Tusea seaca mai poarta denumirea de tuse uscata sau tuse neproductiva. Spre deosebire de tusea productiva, umeda, tusea seaca nu poate elimina mucusul sau substantele iritante din plamani sau caile nazale.
Tuse umeda vs tuse seaca la copii
Tusea este o “arma” importanta a sistemului de aparare al organismului. Tusea are rolul de a indeparta microbii si iritantii potential daunatori.
Exista mai multe tipuri de tuse, printre care seaca (neproductiva) si umeda (productiva). Tusea umeda produce, sau suna ca si cum ar produce, sputa sau mucus. Tusea uscata, pe de alta parte, nu.
Tusea seaca poate persista saptamani intregi dupa o raceala sau gripa. Aceasta poate fi, de asemenea, cauzata de o serie de conditii, cum ar fi:
- sindromul picaturii postnazale
- astmul
- refluxul gastroesofagian
In plus, tusea uscata poate fi un efect secundar de lunga durata la expunerea la substantele toxice din mediu, cum ar fi fumul de tigara.
Tusea uscata poate provoca un disconfort considerabil si poate aparea atat la copii, cat si la adulti. Cu toate acestea, exista o serie de tratamente clinice pe care le puteti folosi pentru a atenua tusea seaca, insa exista si remedii naturiste care pot fi la fel de eficiente in multe cazuri.
Tusea seaca, atat la copiii mici, cat si la copiii mai mari, are numeroase cauze, cum ar fi:
Reflux gastroesofagian
In timpul unui episod de reflux gastroesofagian, continutul stomacului urca in esofag, provocand o tuse seaca, indusa de iritatie. Refluxul gastroesofagian cronic, care se numeste boala de reflux gastroesofagian (BRGE), poate provoca tuse seaca la copii sau bebelusi. BRGE mai provoaca arsuri la stomac, dureri in gat, dificultati la inghitire, regurgitare a alimentelor, dureri de stomac, senzatie de sufocare, respiratie urat mirositoare si dureri in piept.
Infectii ale cailor respiratorii superioare (raceala sau gripa)
Gripa si raceala comuna pot provoca multe simptome, printre care si tusea umeda. Dar dupa ce virusul paraseste corpul, persoana poate ramane timp de zile sau saptamani cu o tuse seaca persistenta (cauzata de mucusul rezidual). Alte infectii virale asociate cu tusea uscata sunt pneumonia si bronsiolita.
Tuse convulsiva
Tusea convulsiva (pertussis) este o infectie grava a tractului respirator superior. De cele mai multe ori, debuteaza cu simptome asemanatoare racelii, apoi se transforma intr-o tuse seaca persistenta cu sunete „zgomotoase”, pierderea poftei de mancare si febra mica. Pertussisul nu mai este atat de frecvent in zilele noastre, deoarece exista un vaccin pentru aceasta infectie. Cu toate acestea, poate fi fatal la bebelusii care dezvolta complicatii grave, cum ar fi pneumonia.
Alergii
Alergiile se declanseaza atunci cand sistemul imunitar trateaza o substanta straina (cum ar fi polenul sau parul de animale) ca fiind o amenintare. Corpul raspunde producand mai mult mucus, care poate ajunge in gat sub forma de picatura postnazala, lucru care provoaca tuse seaca la copii sau adulti. Alte simptome de alergie sunt mancarimea si roseata oculara, stranutul, congestia la nivelul urechilor si presiunea la nivelul sinusurilor.
Astm
Astmul este o boala cronica manifestata prin inflamarea cailor respiratorii ale copilului. Acestea se umfla atunci cand sunt expuse la un factor declansator (praf, polen, etc.). Acest lucru poate provoca inflamarea plamanilor si simptome precum dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, congestie toracica si tuse seaca la copii.
COVID 19
COVID-19 poate produce o serie de simptome, iar tusea seaca se numara printre cele mai frecvente. Daca un copil se confrunta cu tuse seaca, febra si dificultati de respiratie, contactati medicul, mai ales daca o persoana apropiata acestuia a fost expusa la virus. COVID-19 mai poate provoca dureri corporale, pierderea mirosului sau a gustului, secretii nazale abundente, dureri in gat si probleme gastro-intestinale.
Fie ca au tuse seaca sau tuse productiva, cei mici pot fi tratati cu Naturalis Bronhosuport – 7 plante + miere x 100 ml, un supliment alimentar, sub forma de sirop, cu rol antitusiv. Acesta sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele sapte plante pe care le contine.
Crup laringian
Crupul laringian este o infectie virala care inflameaza corzile vocale si laringele. De obicei, afecteaza copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 5 ani si este mai frecventa la sfarsitul iernii. Un semn indicator este o tuse seaca la copii, care este aspra, latratoare si care se agraveaza noaptea. De asemenea, cel mic se poate confrunta cu respiratie zgomotoasa sau voce ragusita.
Substante iritante
Unii copii sunt foarte sensibili la iritantii din mediu, cum ar fi praful, noxele emanate de masini, fum si mucegai. Expunerea la acesti factori iritanti poate provoca o tuse seaca, mai ales daca aerul este lipsit de umiditate. In plus, aceste substante pot provoca o tuse seaca cronica in urma expunerii prelungite.
Tuse seaca la copii – alte cauze
Tusea uscata la copii poate avea si alte cauze, cum ar fi:
- Inhalarea alimentelor sau a unei jucarii mici. Copiii se pot alege cu tuse seaca si suieratoare atunci cand apare un blocaj in caile respiratorii. Daca cel mic inca poate respira bine, incercati sa-l bateti usor pe spate pentru a elibera elementul. Mergeti la medic daca obiectul nu se disloca din caile respiratorii ale copilului.
- Tuse seaca fara o cauza anume.
- Efecte secundare ale medicamentelor, cum ar fi inhibitorii enzimei de conversie ai angiotensinei (IECA).
Remedii pentru tuse seaca la copii
Miere
Adultii si copiii mai mari de 1 an pot lua miere pentru a trata tusea seaca. Mierea are proprietati antibacteriene si poate ajuta la ameliorarea iritatiei.
Curcuma (turmeric)
Turmericul contine curcumina, un compus care poate avea proprietati antiinflamatorii, antivirale si antibacteriene si care poate ameliora tusea seaca la copii.
Ghimbirul
Ghimbirul are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii. De asemenea, s-a demonstrat ca intareste sistemul imunitar si amelioreaza durerea si disconfortul.
Menta
Menta contine mentol, care ajuta la amortirea terminatiilor nervoase de la nivelul gatului iritate de tuse. Mentolul amelioreaza temporar durerea si reduce nevoia de a tusi. In plus, contribuie la reducerea congestiei si are proprietati antibacteriene si antivirale.
Aromaterapie cu eucalipt
Aromaterapia presupune folosirea uleiurilor esentiale pentru a calma si vindeca diversele simptome sau afectiuni. Datorita proprietatilor decongestionante, uleiul esential de eucalipt poate ajuta la ameliorarea tusei uscate. Pentru a avea parte de acest efect, puneti ulei de eucalipt intr-un difuzor, pulverizator sau inhalator. De asemenea, puteti adauga cateva picaturi de ulei de eucalipt intr-un bol cu apa fierbinte si inhalati aburul.
Utilizati un umidificator
Aerul uscat poate agrava tusea uscata la copii. Umidificatoarele ajuta la eliberarea sinusurilor, lucru care contribuie la tratarea picaturii postnazale.
Gargara cu apa sarata
Gargara cu apa calda sarata ajuta la reducerea disconfortului si iritatiei cauzate de tusea seaca. In plus, apa sarata anihileaza bacteriile din gura si gat.
Sirop antitusiv
Medicamentele antitusive diminueaza reflexul de tuse. Acest lucru atenueaza nevoia de a tusi, facandu-le deosebit de benefice pentru combaterea tusei uscate.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: