne este favorizata de faptul ca odata cu inaintarea in varsta pielea devine mai vulnerabila pentru ca scade imunitatea, au loc o serie de modificari hormonale si incep sa apara efectele la nivel cutanat ale stresului oxidativ.
Frecarea
Papiloame pe gat apar mai frecvent in zonele in care pielea se freaca de gulerul camasii sau al bluzelor mulate ori de lantisorul pe care multi il poarta pe post de bijuterie 24 de ore din 24. Frecarea continua irita pielea si o face mai vulnerabila facilitand astfel infectarea cu tulpinile virusului HPV.
Umiditatea si transpiratia excesiva
Umiditatea prelungita la nivelul pielii cauzata de transpiratie sau de expunerea la un mediu cu multa umezeala favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si fungilor, care solicita sistemul imunitar si slabesc astfel bariera de protectie. In aceste conditii, infectia cu HPV se dezvolta mai usor, urmata la scurt timp de papiloame pe gat.
Excesul ponderal si obezitatea
Acumularea de tesut adipos in exces duce la aparitia de pliuri ale pielii. In aceste pliuri se aduna transpiratie iar pielea se freaca la fiecare miscare, creandu-se astfel conditiile favorabile aparitiei de papiloame pe gat mentionate anterior.
Diabetul
In stransa legatura cu excesul ponderal, diabetul favorizeaza la randul sau aparitia de papiloame pe gat din cauza cresterii nivelului de glucoza din sange si a modificarilor hormonale ce fac pielea mai vulnerabila la infectii, inclusiv cele cu virusul HPV.
Sarcina
Modificari hormonale importante apar si in perioada sarcinii iar pe masura ce aceasta evolueaza determina si formarea de pliuri la nivelul pielii. Daca mai adaugam si diabetul gestational, care se poate declansa in perioada sarcinii, avem suficiente elemente care pot duce la aparitia de papiloame pe gat.
Stresul si stilul de viata nesanatos
Stresul cronic slabeste imunitatea iar obiceiurile nesanatoase precum fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul si alimentatia dezechilibrata genereaza in timp probleme de sanatate care afecteaza organismul si creeaza terenul propice aparitiei de papiloame.
Sindromul Birt-Hogg-Dube
Este o afectiune genetica transmisa pe cale ereditara, caracterizata de mutatii ale unei gene care controleaza cresterea celulara. In acest caz, aparitia de papiloame pe gat si in alte zone ale corpului poate fi considerata cea mai mica problema, mutatia putand genera si chisturi pulmonare sau tumori renale.
Ce solutii exista pentru a scapa de papiloamele de pe gat?
Cel mai important motiv pentru a scapa de papiloamele pe gat este de natura estetica, pentru ca aceste formatiuni confera pielii un aspect neplacut, mai ales daca sunt numeroase ori au dimensiuni mari. Se poate intampla uneori sa genereze disconfort daca apar in zonele de frecare dintre piele si guler iar acesta este un alt motiv intemeiat pentru a le elimina.
In unele cazuri, papiloamele dispar de la sine iar alteori se rup accidental cand pielea este stearsa sau frecata insistent. In astfel de situatii pot cauza mancarime sau durere suportabila, se pot produce sangerari usoare si pot aparea mici inflamatii. Cu toate ca legatura cu piele este fragila si se pot rupe usor nu trebuie sa le rupi niciodata pentru ca leziunile astfel aparute se pot infecta si exista riscul ca papiloamele sa reapara in numar mai mare.

Pentru a scapa de papiloamele pe gat si din orice alta zona a corpului trebuie sa te adresezi unui medic dermatolog, care dupa o examinare a formatiunilor aparute pe piele iti va prezenta optiunile de tratament. Iata care pot fia cestea:
- Crioterapia – presupune inghetarea papiloamelor folosind un dispozitiv care disperseaza azot lichid strict pe aceste formatiuni. Temperatura extrem de scazuta distruge celulele papiloamelor, care se necrozeaza si intr-un final se desprinde de piele;
- Electrocauterizarea – se foloseste un dispozitiv medical numit electrocauter care genereaza caldura cu ajutorul curentului de joasa frecventa, iar temperatura ridicata arde celulele papiloamelor si totodata inchide vasele sanguine, prevenind sangerarea;
- Terapia cu laser – este foarte precisa si recomandata pentru zonele cu piele sensibila cum este si cea a gatului. Un fascicul laser este directionat strict asupra papilomului, care se vaporizeaza fara a cauza sangerare si fara a lasa cicatrici;
- Cauterizarea chimica – consta in aplicarea unor solutii topice precum cremele sau unguentele, care contin diferite substante ce distrug celulele papiloamelor, fara a afecta si pielea. Acidul salicilic, podofilotoxina si acidul tricloracetic sunt substantele cele mai des folosite in astfel de tratamente, care sunt mai ieftine insa dureaza mai mult;
- Excizia chirurgicala – la aceasta metoda se apeleaza de obicei in cazul papiloamelor de mari dimensiuni sau atunci cand din diferite motive nu se pot folosi celelalte tehnici. Este o procedura minim invaziva ce presupune inlaturare papilomului, care este taiat de la baza ajutorul unei foarfeci sterile sau al unui bisturiu, sub anestezie locala.
Pe langa aceste tratamente medicale exista si o serie de remedii naturiste despre care se spune ca sunt eficiente in eliminarea papiloamelor. Poate cel mai cunoscut remediu il constituie tinctura de rostopasca sau seva acestei plante, aplicata peste papiloame. De asemenea, despre usturoiul zdrobit aplicat pe pielea cu papiloame se spune ca este eficient in eliminarea acestora, la fel si otetul de mere sau uleiul esential de arbore de ceai. Spre deosebire de tehnicile medicale enumerate anterior, remediile naturiste nu garanteaza rezultate pozitive iar efectele pot varia de la o persoana la alta.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: