fbpx

Polakiurie – cauze, factori de risc, diagnostic si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Urinari dese? Daca mictiunile au ajuns sa fie o problema care sa afecteze programul de zi cu zi, ele ar putea fi semnul unei afectiuni. Iar una dintre cauze ar putea fi termenul medical de polakiurie. Asadar, este important sa luati in seama aceste simptome ca sa scapati de orice stare de disconfort care v-ar putea compromite ziua.

Polakiurie (urinari dese) – generalitati

Când vorbim despre polakiurie, afecțiunea este cunoscuta si ca frecventa urinara idiopatica benigna. Se refera la urinari in timpul zilei, frecvent intalnite la copiii cu varsta cuprinsa intre 3 si 5 ani, dar la fel de bine o pot dezvolta si adultii.

In randurile de mai jos aflam mai multe despre ce poate sa cauzeze urinari dese, cum sunt diagnosticate si cum se pot gestiona simptomele care pot provoca o stare de disconfort excesiv.

Urinari dese – cauze si factori de risc

Cel mai graitor simptom de polakiurie este nevoia de a urina mai mult decat de regula. Spre exemplu, unele persoane pot merge din jumatate in jumatate de ora. In alte cazuri, este posibil sa fie nevoie sa mearga de pana la 40 de ori intr-o singura zi. Si, dupa fiecare vizita la toaleta, se va observa ca va fi o cantitate mica de urina pe care o vor elimina.

Medicii nu mentioneaza cauze exacte care sa duca la polakiuriei. In cazul copiilor, o schimbare majora in viata lor, cum ar fi mersul la scoala pentru prima data, poate fi unul dintre motivele ce pot duce la urinari dese. La fel, orice eveniment major acasa sau in mediul de joaca poate declansa un episod de polakiurie. Acestia sunt cunoscuti ca declansatori psihogeni.

In cazul adultilor, este mai probabil sa apara urinari dese in urma unei infectii ale tractului urinar sau a unei probleme a rinichilor. De asemenea, este probabil ca adultii sa experimenteze si durere in timpul mictionarii.

Alte cauze declansatoare de urinari dese, frecvent intalnite si in cazul adultilor, pot fi:

  • cistita
  • nivelul crescut de calciu in urina
  • inflamație la nivelul uretrei sau a vezicii urinare
  • tulburari psiho-motorii, cum ar fi sindromul Tourette
  • tulburari de anxietate

    Va confruntati cu urinari dese? Cand este necesar consultul de specialitate?

    Persoanele care se confruntă cu urinări dese trebuie sa stie ca aceasta nu reprezinta o problema grava de sanatate. Cu toate acestea, este util, important și recomandabil ca cei care suferă de polakiurie să se prezinte la medic pentru a face un screening pentru alte boli.

    Odata cu aparitia unor urinari dese, cel mai bine ar fi sa se consulte un specialist pentru a exclude orice alte cauze ce ar putea avea legatura cu vreo alta afectiune.

    In primul rand, se va trece printr-un examen fizic complet pentru a se asigura ca aceste urinari dese nu sunt simptome ale altor afectiuni. De asemenea, medicul va verifica corpul de semne ce ar putea sugera probleme cu rinichii, organele genitale sau intestinele.

    Pentru persoanele care se confrunta cu urinari dese, se mai pot cere si investigatii suplimentare, precum:

    Analiza urinei: proba va fi trimisa la un laborator pentru testare. Acest test poate asigura ca pacientul nu sufera de diabet, afectiuni renale, precum sindromul nefrotic, sau vreo infectie a vezicii urinare.

    Analize de sange: sunt necesare doar ocazional, iar acest test poate exclude, de asemenea, afectiuni ale diabetului, rinichilor sau a vezicii urinare.

    Ecografie abdominala

    Radiografie sau CT abdomen sau bazin

    Tratament urinari dese

    In cazuri de polakiurie, tratamentul va fi stabilit in functie de cauza a dus la urinari dese. Iar printre recomandarile specialistului pot fi antibiotice, antiinflamatoare, dar si anumite exercitii fizice care sa intareasca muschii zonei. In cazurile cele mai grave, se poate discuta chiar si de interventii chirurgicale.

    Pe lista recomandarilor pentru amelioararea nedoritelor urinari dese sunt cateva sfaturi ce tin mai mult de schimbarea stilului de viata, precum:

    • reducerea consumului de alcool;
    • reducerea consumului de cofeina;
    • diminuarea cantitatilor de lichide consumate inainte de culcare;
    • exercitii Kegel pentru intarirea si sustinerea muschilor pelvieni, ce sustin uretra, vezica urinara, uterul, rectul.

    Complicatiile polakiuriei / urinarilor dese netratate

    La randul lor, complicatiile asociate cu urinari dese depin de cauza ce a dus la astfel de manifestari. Iar complicatiile ce pot aparea ca urmare a unor mictiuni dese si netratate pot fi:

    • infectiile urinare
    • boli renale
    • insuficienta renala
    • uretrita recurenta
    • infertilitate
    • nastere prematura, la femei insarcinate
    • septicemie
    • depresie
    • deshidratare.

    Sfaturi pentru preventie

    Se pot lua masuri pentru a reduce probabilitatea unor urinari dese, cum ar fi:

    • Adoptarea sau mentinerea unui stil de viata activ.
    • Evitarea consumului inainte de culcare a acelor bauturi sau alimente care favorizeaza  nicturia – urinari dese pe timpul noptii: alcool, suc de portocale, cafea, ceai, rosii, pepene, castravetii.
    • Evitarea consumului de alimente care ar putea avea efect diuretic, ce va favoriza urinari dese: ciocolata, alimente condimentate sau indulcitori artificiali.

    Constipatia poate, de asemenea, sa fie cauza unor urinari dese, punand presiune asupra vezicii urinare. In acest caz, se recomanda consumul de fibre sau administrarea de laxative.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: