fbpx

Picaturi pentru ochi obositi – beneficii si sfaturi pentru a-ti proteja vederea

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

In ultimii ani, tot mai multe persoane folosesc picaturi pentru ochi obositi in conditiile in care stilul de viata modern predispune la aparitia unei afectiuni usoare dar destul de suparatoare, numita oboseala oculara. In astfel de conditii administrarea de picaturi pentru ochi obositi contribuie la ameliorarea simptomelor neplacute asociate cu oboseala oculara si totodata faciliteaza vindecarea.

Totusi trebuie sa tii cont ca  picaturile pentru ochi obositi sunt doar un tratament adjuvant si nu inlocuiesc medicamentele sau alte proceduri terapeutice recomandate de medicul oftalmolog. Totodata, acesta este si cel mai in masura sa iti recomande ce fel de picaturi pentru ochi obositi sa folosesti.

Prin acest material ne dorim sa te ajutam sa intelegi mai bine cum actioneaza picaturile pentru ochi obositi, cand sunt necesare si cum sa le administrezi in siguranta.

Picaturi pentru ochi obositi – cum stii ca ai nevoie de ele

Asa cum spuneam, administrarea de picaturi pentru ochi obositi se recomanda in tratarea oboselii oculare pentru a reduce disconfortul generat de simptomele specifice si totodata pentru a preveni eventuale complicatii. Oboseala oculara a devenit o afectiune tot mai frecventa a carei incidenta a crescut odata cu utilizarea tot mai intensa a monitoarelor, telefoanelor inteligente si a tabletelor.

Toate aceste dispozitive emit o lumina albastra care afecteaza retina in conditii de expunere prelungita si totodata  necesita o focalizare constanta a privirii. Oboseala oculara poate fi cauzata insa si de alte activitati prelungite care suprasolicita ochii dar si de lipsa luminii sau expunerea la diferiti factori de mediu.

In functie de cauze, oboseala oculara se poate manifesta prin vedere incetosata, lacrimare excesiva, ochi uscati si senzatia de „nisip in ochi”, mancarime, sensibilitate crescuta la lumina, dificultati de concentrare si uneori dureri de cap.

Daca ai in mod constant unul sau mai multe din aceste simptome, e posibil ca ele sa se datoreze oboselii oculare. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa apelezi imediat la picaturi pentru ochi obositi intrucat e posibil ca alta sa fie cauza. Asadar, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la un consult oftalmologic, iar daca medicul considera oportun iti poate recomanda si administrarea de picaturi pentru ochi obositi.

Picaturi pentru ochi obositi – cum actioneaza

Exista mai multe tipuri de picaturi pentru ochi obositi, care au afecte diferite si se administreaza in functie de simptomele prezentate de pacient. In schimb, toate tipurile de picaturi pentru ochi obositi au in comun faptul ca imita cat mai fidel compozitia lacrimilor astfel incat sa fie bine tolerate si sa actioneze in mod natural fara a cauza disconfort suplimentar si fara a creste riscul unor eventuale complicatii.  

Tratamentul cu picaturi pentru ochi obositi este unul simptomatic, iar in functie de manifestarile oboselii oculare specifice fiecarui caz in parte, poate actiona in urmatoarele moduri:

  • Hidratare – acest tip de picaturi pentru ochi obositi est recomandat atunci cand ai ochii uscati iar din acest motiv apare usturimea, mancarimea si acea senzatie neplacuta de „nisip in ochi”.
  • Lubrifiere – sunt recomandate tot pentru ochi uscati, preluand rolul lubrifiant al lacrimilor si facilitand miscarea pleoapelor, astfel incat sa amelioreze disconfortul asociat cu uscaciunea oculara datorata oboselii.
  • Efect calmant – exista si picaturi pentru ochi obositi destinate in mod special calmarii senzatiei de usturime si al mancarimi. Aceste simptome sunt specifice oboselii oculare si cauzeaza un disconfort major, crescand totodata riscul unor infectii intrucat pacientii cu astfel de probleme isi duc des mainile la ochi, favorizand transmiterea unor agenti patogeni.
  • Reducerea inflamatiei – in cazul aparitiei unei inflamatii pe fondul oboselii oculare se recomanda administrarea unor picaturi pentru ochi obositi, care amelioreaza simptome precum roseata sau ochii umflati.
  • Protectie oculara – picaturile pentru ochi obositi e bine sa asigure si un anumit grad de protectie, intrucat oboseala oculara poare slabi bariera naturala care impiedica patrunderea agentilor patogeni si a diferiti factori iritanti.

Picaturi pentru ochi obositi – ce substante contin

Spuneam ca picaturile pentru ochi obositi trebuie sa se apropie cat mai mult de lacrimile naturale atat in ceea ce priveste compozitia, cat si consistenta. Bineinteles ca structura difera de la un produs la altul insa cele mai des folosite substante sunt urmatoarele:

  • Electroliti – cele mai multe picaturi pentru ochi obositi includ in compozitia lor sodiu si potasiu, care sunt minerale solubile in apa, facand parte din categoria electrolitilor. Aceste minerale se gasesc si in compozitia lacrimilor naturale, mentinand nivelul pH-ului si asigurand o buna hidratare a ochilor.
  • Uleiuri naturale – cel mai des, in picaturile pentru ochi obositi se foloseste ulei de in sau ulei de ricin, pentru a ingrosa filmul lacrimal. De asemenea, pentru o consistenta mai uleioasa este folosita si guma de guar.
  • Conservanti – picaturile pentru ochi obositi ambalate in flacoane care permit o utilizare indelungata contin si astfel de substante menite sa impiedice dezvoltarea bacteriilor si fungilor in interiorul recipientului.

Picaturi pentru ochi obositi – cum se administreaza

In general, picaturile pentru ochi obositi sunt lacrimi artificiale – un remediu eficient impotriva mai multor probleme oculare. Desi multe dintre ele pot fi achizitionate din farmacii fara prescriptie medicala, este recomandata consultarea unui medic oftalmolog inainte de a folosi un astfel de remediu. Aceasta pentru ca simptomele specifice oboselii oculare pot fi cauzate si de probleme mai severe care necesita un alt tratament.

Totodata, medicul oftalmolog este cel mai in masura sa iti recomande picaturile pentru ochi obositi de care ai nevoie, dat fiind faptul ca cestea sunt disponibile in mai multe variante, dupa cum am aratat mai sus.

In privinta frecventei si modului de administrare trebuie sa tii cont tot de recomandarile oftalmologului dar  si de instructiunile mentionate in prospect.

Inainte de a-ti administra picaturile pentru ochi obositi este important sa te speli bine pe maini de fiecare data pentru a evita riscul de infectii si sa te stergi cu un prosop curat. Mainile trebuie sa fie complet uscate cand administrezi picaturile si sa nu atinga varful recipientului. Daca este necesar, se agita recipientul apoi se indeparteaza capacul si se verifica varful dispozitivului de picurare, care trebuie sa fie curat.

Pozitia pentru administrare presupune sa dai capul pe spate sau sa te intinzi cu fata in sus, dupa cum iti e mai comod. Apoi, pleoapa inferioara se trage usor in jos in timp ce cu cealalta mana se apropie cat mai mult varful recipientului de suprafata ochiului, insa fara a o atinge.

Se aplica una sau mai multe picaturi, in functie de recomandarile din prospect, dupa care se inchide ochiul iar capul se readuce la pozitia normala. Se tine ochiul inchis circa doua minute, timp in care poti aplica o presiune usoara cu degetele pentru a imbunatati absorbtia. Procedura se repet si pentru celalalt ochi, iar la final se indeparteaza excesul de lichid cu ajutorul unui servetel curat, dupa care se inchide flaconul cu grija, din nou fara a atinge varful cu mana sau cu capacul.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: