fbpx

Pete pe piele de la stres: cum sa le recunosti si ce masuri sa iei

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Aparitia de pete pe piele in conditii de stres este un fenomen normal, explicabil prin legatura stransa care exista intre creier si tesutul cutanat. Astfel de pete pe piele cauzate des stres pot aparea sub diferite forme, insa prezenta lor  nu este o caracteristica definitorie pentru aceste stari, pentru ca multe persoane nu manifesta un astfel de simptom.

Din randurile de mai jos vei putea afla care este mecanismul ce declanseaza aparitia de pete pe piele, sub ce forme se poate manifesta acest simptom, care sunt alte manifestari asociate precum si care sunt metodele de tratament si de prevenire.

Ce este stresul si cum afecteaza organismul?

Stresul poate fi definit ca un mecanism de adaptare a organismului la situatii percepute ca o amenintare iminenta. Acest mecanism se declanseaza doar sub actiunea unor factori care prevestesc un astfel de pericol iminent  si genereaza o serie de reactii in organism, menite sa il ajute sa faca fata situatiei amenintatoare. Reactiile declansate de stres sunt denumite generic „lupta sau fugi” iar pe termen scurt sunt benefice pentru ca intr-adevar se dovedesc salvatoare in diferite situatii critice.

Exista doua tipuri de stres, respectiv stresul acut, manifestat pe o perioada scurta, si stresul cronic, manifestat pe termen lung si de cele mai multe ori  cu efecte negative asupra organismului.

In conditii de stres cronic, organismul  produce un hormon specific numit cortizol, care actioneaza pe mai multe planuri modificand anumite functii ale organismului pentru a-l pregati sa faca fata situatiilor amenintatoare. Astfel, sub actiunea cortizolului se modifica metabolismul, creste ritmul cardiac, se modifica tensiunea arteriala si ciclul circadian iar imunitatea scade. Pe termen scurt, astfel de modificari nu afecteaza semnificativ organismul, insa in conditii de stres cronic  se extind pe o perioada mai lunga, ceea ce poate duce la exces ponderal, hipertensiune arteriala, tulburari digestive, insomnie, infectii frecvente pe fondul imunitatii scazute, alterarea starii psihice si, nu in ultimul rand, aparitia de pete pe piele.

Legatura dintre stres si piele

Aparitia de pete pe piele in conditii de stres are la baza o stransa legatura dintre sistemul nervos si tesutul cutanat, care se formeaza inca din viata intrauterina. Mai exact, sistemul nervos si pielea se formeaza din acelasi tip de tesut embrionar, iar intre creier si tesutul cutanat se formeaza un canal de comunicare prin intermediul sistemului neuroendocrin si al sistemului imunitar.

Putem vorbi astfel de o axa creier-piele prin care cele doua organe comunica direct si prin intermediul careia hormonii de stres eliberati din creier pot ajunge pana la nivel cutanat. Cand se intampla acest lucru, cortizolul  poate determina o crestere a secretiei de sebum la nivelul pielii si totodata poate slabi bariera protectoare a acesteia, crescand astfel riscul aparitiei unor infectii sau iritatii cutanate.

De asemenea, in conditii de stres cronic creste si sensibilitatea pielii, care devine mai vulnerabila la actiunea unor factori externi. Toate aceste conditii pot duce la aparitia de pete pe piele si totodata pot exacerba anumite probleme dermatologice deja existente.  

Tipuri de pete pe piele cauzate de stres

Asadar, aparitia de pete pe piele in conditii de stres se datoreaza in principal actiunii cortizolului, care poare determina o serie de reactii la nivel cutanat sau poate exacerba afectiuni ale pielii. Astfel de pete pe piele pot aparea sub diferite forme, dupa cum urmeaza:   

Acnee

Este o problema dermatologica frecventa, caracterizata de aparitia cosurilor, care sunt mici inflamatii ale porilor. Cosurile se formeaza ca urmare a infundarii porilor cu sebum, ceea ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si aparitia unor infectii superficiale la nivelul porilor infundati. Cortizolul stimuleaza productia de sebum si astfel  se creeaza conditii prielnice aparitiei cosurilor sau exacerbarii  acneei deja existente.

Urticarie

Aparitia de pete pe piele poate fi asociata si cu o reactie alergica favorizata de stres, in conditiile stimularii secretiei de histamina. La nivel cutanat, o astfel de reactie se manifesta sub forma de urticarie, adica pete pe piele de forme si dimensiuni variabile, cu aspect rosiatic.

Eczeme

Eczemele sunt pete pe piele cu suprafata rosiatica sau uscata, avand la baza un proces inflamator care in conditii de stres poate fi asociat cu sensibilitatea crescuta a pielii sau slabirea barierei de protectie.

Simptome asociate cu petele pe piele de la stres

In primul rand, aparitia de pete pe piele de la stres se manifesta in plan vizual, acestea putand fi usor observate cu ochiul liber. In general, se manifesta sub forma unor pete rosiatice mai mult sa mai putin extinse, cu margini bine delimitate sau difuze, aparute in diferite zone ale corpului. Uneori petele pot fi albicioase sau pot avea o nuanta cafenie, iar in alte situatii pielea in zonele afectate poate fi uscata, cu aparitia de crapaturi. Alte simptome frecvente sunt aparitia de vezicule cu lichid sau cu puroi ori descuamarea pielii.

Deseori, petele pe piele sunt insotite de mancarime iar scarpinatul insistent poate cauza leziuni in zonele afectate. De asemenea, zonele respective pot fi inflamate iar alte simptome posibile pot fi usturimea, senzatia de arsura sau durerea.

Diagnostic si evaluare

Daca petele aparute pe piele persista  sau se extind pe suprafete tot mai intinse este recomandata o vizita la medicul dermatolog pentru a stabili natura acestora si tratamentul adecvat. In cadrul anamnezei, medicul se va interesa de simptomele pacientului, de istoricul sau medical, stilul de viata alte aspecte care pot oferi indicii in privinta factorilor declansatori si a cauzei exacte a petelor pe piele.

Urmeaza examinarea fizica ce presupune inspectarea amanuntita a petelor iar daca este cazul si prelevarea unor probe pentru teste de laborator. Daca se stabileste o legatura de cauzalitate intre aparitia de pete pe piele si stres, o etapa in protocolul de diagnostic este si identificarea factorilor stresori, ceea ce poate necesita si sprijinul unui psiholog.

Tratamentul petelor pe piele de la stres

In functie de natura petelor, tratamentul este stabilit de medicul dermatolog iar in majoritatea cazurilor consta in aplicarea de creme, unguente sau geluri cu diferite substante active pe zonele afectate. Acestea au rolul de a ameliora simptomele neplacute si totodata de a preveni extinderea petelor si a intari bariera imunitara a pielii.

Impotriva petelor de natura alergica se administreaza tratament cu antihistaminice, pentru reducerea inflamatiei se aplica remedii antiinflamatoare, impotriva infectiilor se recomanda tratament cu antibiotice iar alte remedii pot fi cremele hidratante pentru pielea uscata si cele cu mentol sau alte substante calmante, pentru ameliorarea mancarimii si senzatiei de usturime.  

Pe de alta parte, poate fi nevoie si de ajutor in privinta gestionarii stresului pentru a preveni recurenta unor astfel de probleme. In acest scop exista tehnici de relaxare precum yoga, meditatia sau exercitiile de respiratie dar si alte metode pentru a controla stresul si a reduce cat de mult posibil impactul sau negativ.

Sfaturi pentru preventie

Prevenirea problemelor de acest gen se axeaza in principal pe ingrijirea pielii si evitarea factorilor de stres care pot cauza aparitia de pete cutanate. Igiena pielii este foarte importanta intrucat previne dezvoltarea de bacterii si fungi care pot declansa infectii cutanate.

In acest sens se recomanda folosirea de produse de ingrijire pe baza de ingrediente naturale, fara aromatizati si coloranti care pot cauza iritatii ale pielii. Purtarea de haine lejere previne frecarea cu pielea, care este o alta cauza a iritatiilor. In acest caz este importanta si calitatea materialelor, care trebuie sa lase pielea sa respire si sa nu retina umiditatea. E vorba de bumbac, in si alte materiale naturale, in timp ce materialele sintetice trebuie evitate intrucat creeaza un mediu umed la nivelul pielii, care favorizeaza aparitia de eczeme sau iritatii cauzate de bacterii si fungi.

De cealalta parte, nivelul de stres poate fi redus prim miscare, activitati recreative care iti fac placere, tehnici de relaxare si o mai temeinica organizare a programului de lucru. Daca simti totusi ca nu mai poti face fata stresului, nu ezita sa apelezi la ajutorul unui psiholog sau al unui terapeut care sa te ajute sa depasesti astfel de perioade dificile.

sursa foto: shutterstock

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: