Trebuie sa precizam din start ca denumirea de pete pe piele de la ficat sau pete hepatice este una oarecum improprie deoarece nu intotdeauna exista o legatura intre aparitia acestora si o afectiune a organului respectiv. Asadar, o persoana care prezinta astfel de pete pe piele poate avea un ficat perfect sanatos, fiind vorba de o problema dermatologica si nu una hepatica
Petele pe piele apar in special pe fondul inaintarii in varsta si al expunerii prelungite la actiunea razelor ultraviolete insa uneori pot fi cauzate si de anumite probleme la ficat.
In general, pete pe piele din cauze hepatice apar la pacientii cu icter si se explica prin acumularea de toxine in organism, care nu mai sunt filtrate eficient in ficat.
Despre ficat si importanta sa in sanatatea generala a organismului
Ficatul este cea mai mare glanda din organismul uman si totodata un organ vital fara de care nu se poate supravietui. O persoana adulta are un ficat de dimensiuni similare unei mingi de fotbal si o greutate de aproximativ 1,4 kilograme, avand o forma de semiluna plasata cu partea concava in jos. Ficatul se afla in partea superioara dreapta a cavitatii abdominale imediat sub diafragma, iar in zona inferioara este plasat cu partea stanga deasupra stomacului si cu cea dreapta deasupra intestinului subtire.
Ca structura, ficatul este alcatuit din doi lobi, fiecare dintre ei continand 8 segmente iar acestea la randul lor fiind compuse fiecare din aproximativ 1.000 de lobuli. Despre ficat se spune ca este o adevarata uzina care functioneaza in corpul uman, estimandu-se ca indeplineste circa 500 de sarcini.
Functiile esentiale ale ficatului
Nu vom mentiona toate cele aproximativ 500 de functii pe care le indeplineste ficatul, insa trebuie spus ca acesta joaca un rol esential in detoxifierea sangelui, digestia grasimilor si metabolizarea medicamentelor.
Sangele cu nutrienti absorbiti din stomac si intestine trece mai intai prin ficat, unde este filtrat, eliminandu-se substantele nocive. De asemenea, tot in ficat sunt procesati nutrientii ce ajung ulterior la structurile anatomice care au nevoie de ei. In acelasi timp, ficatul secreta bila care ajunge in intestinul subtire, dupa ce trece prin vezica biliara, fiind folosita in digestia grasimilor. Totodata, bila contine colesterol, bilirubina si alte materii reziduale filtrate la nivelul ficatului, care astfel sunt eliminate pe cale naturala prin intermediul materiilor fecale.
Semnele unui ficat suprasolicitat asupra pielii
Desi ficatul este un organ rezistent prin prisma multiplelor sarcini pe care le indeplineste dar si a capacitatii de a se regenera, in conditii de suprasolicitare prelungita poate fi afectat, uneori chiar iremediabil. Lipsa odihnei, consumul de exagerat de grasimi si alcool, infectia cu virusul hepatitic de tip A, B sau C sunt principalii factori de risc pentru sanatatea ficatului.
Sub actiunea acestor factori de risc apar afectiuni hepatice, unele dintre ele asimptomatice in prima faza. Atunci cand, apar simptomele se pot manifesta si la nivel cutanat, inclusiv prin aparitia de pete pe piele. Dupa cum spuneam, aceste pete pe piele apar cel mai frecvent din alte cauze care nu au legatura cu ficatul insa daca sunt insotite si de alte semne specifice pot sa constituie un indiciu al unei afectiuni hepatice. Iata care sunt principalele manifestari cutanate ce pot aparea in astfel de situatii:
Pete pe piele/pete hepatice
Asa cum spuneam, in cazul unor afectiuni hepatice e posibil sa apara unele pete pe piele insa acestea pot fi trecute usor cu vederea dat fiind faptul ca au si alte cauze mult mai frecvente. In acest caz aparitia de pete pe piele se explica prin acumularea de toxine in sange pe fondul unei functionari defectuoase a ficatului. Aceste toxine formeaza mici depozite in tesutul cutanat, vizibile sub forma de pete pe piele de culoare maronie, forma ovoidala si dimensiuni ce pot ajunge pana la13-15 milimetri.
Mainile, gatul fata si pieptul sunt zonele in care apar cu predilectie pete pe piele.
Icter
Este o manifestare asociata adesea cu aparitia de pete pe piele, ce isi gaseste explicatia tot in incapacitatea ficatului de a curata sangele de toxine. Icterul consta in ingalbenirea pielii, pe care pot aparea si pete hepatice, si are drept cauza acumularea de bilirubina in sange. Aceasta este o substanta reziduala formata prin descompunerea globulelor rosii imbatranite, fiind eliminata in mod normal din organism prin intermediul bilei produse de ficat.
Aceasta contine si bilirubina care ajunge in materiile fecale, conferindu-le culoarea specifica. Un ficat suprasolicitat nu mai elimina eficient bilirubina iar aceasta se acumuleaza in sange, facand ca pielea sa capete acea culoare galbena specifica icterului.
Mancarimi persistente
Aparitia inexplicabila a unor mancarimi persistente mai ales la nivelul extremitatilor poate fi asociata si cu o problema la ficat, care afecteaza modul in care acesta elimina toxinele. Am aratat ca eliminarea acestora se face prin intermediul bilei, care contine o serie de saruri numite saruri biliare Acestea nu sunt nimic altceva decat acele toxine care astfel nu mai ajung in bila, ci in sange. Purtate de fluxul sanguin prin tot organismul pot interactiona cu receptorii de la nivelul terminatiilor nervoase, cauzand senzatia de mancarime persistenta.
Aparitia vanatailor
Una dintre functiile ficatului este si productia factorilor de coagulare – niste proteine esentiale eliberate in sange in scopul prevenirii hemoragiilor. Un ficat suprasolicitat poate avea o productie redusa de astfel de proteine iar sangele se coaguleaza mai greu si astfel se explica aparitia frecventa a vanatailor chiar si dupa traumatisme usoare sau aparent fara nicio cauza.
De asemenea, poate aparea o crestere a presiunii in vasele de sange din ficat ce duce la ruperea vaselor capilare mult mai sensibile si la aparitia vanatailor.
Cum sa protejezi sanatatea ficatului?
Recomandarile in ceea ce priveste protejarea ficatului se incadreaza in rigorile unui stil de viata sanatos, axandu-se pe alimentatie, odihna, miscare si respectarea regulilor elementare de igiena.
In privinta alimentatiei se recomanda o dieta echilibrata, cu accent pe fructe, legume, peste, carne slaba, cereale integrale, verdeturi, uleiuri vegetale, nuci si seminte. De cealalta parte sunt de evitat alimentele bogate in grasimi de origine animala si prajelile, care suprasolicita ficatul si formeaza depozite la nivelul acestuia, ducand la aparitia steatozei hepatice numita si boala ficatului gras. De asemenea, alimentele procesate industrial contin conservanti si o serie de aditivi care sunt substante de natura chimica ce ajung in ficat iar daca sunt consumate in mod frecvent afecteaza functionarea acestuia.
Totusi cel mai mare dusman al ficatului este alcoolul care, consumat in mod frecvent si in cantitati mari, cauzeaza leziuni tesutului hepatic ce nu mai are timp sa se regenereze intrucat e supus unui stres permanent. Astfel, pe suprafata ficatului se formeaza tesut cicatricial care este nefunctional, iar pe masura ce suprafata cicatrizata creste capacitatea functionala a ficatului scade, ajungandu-se in final la ciroza hepatica.
De asemenea, ficatul are nevoie si de repaus pentru a se reface si de aceea respectarea unui program strict de odihna este foarte importanta.
O alta recomandare se refera la mentinerea unui indice de masa corporala normal, ceea ce presupune, pe langa alimentatia echilibrata despre care deja am vorbit, si multa miscare, aceasta insemnand in medie 30 de minute de activitati intense pe zi.
Nu in ultimul rand respectarea regulilor de igiena reduce riscul de hepatita de tip A, numita si „boala mainilor murdare”, fiind vorba de o afectiune infectioasa a ficatului cauzata de un virus. Acesta se transmite pe cale orala si de aceea se recomanda spalarea mainilor inainte de fiecare masa precum si a fructelor si legumelor inainte de a le consuma.
Exista si hepatita de tip B si de tip C, de aceasta data fiind vorba de virusuri care se transmit prin contact cu fluidele corporale provenite de la o persoana infectata. In acest caz masurile de prevenire presupun evitarea sexului neprotejat cu persoane necunoscute, utilizarea de catre o singura persoana a obiectelor de igiena personala, evitarea folosirii de catre mai multe persoane a seringilor sau altor dispozitive medicale de unica folosinta, sterilizarea instrumentarului medical precum si a celui folosit in pentru piercing si tatuaje.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: