fbpx

Picioare umflate: cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cine nu s-a confruntat macar o data in decursul anilor cu disconfortul cauzat de picioare umflate? Este o problema foarte frecventa, dar cel mai des intalnita in randul femeilor. Apare de cele mai multe ori ca predispozitie in retentia de apa in anumite perioade. Insa un lucru este bine sa fie clar inca de la inceput: cand ne confruntam cu picioare umflate, nu vorbim de o afectiune in sine, ci se va lua in considerare ca simptom. De cele mai multe ori, acest aspect nu ar trebui sa starneasca mari semne de ingrijorare, fiind semnul unor dezechilibre banale. Insa daca acest aspect persista, ar putea fi vorba de semne ale unor probleme ceva mai serioase.

“Nedoritele” picioare umflate, aspect care se numeste edem in termeni medicali, poate indica existenta unor afectiuni. Asadar, o astfel de manifestare la nivelul membrelor inferioare nu ar trebui trecuta cu vederea, ci urmarita pentru a se identifica problema reala. 

De ce se umfla picioarele? 5 cauze ale picioarelor umflate

Aspectul de picioare umflate poate aparea ca urmare a unui stil de viata mai putin sanatos. Poate fi din cauza sedentarismului sau din pricina unor kilograme in plus la persoanele supraponderale. Dar atentie! Si purtarea de pantofi nepotriviti, inconfortabili, poate duce la picioare umflate.

Pentru picioare umflate si obosite, Naturalis Diolex Gel este cel mai la indemana remediu. Datorita formulei sale complexe, ce contine microalga Porphyridium Cruentum, extract de castan, mentol si ulei de eucalipt, amelioreaza disconfortul cauzat de circulatia venoasa deficitara si este de mare ajutor persoanelor care sufera de sindromul picioarelor grele. De asemenea, imbunatateste constrictia vasculara, corecteaza roseata locala si confera o senzatie placuta de racorire si calmare la nivelul pielii.

Disponibil la

Insa niste picioare umflate apar si ca urmare a unor probleme la nivelul sistemului de circulatie, sistemului limfatic sau la nivelul rinichilor, cum ar fi:

  • Insuficienta renala acuta 
  • Insuficienta cardiaca
  • Insuficienta venoasa cronica 
  • Pericardita
  • Hipertensiune pulmonara 
  • Tromboflebita 
  • Tromboza venoasa profunda
  • Ciroza hepatica
  • Leziuni de ligament
  • Chist
  • Guta
  • Osteoartrita, etc.

Iata, insa, cele mai frecvente 5 cauze care pot duce la picioare umflate.

1. Edemul: este termenul medical pentru umflarea cauzata de excesul de lichid din tesuturile organismului. De regula, aceasta apare la nivelul gleznelor si picioarelor. Insa este de stiut ca poate aparea si in alte parti ale corpului, cum ar fi fata sau la nivelul abdomenului.

2. Leziunile de la nivelul piciorului sau gleznei: de asemenea, o trauma la picior sau la glezna poate provoca umflaturi in aceste zone ale corpului. Spre exemplu, o entorsa a gleznei, care apare atunci cand ligamentele devin supraintinse, ar putea cauza aspectul de picioare umflate.

3. Insuficienta venoasa: apare atunci cand sangele nu poate curge in mod normal. Este vorba de o afectiune care se va intalni cel mai frecvent la femei – 80% dintre cazuri, 20% – cazuri la barbati.

Primele semne ale insuficienței venoase includ:

  • picioare umflate si dureroase
  • modificari la nivelul pielii, cum ar fi descuamarea
  • varice sau ulcere
  • infectii

4. Limfedemul: apare ca o acumulare anormala a unui lichid bogat in proteine-limfa in interstitiu din cauza unui defect in sistemul de drenaj limfatic, afectand cel mai frecvent extremitatile (de exemplu: picioare umflate). Mai exact, sistemul limfatic ajuta organismul sa scape de substantele nedorite, precum bacteriile si toxinele. Limfedemul apare atunci cand lichidul limfatic se aduna in tesuturi ca urmare a unor probleme cu vasele limfatice.

5. Sarcina: un simptom comun in perioada sarcinii este aspectul de picioare umflate. Iar acest tip de umflare vine in urma retentiei de lichide si presiunii crescute asupra venelor din aceste perioade cu care se confrunta viitoarea mamica.

    Remedii pentru picioare umflate

    Ca in cazul altor simptome, cele mai sigure modalitati de a preveni aspectul de picioare umflate este de a evita factorii de risc. Iar miscarea regulata si exercitiile fizice sunt de mare ajutor pentru a scapa de probleme de tipul celei de picioare umflate. Foarte mult ajuta si hidratarea corecta, precum si reducera consumului de sare. Iata si alte exemple de remedii la indemana oricui.

    Nu uita de exercitii!

    Orice tip de miscare sau exercitii regulate are beneficii asupra circulatiei sangvine in zona picioarelor. De asemenea, un astfel de obicei impiedica si retentia de apa in tesuturi.

    Iar un exemplu de activitate fizica care imbina utilul cu placutul este inotul. Prin practicarea acestui tip de sport, se va stimula circulatia sangvina si fara a se pune o presiune mare pe membrele inferioare. Asadar, adio picioare umflate!

    Bucura-te de masaj!

    Aspectul de picioare umflate poate fi combatut si prin masaj. Se poate realiza si de catre fiecare persoana in parte, in intimitatea propriei locuinte. Se va realiza usor, prin miscari circulare, incepand de jos in sus, de la glezne catre coapse.

    Exista si anumite tehnici de masaj care vor spori efectul relaxant al masajului. Cu ajutorul specialistilor, poti sa experimentezi diverse proceduri drenante si limfodrenante pentru a scapa de senzatia de picioare umflate si grele.

    Mai multa apa, mai putina sare!

    O hidratare corecta si un consum redus de sare poate reduce aspectul de picioare umflate. Si asta pentru ca sarea retine apa in tesuturi. Iar prin reducerea consumului de sare, se poate evita acest disconfort.

    Innoieste-ti garderoba cu … sosete compresive!

    Sosetele compresive sunt eficiente prin faptul ca exercita o presiune constanta asupra picioarelor. Astfel se va impiedica retentia de apa in zona respectiva, reducand si aspectul de picioare umflate. Un avantaj este si ca acest tip de ciorapi sunt si usor de gasit – la orice farmacie! Asadar, nu este nevoie de sesiuni indelungi de shopping pentru a gasi “perechea ideala”.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: