Raguseala este de cele mai multe ori asociata cu sezonul rece si cu infectiile respiratorii a caror incidenta creste in aceasta perioada, insa poate aparea in orice moment al anului, existand si alte cauze determinante, in afara racelii si gripei. Simptomele raguselii sunt usor de recunoscut atat de cei care au o astfel de problema, cat si de cei din jurul lor, schimbarea calitatii vocii fiind unul dintre semnele cele mai evidente. Din acest motiv, raguseala mai este numita si disfonie, fiind o afectiune frecventa, datorata iritarii sau inflamarii corzilor vocale.
Evident ca acest lucru nu se intampla de la sine, ci este determinat de anumiti factori dintre care laringita este cel mai frecvent. Asupra cauzelor raguselii vom insista mai mult pe parcursul materialului de fata, in care iti vom expune si simptomele specifice, precum si metodele de tratament.
Ce este raguseala?
Raguseala este o problema comuna de sanatate ce afecteaza corzile vocale, constand in iritarea sau inflamarea acestora. Corzile vocale nu sunt niste corzi intinse precum cele de chitara, ci niste pliuri subtiri de tesut muscular, aflate in partea din spate a gatului. Atunci cand aerul trece prin aceste pliuri, corzile vocale vibreaza si produc sunete ce pot fi modulate pentru a oferi vocii diferite intonatii si tonalitati. Asa se explica de ce raguseala se caracterizeaza in primul rand printr-o afectare a calitatii vocii, care nu mai poate fi controlata.
In functie de factorii declansatori, raguseala poate fi o afectiune de sine statatoare sau se poate manifesta ca un simptom al unor alte boli, mai mult sau mai putin severe. In astfel de situatii, raguseala este insotita de alte manifestari neplacute precum durere in gat, tuse seaca sau productiva, dificultati de inghitire sau de respiratie.
Care sunt simptomele raguselii
In cazurile cele mai usoare, raguseala se manifesta prin schimbarea calitatii vocii, care devine mai aspra sau are tonalitati neobisnuite. Daca vorbim de o forma mai severa, pot aparea si dificultati de vorbire, iar in cazurile grave se ajunge chiar si la pierderea temporara a vocii.
Aceste simptome pot fi insotite, dupa caz, de disconfort sau durere in gat, senzatie de gat uscat si iritat, tuse si dificultati de respiratie. De asemenea, daca gatul este foarte inflamat sau iritat, pot aparea dificultati la inghitire, pentru ca orice dumicat provoaca durere.
In general, simptomele nu sunt foarte grave si se amelioreaza in cateva zile, insa raguseala poate provoca probleme in mod particular persoanelor care desfasoara activitati ce necesita folosirea vocii. Ne referim la actori, cantareti, prezentatori de radio si televiziune, operatori call-center si alte categorii profesionale. In cazul lor raguseala impune intreruperea activitatii timp de cel putin cateva zile, pana cand vocea revine la normal.
Cauzele care duc la aparitia raguselii
Asa cum am mai spus-o deja, raguseala este consecinta inflamarii sau iritarii corzilor vocale, care poate fi considerata cauza principala. Insa, acest lucru nu se intampla din senin, ci sub actiunea unor anumiti factori cu o influenta negativa asupra corzilor vocale, ce determina inflamarea sau iritarea lor. Cele mai frecvente cauze declansatoare ale raguselii sunt urmatoarele:
Laringita
Laringita reprezinta cea mai des intalnita cauza a raguselii, fiind vorba de o inflamatie a mucoasei laringelui, care ajunge sa afecteze si corzile vocale aflate in imediata vecinatate. Cel mai adesea, aceasta inflamatie se datoreaza infectiilor respiratorii, iar acesta este si motivul pentru care raguseala este asociata cu raceala si gripa.
In acelasi timp, laringita poate fi declansata de o reactie alergica, astfel ca raguseala poate aparea si ca urmare a unei alergii respiratorii determinate de polen, praf, acarieni sau parul de animale.
Suprasolicitarea corzilor vocale
Raguseala este o problema frecventa in randul celor care isi folosesc intens vocea, fie prin prisma activitatii profesionale, fie in diferite conjuncturi. Am amintit deja cateva categorii profesionale in cazul carora vocea este esentiala, cei care practica aceste meserii fiind expusi si unui risc sporit de raguseala datorat solicitarii intense a corzilor vocale.
Totusi, aceste persoane au invatat sa isi menajeze vocea, spre deosebire de „amatorii” care isi suprasolicita corzile vocale ocazional, atunci cand merg la un concert, isi sustin echipa din tribunele stadionului, participa la vreun miting sau sunt nevoite sa tina un discurs mai lung. De obicei, astfel de episoade sunt urmate de o raguseala mai mult sau mai putin severa, in functie de intensitatea cu care a fost „trait” evenimentul.
Refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian are loc atunci cand continutul acid al stomacului refuleaza in partea inferioara a esofagului. In unele cazuri, acest continut acid urca pe esofag pana la nivelul gatului, respectiv al laringelui.
Sub actiunea acidului gastric, mucoasa laringiana si corzile vocale se irita. Asadar, raguseala poate aparea si ca urmare a refluxului gastroesofagian, mai ales cand acesta se manifesta frecvent, sub forma unei boli cronice denumite chiar boala de reflux gastroesofagian.
Factorii de mediu
Expunerea prelungita intr-un mediu cu aer uscat duce la iritarea corzilor vocale, iar acest lucru se intampla frecvent in sezonul rece, atunci cand sunt puse in functiune instalatiile de incalzire a locuintelor. Acestea usuca aerul din incaperi, iar in lipsa unui umidificator sau pe fondul aerisirii insuficiente pot duce la aparitia raguselii.
De asemenea, aerul foarte poluat cu fum, gaze de esapament si alte substante nocive poate cauza raguseala, precum si aerul incarcat de praf sau polen, care poate declansa alergii respiratorii.
Expunerea la substante chimice
Persoanele care lucreaza in medii toxice sunt mai predispuse la iritatii sau inflamatii ale corzilor vocale, din cauza vaporilor de substante toxice pe care le inhaleaza, mai ales daca nu isi protejeaza corespunzator caile respiratorii.
In acelasi timp, si folosirea unor produse de curatare pe baza de substante chimice in interiorul locuintelor sau al altor spatii inchise poate reprezenta un factor de risc pentru aparitia raguselii.
Fumatul si unele afectiunile asociate
Nu este un secret pentru nimeni ca fumul de tigara este extrem de nociv, afectand in mod special caile respiratorii. Acest lucru poate fi constatat si din vocea ragusita pe care o au multi fumatori inveterati, precum si din tusea specifica, numita tuse tabagica.
Fumatul afecteaza si corzile vocale fie in mod direct, fie prin prisma afectiunilor respiratorii pe care le poate genera. Chiar si fumatul pasiv este daunator, de aceea se recomanda o expunere cat mai redusa la fumul de tigara.
Metode eficiente de tratare a raguselii
Dupa cum am aratat mai sus, raguseala poate avea multiple cauze, de la o simpla laringita pana la bolile cronice respiratorii. In aceste conditii, e lesne de inteles ca stabilirea tratamentului depinde in primul rand de identificarea cauzelor. De asemenea, un alt detaliu de luat in considerare este severitatea simptomelor, atat in ceea ce priveste raguseala cat si eventualele probleme de sanatate care au generat-o.
Daca raguseala este insotita de durere in gat se pot prescrie medicamente analgezice si antiinflamatoare, iar in cazul infectiilor respiratorii tratamentul poate include medicamente antivirale sau antibiotice.
Singurul in masura sa prescrie un tratament adecvat este medicul, insa exista si cateva recomandari de care trebuie sa tii seama pentru a ameliora simptomele raguselii si a-ti recapata cat mai curand vocea.
Repausul vocal
Cand te confrunti cu raguseala, este important sa iti menajezi vocea pentru a da posibilitatea corzilor vocale sa se refaca mai usor. Aceasta inseamna sa vorbesti cat mai putin si in niciun caz sa nu iti suprasoliciti corzile vocale, ridicand tonul. Daca nu este nimic grav, vocea ar trebi sa-si revina la normal in interval de 1-2 zile.
Hidratarea
In perioada de repaus vocal este important sa te si hidratezi foarte bine, intrucat corzile vocale au nevoie de un aport optim de lichid pentru a s-si reveni mai usor. Daca te chimie si durerile in gat poti bea ceaiuri caldute indulcite cu miere, care, pe langa hidratare, au si efect calmant si antiinflamator.
De asemenea, iti reamintim recomandarea de a folosi un umidificator de camera, ca solutie impotriva aerului uscat.
Apa sarata
Apa sarata este un remediu traditional pentru ameliorarea iritatiei si inflamatiei la nivelul gatului, fiind la fel de eficienta impotriva raguselii. In cazul de fata, se foloseste pentru gargara intrucat in acest mod solutia sarata „spala” bine laringele si corzile vocale. Solutia respectiva se obtine dizolvand o lingurita de sare intr-un pahar cu apa calduta, dupa care se iau inghitituri mici cu care se face gargara timp de o jumatate de minut. Apa nu se inghite, ci se elimina din gura, apoi se ia o noua inghititura si se repeta procedura pana cand paharul cu solutie sarata se goleste complet.
Un astfel de tratament se aplica de 2-3 ori pe zi sau de cate ori simti durere in gat sau disconfort.
In cazurile usoare sau medii, raguseala dispare de la sine in cateva zile, doar cu repaus vocal si hidratare. Daca simptomele persista si chiar devin mai severe pe zi ce trece, este recomandat sa te prezinti fara intarziere la medic, pentru ca poate fi vorba de o problema mai serioasa, ce necesita tratament adecvat.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: