fbpx

Raceala sau gripa?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Infectii virale ale cailor respiratorii, atat raceala, cat si gripa, determina o deteriorare a starii generale de sanatate. Desi, de multe ori, au manifestari usor confundabile, intre ele exista diferente importante. Un prim element diferentiator dintre cele doua boli este ca gripa isi anunta prezenta mai zgomotos. Cu alte cuvinte, simptomele sunt mai frecvente si, in general, mai intense.

Un alt aspect notabil este ca in raceala simptomele se instaleaza treptat, pe cand in gripa acestea se dezvolta brusc. Si durata are un cuvant de spus in ceea ce priveste indentificarea afectiunii. In cazul racelii, manifestarile apar in 1-2 zile de la contactul cu virusul si dispar in cateva zile, cu toate ca unele viroze se pot prelungi pe perioade de pana la doua saptamani, insa fara vreo agravare. In celalalt caz, al gripei, simptomele isi fac aparitia in 2-3 zile de la infectie si tin, de regula, o saptamana.

    Asemanari si deosebiri

    Raceala

    SimptomeGripa

    Rareori (de obicei, cu aproximativ un grad mai mare decat temperatura normala)

    Febra

    Aproape intotdeauna (37.8 – 39 °C, dar si mai mare, in special la copii; dureaza 3-4 zile)

    Rareori (in general, usoara)

    Durere de cap

    Apoape intotdeauna (deseori, insotita de dureri oculare)

    Deseori (de intensitate redusa)

    Stare generala de rau, dureri in tot corpul

    Aproape intotdeauna (frecvent, forma severa)

    Rareori

    Oboseala si slabiciune

    Aproape intotdeana (pot trena 2-3 saptamani)

    Niciodata

    Senzatie de epuizare extrema

    Frecvent (din primele zile de boala)

    Rareori

    Frisoane

    Frecvent

    Rareori

    Transpiratie

    Frecvent

    Frecvent

    Ochi lacrimosi

    Rareori

    Frecvent

    Stranut

    Rareori

    Frecvent

    Nas infundat

    Rareori

    Frecvent

    Secretii nazale

    Frecvent

    Frecvent

    Dureri in gat

    Rareori

    Frecvent (forma usoara sau moderata)

    Tuse si disconfort in piept

    Frecvent (forma severa)

    75% dintre persoanele infectate cu unul dintre virusurile ce cauzeaza raceala prezinta simptomele bolii.

    Cai de transmitere a racelii si gripei

    Infectiile virale sunt foarte contagioase, iar raceala si gripa ilustreaza perfect aceasta caracteristica. Ele se transmit cu usurinta de la om la om, atat direct, cat si indirect, dand curs unor valuri de imbolnaviri mai mici sau mai mari. Virusurile care provoaca raceala si gripa se raspandesc, in principal, prin intermediului picaturilor Pflüge, acei stropi de secretie nazofringiana de dimensiuni minuscule, pe care ii eliminam in timpul tusei sau stranutului. Cei proveniti de la o persoana racita sau gripata contin o cantitate mare de particule virale.

    O alta modalitate de transmitere a virozelor este contactul cu mainile persoanelor infectate sau cu suprafetele si obiectele contaminate (clante, manere, pahare, prosoape, imbracaminte, ustensile, jucarii etc.), urmat de ducerea mainilor la gura, nas sau ochi. Potrivit unui recent studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Maryland, SUA, particulele virale pot fi transferate de la o persoana bolnava la una imunologic susceptibila, exclusiv pe calea aerului respirat, fara prezenta tusei sau stranutului. Persoanele gripate genereaza particule ce raman in aer pentru o lunga perioada de timp, mai ales in primele zile de boala.

      De retinut

      Daca in cazul racelilor simple, capacitatea de transmitere a bolii este maxima in primele zile, fiind asociata cu scurgerile nazale si cu durerile in gat, in cel al gripei, situatia e mult mai grava. Gazda virusului este contagioasa pe toata perioada de existenta a simptomelor. De regula, un copil care are gripa este contagios aproximativ 10 zile, pe cand o persoana adulta circa 7 zile.

      Atentie!

      Gripa este raspandita cel mai usor in locuri aglomerate, in scoli si gradinite, in mijloacele de transport in comun, in magazine, la birou.   

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: