Acumularea de puroi in gat (abces periamigdalian) este rezultatul unei infectii. De obicei, abcesul periamigdalian provoaca dureri destul de mari si poate ingreuna deschiderea gurii.
Abcesul periamigdalian vs. amigdalita: care este diferenta?
Amigdalita este o infectie a amigdalelor, in timp ce abcesul periamigdalian reprezinta o acumulare de puroi in spatele amigdalelor. De multe ori, puroiul in gat este o complicatie a amigdalitei, insa acest lucru nu este intotdeauna valabil.
Ce tipuri de persoane au un risc mai mare de a dezvolta puroi in gat?
Oricine poate fi afectat de un abces periamigdalian, insa sunt cele mai frecvente la copii, adolescenti si adultii tineri.
Puroi in gat – frecventa
Abcesele periamigdaliene apar la aproximativ 1 din 10.000 de persoane. Desi este rara in general, este una dintre cele mai frecvente infectii ale gatului.
Cat de grav este un abces periamigdalian?
Un abces periamigdalian poate fi grav, mai ales daca devine atat de mare incat blocheaza gatul. Acest lucru poate ingreuna vorbirea, inghitirea sau respiratia. Daca nu este tratata, infectia se poate raspandi la nivelul gurii, pieptului sau plamanilor.
Puroi in gat – generalitati
Un abces periamigdalian este cauzat de o infectie bacteriana care apare de obicei ca o complicatie a faringitei streptococice sau a amigdalitei netratate. Abcesul este mai exact un tesut plin de puroi care se formeaza in spatele amigdalelor.
Cei mai predispusi la puroi in gat sunt copiii, adolescentii si adultii tineri. Aceasta problema medicala este mai frecventa, de asemenea, la inceputul sau la sfarsitul sezonului de iarna, cand anumite afectiuni, precum faringita streptococica si amigdalita, sunt mai raspandite.
Puroi in gat – cauze si factori de risc
Abcesele periamigdaliene reprezinta, in general, o complicatie a amigdalitei. Abcesul se poate forma in momentul in care infectia izbucneste dintr-o amigdala si se raspandeste catre zona inconjuratoare. Cu toate acestea, abcesele perimigdaliene sunt din ce in ce mai rare datorita administrarii antibioticelor pentru tratarea faringitei streptococice si a amigdalitei.
De asemenea, se pot utiliza si produse alternative, cum ar fi Naturalis Septocalmin Forte si Naturalis Septocalmin Islandica, suplimente care protejeaza mucoasa orala si faringiana.
De asemenea, mononucleoza poate provoca puroi in gat, dar si infectii la nivelul dintilor si gingiilor. Exista si cazuri mult mai rare in care un abces periamigdalian apare fara a fi prezenta vreo infectie. Acest lucru este cauzat, in general, de inflamarea glandelor Weber. Aceste glande se afla sub limba si produc saliva.
Simptome de puroi in gat
Simptomele unui abces periamigdalian sunt similare cu cele ale amigdalitei si faringitei streptococice. In caz de puroi in gat, abcesul se fomeaza in partea din spate a gatului. Printre simptomele care pot aparea atunci cand o persoana are puroi in gat se numara:
- infectie la una sau ambele amigdale
- febra sau frisoane
- incapacitatea de a deschide complet gura
- probleme la inghitire
- eruptii cutanate sau care apar in zona bucala sau pe gat
- dificultate la inghitirea salivei (salivare)
- umflarea fetei sau a gatului
- durere de cap
- respiratie urat mirositoare
- voce ragusita
- durere in gat (de obicei mai grava pe o parte)
- glande umflate la nivelul gatului si maxilarului (acestea sunt sensibile la atingere) si dureri de urechi
Puroiul in gat poate provoca simptome sau complicatii severe care pot provoca simptome mai rare si mai grave, cum ar fi:
- plamani infectati
- cai respiratorii blocate
- raspandirea infectiei la gat, gura, gat si piept
- rupereaa abcesului
Daca abcesul nu este tratat in timp util, acesta poate provoca raspandirea infectiei in intregul corp. De asemenea, poate bloca si mai mult caile respiratorii.
Chiar daca unele dintre aceste simptome pot indica o alta problema, cum ar fi faringita streptococica, este recomandat sa va adresati medicului, pentru ca acesta sa poata diagnostica problema de baza.
Diagnosticul de puroi in gat
Un medic va examina gura si gatul pentru a afla daca pacientul are puroi in gat. De obicei, este suficienta o examinare simpla, vizuala. Umflarea si inrosirea unei amigdale sunt semne care pot indica un abces. In plus, daca zona este umflata, medicul poate determina daca exista puroi in interiorul abcesului.
Daca pacientul are puroi in gat, medicul poate colecta o proba pe care o trimite apoi catre un laborator de analize pentru teste suplimentare.
Medicul poate, in unele cazuri, sa solicite efectuarea unei radiografii sau a unei ecografii la nivelul gurii sau gatului pentru a exclude alte afectiuni, cum ar fi celulita periamigdalina, epiglotita sau alte infectii ale cailor respiratorii superioare.
Puroi in gat – tratament si remedii
In cele mai multe cazuri, puroiul in gat este drenat chirurgical si tratat cu antibiotice. In cazul in care o persoana are mai multe abcese periamigdaliene, medicul ii poate recomanda o amigdalectomie.
Datorita extractului de Cetraria islandica, Naturalis Septocalmin Islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, ajutand la combaterea tusei. Afectarea corzilor vocale sensibile este semnalata de prezenta raguselii. Talul de Cetraria islandica contine cantitati mari de mucilagii hidrosolubile care acopera, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului.
Antibiotice
Antibioticele pot fi administrate intravenos sau sub forma de pastile. Principalele antibiotice orale sunt penicilina, amoxicilina, cefalosporinele si clindamicina.
Drenarea abcesului periamigdalian
In cele mai multe cazuri, medicul decide drenarea puroiului. Pentru a face acest lucru, acesta efectueaza o incizie in abces pentru a elibera lichidul din interiorul acestuia.
Amigdalectomie
Daca abcesele periamigdaline apar in mod repetat, medicul poate recomanda amigdalectomia. In timpul acestei proceduri, amigdalele sunt indepartate chirurgical.
Un abces periamigdalian necesita o interventie chirurgicala?
In cele mai multe cazuri, da. Daca este prima data cand aveti un abces periamigdalian, medicul va decide drenarea abcesului si va prescrie antibiotice. Cu toate acestea, daca ati avut abcese periamigdaliene recurente (repetate), acesta poate recomanda o amigdalectomie.
Complicatii
Daca tratamentul este acordat la timp, puroiul din gat dispare, de obicei, fara a provoca alte probleme. Cu toate acestea, in absenta tratamentului, un abces poate provoca probleme grave. Printre complicatiile care pot aparea se numara:
- blocarea cailor respiratorii
- deshidratarea
- infectiile la nivelul maxilarului, gatului sau pieptului
- o infectie bacteriana in sange, cunoscuta sub numele de sepsis
- pneumonia
- meningita
- endocardita, o infectie a mucoasei interioare a inimii
Preventia
Aparitia puroiului in gat nu poate fi intotdeauna prevenita. Cu toate acestea, puteti reduce riscul:
- evitand fumatul
- tratand amigdalita bacteriana inainte ca aceasta sa se agraveze
- tratand infectiile orale
- mentinand o buna igiena dentara
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: