fbpx

Remedii si tratament pentru muschi incordati

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Se presupune ca acei muschi incordati nu constituie neaparat o problema grava de sanatate, insa genereaza disconfort materializat prin durere si limitarea mobilitatii, putand astfel sa afecteze si activitatile zilnice. In aceste conditii este firesc sa existe un interes sporit pentru tratamentul adecvat, iar din fericire exista o serie de solutii prin care acei muschi incordati se pot detensiona.

Daca si tie iti creeaza neplaceri muschii incordati sau pur si simplu vrei sa stii ce e de facut daca ai o astfel de problema, iti prezentam in continuare cele mai eficiente remedii si metode de tratament, alaturi de alte informatii legate de acest subiect.

Muschi incordati – cauze si factori de risc

Cand vorbim de muschi incordati ne referim la o stare in care muschii se mentin tensionati,  sunt duri la atingere si de la un moment dat devin durerosi. Durerea se accentueaza la miscare iar uneori simpla atingere a muschilor afectati poate fi dureroasa, iar in acest mod apare si limitarea mobilitatii.

In general, neplacutii muschi incordati apar la nivelul membrelor, insa problema se poate manifesta la nivelul oricarei grupe musculare, cauzele fiind din cele mai diverse, in functie de acestea stabilindu-se si tratamentul adecvat.

Cauze frecvente

Exista numeroase situatii din viata de zi care pot fi o cauza pentru muschii incordati, de multe ori aparitia unei astfel de probleme fiind previzibila in anumite conjuncturi. Cel mai adesea, muschii incordati sunt o consecinta a suprasolicitarii fizice, mai ales in situatiile in care efortul intens nu este precedat de o sesiune de incalzire si nu este urmat de streching.

Totodata, o postura incorecta in scaunul de la birou sau in alte situatii ce presupun mult timp petrecut intr-o anumita pozitie poate fi o alta cauza pentru muschii incordati.  

In zilele caniculare, deshidratarea poate cauza aceasta problema pe fondul dezechilibrului electrolitic, acelasi efect avandu-l si deficientele nutritionale. De asemenea poti ramane cu muschii incordati in urma unui traumatism sau a unei leziuni iar un alt factor determinant este stresul.

Afectiuni asociate

In cazuri mai severe, muschii incordati pot fi un simptom al unor afectiuni, caz in care tratamentul este unul mai complex vizand atat efectul  dar mai ales cauza. Una dintre cele mai raspandite afectiuni asociate cu muschii incordati este artrita, care se manifesta prin inflamarea articulatiilor, determinand astfel si tensionarea muschilor din zonele adiacente.

Fibromialgia este o alta afectiune cu implicatii la nivel muscular, care genereaza durere si tensionarea muschilor. In afara de durere musculara si muschi incordati, fibromialgia se mai manifesta prin oboseala cronica, slabiciune musculara, dureri de cap si uneori stari de anxietate sau depresie.

Factori de risc

Varsta inaintata este un factor de risc ce nu poate fi evitat, intrucat odata cu trecerea anilor muschii isi pierd flexibilitatea si elasticitatea, devenind mai predispusi la accidentari.

Si persoanele sedentare sunt predispuse unui risc sporit de accidentari la nivel muscular, intrucat lipsa de miscare duce la atrofierea partiala a muschilor. In acelasi timp si persoanele foarte active sunt expuse unui risc mai mare de a se accidenta, de aceasta data pe fondul suprasolicitarii musculare.

Activitatile care presupun miscari repetitive, ridicarea de greutati sau munca in pozitie statica reprezinta alti factori de risc pentru muschii incordati.

Muschi incordati – remedii si tratament

Tratamentul pentru muschi incordati se administreaza tinand cont de cauze, iar in functie de gravitatea acestora exista varianta unor remedii simple si la indemana oricui, dar si cea a administrarii de medicamente sau a efectuarii unor proceduri, in functie de recomandarile medicului.

Tratament simplu la domiciliu

In cazul in care acei muschi incordati au drept factor determinant suprasolicitarea, o accidentare usoara, postura incorecta sau orice alta cauza frecventa si lipsita de riscuri, tratamentul poate fi aplicat acasa cu ajutorul unor remedii pe cat de simple pe atat de eficiente. Aplicarea alternativa de comprese calde si reci pe zona dureroasa este o astfel de metoda care ajuta de detensionarea acelor muschi incordati si astfel reusind sa reduca inflamatia si intensitatea durerii.

Acelasi efect il au si baile fierbinti cu apa in care ai dizolvat sare Epsom, cunoscuta si sub denumirea de sulfat de magneziu. Aceasta este o substanta minerala cunoscuta pentru efectul relaxant asupra muschilor cat si pentru proprietatile sale antiinflamatoare. In acelasi timp, baile cu sare Epsom reduc stresul, despre care am spus ca este una din cauzele muschilor incordati. Nu in ultimul rand, miscarea si exercitiile de streching contribuie la detensionarea acelor muschi incordati.

Tratament medicamentos si proceduri medicale

Exista insa si situatii in care problema muschilor incordati nu poate fi rezolvata cu astfel de remedii simple iar acest lucru se intampla atunci cand cauza este una mai serioasa, cum ar fi o accidentare severa sau una din bolile enuntate anterior. In astfel de cazuri este necesar in primul rand un consult medical, in urma caruia se stabileste un diagnostic si varianta optima de tratament.

Astfel, medicul poate prescrie administrarea unor medicamente miorelaxante pentru relaxarea muschilor sau a unor antiinflamatoare pentru ameliorarea inflamatiei si a durerii. De asemenea, exista si varianta unor creme, geluri sau unguente cu aplicare locala, care au acelasi efect asupra muschilor incordati.

Poate fi nevoie uneori de un tratament mai complex, caz in care se recomanda si cateva sedinte de masaj sau fizioterapie iar in cazurile foarte severe se apeleaza la injectarea de corticosteroizi in zona afectata.

Masuri de prevenire pentru muschi incordati

Problemele cauzate de muschii incordati pot fi usor prevenite tinand cont de cateva sfaturi pe care ti le oferim in finalul acestui material.

Cel mai important este sa renunti la sedentarism si sa faci miscare in fiecare zi, fiind recomandate cel putin 30 de minute de activitati fizice intense zilnic. Daca esti deja o persoana activa, nu iti suprasolicita muschii in timpul activitatilor fizice si nu incepe niciun antrenament fara o incalzire prealabila de 10 – 15 minute. De asemenea, dupa ce faci efort intens, fie ca e vorba de antrenamente sau alte activitati solicitante, acorda-ti alte 10 minute pentru a face streching.

Asigura-te ca faci exercitiile fizice corect, iar daca simti ca acestea sunt prea solicitante nu te forta pentru a evita accidentarile acelor muschi incordati.

La birou este important sa folosesti un scaun ergonomic si sa adopti o postura corecta, cu spatele drept, lipit de spatar, picioarele indoite in unghi de 90 de grade, cu talpile lipite de podea si coatele sprijinite de manerele scaunului. Daca desfasori activitati statice, asa cum este si munca de birou, fa pauze scurte la fiecare 60 de minute pentru a te misca si a dezmorti acei muschi incordati.

Totodata, pentru a evita problemele generate de muschii incordati, hidrateaza-te suficient consumand cel putin doi litri de lichide pe zi si adopta o alimentatie echilibrata axata pe alimente cu un continut bogat de vitamine si minerale. Nu in ultimul rand, evita stresul si odihneste-te suficient, aceasta insemnand cel putin 7 ore de somn pe noapte.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: