fbpx

Pastile de gat – sfaturi pentru o administrare corecta

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Pastilele de gat sunt un remediu „la moda” in sezonul rece, cand creste numarul infectiilor respiratorii, printre ale caror simptome se numara inevitabil si durerea sau usturimea in gat. Sunt manifestari destul de neplacute de care oamenii incearca sa scape inca de la primele semne, iar pastilele de gat le sunt de mare ajutor in acest demers.

De multe ori insa, in incercarea lor de a scapa cat mai rapid de aceste neplaceri pacientii iau pastile de gat la intamplare, fara a tine cont ca acestea sunt de mai multe feluri si se administreaza dupa anumite reguli.

Pentru a  nu face si tu aceeasi greseala, ti-am pregatit acest material despre pastilele de gat, din care poti afla de cate tipuri sunt, cum actioneaza, cand si cum trebuie sa le iei. De asemenea, pentru intelege mai bine importanta acestor detalii iti vom spune si ce efecte nedorite pot avea pastilele de gat.

Tipuri de pastile de gat

In functie de forma de prezentare, pastilele de gat pot fi tablete, capsule, dropsuri sau drajeuri masticabile, insa acest detaliu este mai putin important. Ceea ce conteaza cu adevarat sunt substantele active pe care le contin pastilele de gat, iar in functie de acest detaliu putem vorbi de urmatoarele tipuri:

  • Antibiotice – desi multi le considera un panaceu atunci cand vine vorba de infectii respiratorii, antibioticele se administreaza doar in cazul in care acele infectii sunt generate de bacterii;
  • Antiinflamatoare nesteroidiene – sunt pastile de gat ce reduc inflamatia si odata cu ea durerea asociata, constituind un remediu eficient in cazul faringitelor si amigdalitelor.
  • Anestezice locale – spre deosebire de precedentele doua tipuri, aceste pastile de gat nu actioneaza asupra cauzelor problemei, ci asupra efectului. Acestea amortesc temporar zona gatului, ameliorand astfel intensitatea durerii percepute.
  • Antiseptice – actioneaza impotriva agentilor patogeni din cavitatea bucala si din gat, distrugand astfel microorganismele care genereaza infectia.

    Cum actioneaza pastilele de gat?

    Pastilele de gat au un scop comun si anume acela de a face sa dispara durerea, usturimea sau disconfortul resimtit in special la inghitire. Modul in care isi duc la indeplinire aceasta misiune este insa diferit, fiecare categorie din cele mentionate mai sus actionand in stil propriu, dictat de substantele active pe care le contin. Iata care sunt principalele moduri de actiune ale pastilelor de gat:

    • Antibioticele – asa cum am precizat deja, antibioticele sunt eficiente impotriva bacteriilor si de aceea se administreaza doar pentru tratarea infectiilor bacteriene. Pastilele de gat din aceasta categorie identifica bacteriile, iar in functie de tipul de antibiotic pe care il contin, le distrug sau le inhiba mecanismul de crestere si multiplicare, lasand misiunea distrugerii acestora in seama sistemului imunitar.
    • Antiinflamatoarele nesteroidiene – inflamatia este o reactie naturala a organismului declansata de sistemul imunitar care incearca sa combata infectia. Mecanismul este unul complex si implica anumite substante care declanseaza si intretin procesul inflamator, iar pastilele de gat antiinflamatoare blocheaza aceste substante si odata cu ele intregul mecanism.
    • Anestezicele locale – pastilele de gat cu efect anestezic actioneaza asupra nervilor din zona afectata de inflamatie blocand temporar semnalele de durere pe care acestia le transmit catre creier. Se stie ca durerea este indusa de semnalele nervoase transmise catre creier, iar anestezicele inhiba temporar aceste semnale si astfel creierul nu mai afla ca in zona respectiva exista o problema dureroasa.
    • Antisepticele – pastilele de gat antiseptice au un mod de actiune oarecum similar cu cel al antibioticelor, vizand reducerea numarului de agenti patogeni. Desi spectrul de actiune este mai larg, incluzand atat bacteriile cat si virusurile, antisepticele nu sunt la fel de eficiente precum antibioticele. Acestea deterioreaza membrana celulara a microorganismelor din cavitatea bucala si din gat impiedicand-le sa se multiplice.   

      Cand se recomanda administrarea de pastile de gat?

      Dupa cum spuneam mai devreme, pastilele de gat se administreaza cel mai adesea in cazul infectiilor respiratorii, atunci cand durerea sau usturimea genereaza un anumit disconfort. Unele antiseptice pot fi administrate si preventiv in perioadele de circulatie intensa a virusurilor respiratorii, reducand astfel riscul de a contracta o infectie respiratorie cu durerea in gat aferenta. Cu exceptia acestor antiseptice, niciun alt tip de pastile pentru gat nu se administreaza preventiv.

      In cazul antibioticelor trebuie sa retii faptul ca acestea sunt eficiente doar impotriva bacteriilor, iar cele mai multe infectii respiratori sunt de natura virala. Exista si infectii bacteriene care pot provoca probleme la nivelul gatului, insa in acest caz tratamentul cu antibiotice se administreaza doar la recomandarea medicului. De altfel, astfel de medicamente pot fi procurate din farmacii doar pe baza de prescriptie medicala, pentru ca administrarea de antibiotice la intamplare presupune o serie de riscuri.

      Pastilele de gat cu efect antiinflamator si cele care actioneaza ca anestezic local pot fi procurate fara reteta si se pot administra pentru calmarea durerilor sau usturimii, tinand cont de recomandarile mentionate in prospect.

      Ce pastile de gat le sunt recomandate copiilor?

      In cazul copiilor sub 3 ani, singurul care trebuie sa decida ce pastile de gat pot fi administrate este medicul pediatru, care trebuie consultat de fiecare dat cand cel mic are probleme. Pentru copiii de varste mai mari exista pastile de gat speciale, care contin cantitati mai reduse de substante active. Un alt detaliu important este cauza durerii, in functie de care se aleg pastilele de gat potrivite.

      Pentru ca cei mici ar putea sa refuze medicamentele, este de preferat ca acestea sa fie aromate  si sa aiba un gust placut.

        Ce trebuie sa stii despre abuzul de pastile de gat?

        Ce orice medicament, si pastilele de gat trebuie administrate cu masura, conform indicatiilor medicului sau recomandarilor din prospect. Abuzul de pastile de gat se refera atat la administrarea in doze mai mari decat cele recomandate, cat si la utilizarea frecventa, chiar si atunci cand nu este cazul. In functie de tipul de pastile si de modul in care se abuzeaza de ele pot aparea probleme hepatice sau renale si uneori chiar de natura cardiaca sau respiratorie. Cantitatile mari pot provoca intoxicatie, iar consumul frecvent poate duce la dependenta.

        Un grad ridicat de pericol il reprezinta abuzul de antibiotice care, pe langa faptul ca distruge flora bacteriana din intestine, ajuta bacteriile sa dezvolte imunitate la aceste medicamente. Apare astfel rezistenta la antibiotice, care duce la dezvoltarea unor specii de bacterii mult mai putin sensibile la aceste tratamente.

        Care sunt efectele adverse ale diferitelor tipuri de pastile de gat?

        In general, administrarea pastilelor de gat nu este urmata de efecte adverse, iar atunci cand acestea apar se intampla de obicei tot pe fondul administrarii incorecte. Efectele adverse difera in functie de fiecare tip de pastile si se pot manifesta astfel:

        Antibiotice

        • Diaree;
        • Greturi;
        • Varsaturi;
        • Reactii alergice.

        Antiinflamatoare nesteroidiene

        • Dureri de stomac;
        • Diaree;
        • Arsuri gastrice;
        • Greturi;
        • Varsaturi.

        Anestezice locale

        • Gura uscata;
        • Amorteala le nivelul cavitatii bucale;
        • Dificultati de respiratie.

        Antiseptice

        • Iritatie locala;
        • Gura uscata;
        • Reactii alergice;
        • Modificari temporare ale gustului.
        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: