fbpx

Remedii sigure pentru senzatia de gat uscat si iritat

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Suntem convinsi ca putine sunt persoanele carora senzatia de gat uscat si iritat sa nu le fie cunoscuta, intrucat este vorba de un simptom des intalnit, caracteristic mai multor probleme de sanatate.  Cel mai adesea, apare in sezonul rece, fiind asociata cu infectiile respiratorii specifice acestei perioade, insa aceasta nu este o regula batuta in cuie, pentru ca iti poti simti gatul uscat si iritat in orice perioada din an, in anumite situatii despre care vom vorbi pe parcurs.

Pe cat este de comuna aceasta senzatie, pe atat este de suparatoare, astfel ca este firesc sa cauti cel mai sigur remediu pentru a scapa de ea. Din moment ce citesti aceste randuri, inseamna ca ai ajuns in locul potrivit, pentru ca tocmai despre remediile impotriva senzatiei de gat uscat si iritat ne-am propus sa vorbim in acest material.

Iti vom spune mai intai care sunt cauzele si manifestarile specifice, apoi iti vom dezvalui cele mai bune remedii impotriva acestei probleme deranjante.

    Ce simptome provoaca senzatia de gat uscat si iritat

    Senzatia de gat uscat si iritat se poate manifesta in diferite moduri, in functie de cauze si severitatea acestora, dar si in functie de particularitatile fiecarui organism in parte. Vorbind la modul general, simptomele specifice senzatiei de gat uscat si iritat pot fi urmatoarele:

    • Usturime sau arsura in gat, ca urmare a iritatiei mucoasei;
    • Durere sau disconfort la nivelul gatului, care uneori poate iradia spre urechi;
    • Dificultati la inghitire, datorate inflamatiei gatului si durerii asociate;
    • Raguseala, care apare in urma inflamarii corzilor vocale sau a suprasolicitarii acestora;
    • Gura si limba uscata ca urmare a deshidratarii sau pe fondul unor afectiuni cronice;
    • Gust amar sau neplacut in gura, ce poate fi cauzat de gura uscata sau de refluxul gastroesofagian, consumul de tutun sau alcool, infectii respiratorii sau administrarea unor medicamente;
    • Respiratie urat mirositoare, care poate fi datorata acumularii de bacterii din cavitatea bucala, secretiei abundente de mucus pe fondul infectiilor respiratorii, refluxului gastroesofagian sau altor factori.

    Uneori, senzatia de gat uscat poate fi insotita si de dureri de cap sau la nivelul urechilor, precum si de dificultati de vorbire datorate raguselii sau durerii cauzate de inflamarea corzilor vocale.

    Cauze frecvente ale senzatiei de gat uscat si iritat

    Dupa cum spuneam, senzatia de gat uscat poate aparea in orice moment al anului, insa are o frecventa mai ridicata in sezonul rece, pentru ca atunci creste incidenta infectiilor respiratorii, care constituie una dintre cauzele cele mai comune. Astfel, gripa si raceala pot fi insotire deseori de senzatia de gat uscat si iritat, care apare ca urmare a inflamatiei cailor respiratorii, a secretiei abundente de mucus sau a tusei.

    De asemenea, tot ca urmare a unor infectii respiratorii pot aparea si alte afectiuni specifice cum ar fi faringita, laringita sau epiglotita, acestea constituind la randul lor alte cauze ale senzatiei de gat uscat si iritat.

    Exista insa si cauze care nu au legatura cu infectiile respiratorii, iar acestea pot fi:

    • Obiceiul de a respira pe gura – respiratia constanta pe gura, fie din cauza nasului infundat, fie din alte motive, usuca gatul si saliva din cavitatea bucala determinand iritarea mucoaselor si aparitia senzatiei de gat uscat si iritat. Li se intampla frecvent mai ales persoanelor care dorm cu gura deschisa intrucat sufera de apnee in somn.
    • Deshidratarea – pierderea unei cantitati mari de apa din organism provoaca deshidratarea, iar o consecinta este reducerea secretiei de saliva, ceea ce duce la uscarea si iritarea gatului.
    • Aerul uscat – aerul uscat este specific spatiilor inchise si se datoreaza cu precadere sistemelor de incalzire puse in functiune in perioadele reci. Acestea reduc nivelul de umiditate din aer, determinand astfel uscarea si iritarea mucoasei gatului, daca un astfel de aer uscat este respirat pentru o perioada mai lunga.
    • Suprasolicitarea corzilor vocale – discursurile foarte lungi sau inflacarate, strigatele prelungite si repetate, vocalizele si alte exercitii de antrenare a vocii solicita intens corzile vocale, ceea ce duce la iritarea acestora si aparitia senzatiilor neplacute despre care am amintit mai sus.
    • Anumite afectiuni sau probleme de sanatate – boli precum diabetul zaharat, mononucleoza, SIDA, anemia sau boala de reflux gastroesofagian pot determina aparitia senzatiei de gat uscat si iritat, la fel si reactiile alergice sau accidentele vascular cerebrale.

    Cum sa scapi de senzatia de gat uscat si iritat

    Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand te confrunti cu o astfel de problema este sa identifici cauza si, pe cat posibil, sa elimini factorii declansatori. De exemplu, daca senzatia de gat uscat s iritat se datoreaza deshidratarii, trebuie sa consumi imediat o cantitate mai mare de apa sau alt lichid, pentru a te rehidrata. Totodata, in cazul in care te-ai ales cu gatul iritat dupa ce ti-ai folosit intens corzile vocale, trebuie sa iei o scurta pauza si sa iti menajezi vocea pentru a le da posibilitatea sa isi revina.

    Asadar, solutiile potrivite trebuie sa fie in concordanta cu cauzele, iar in continuare iti prezentam cateva remedii care sa te ajute sa scapi mai usor de senzatia de gat uscat si iritat.

      Gargara cu apa sarata

      Sarea are proprietati si antiinflamatoare si antibacteriene, asa ca un astfel de remediu  are darul de a reduce inflamatia si a combate agentii patogeni care au provocat infectii la nivelul gatului. 

      Ai nevoie doar de un pahar cu apa calduta si o lingurita de sare, care se adauga in apa si se amesteca pana se dizolva. Apoi se ia cate o gura din aceasta solutie si se face gargara timp de 30 de secunde, dupa care apa se elimina fara a o inghiti, iar procedura se repeta de mai multe ori, pana se goleste paharul.

      Umidificatoarele de camera

      Daca aerul din locuinta sau de la birou devine prea uscat din cauza dispozitivelor de incalzire folosite in perioada rece, poti evita usor aparitia senzatiei de gat uscat si iritat cu ajutorul unui umidificator de camera. 

      Acesta este un dispozitiv menit sa asigure nivelul optim de umiditate intr-un spatiu inchis, care trebuie sa se mentina intre 30% si 50%. Dispozitivul se poate seta la nivelul dorit, iar pentru un maxim de eficienta trebuie sa fie plasat undeva in mijlocul camerei, astfel incat umiditatea sa fie distribuita cat mai uniform.

      Guma de mestecat sau drajeurile masticabile

      Masticatia stimuleaza secretia de saliva, care este foarte importanta cand ai gatul uscat sau iritat. Intrucat nu poti sa mananci chiar tot timpul pentru a stimula activitatea glandelor salivare, o alternativa eficienta este guma de mestecat. 

      De asemenea, poti sa apelezi si la drajeuri masticabile special destinate calmarii durerilor in gat si senzatiei de gat uscat. Pentru a amplifica efectul acestor remedii iti recomandam sa apelezi la guma de mestecat sau drajeuri mentolate, intrucat mentolul are efect calmant, este antiinflamator si decongestioneaza caile respiratorii – proprietati ce iti sunt de ajutor daca ai gatul uscat si iritat.

      Mierea de albine

      O lingurita de miere de albine poate face minuni atunci cand te chinuie senzatia de gat uscat si iritat, datorita numeroaselor sale proprietati benefice. Mierea este considerata un adevarat medicament natural, avand proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare, contribuind totodata la hidratarea si lubrifierea mucoasei gatului. 

      Cu 2-3 lingurite de miere pe zi, senzatiile suparatoare dispar usor, insa poti sa apelezi la acest remediu si sub forma de indulcitor pentru ceai. Exista o serie de ceaiuri cu efect calmant pentru gat, iar daca vei adauga in ceasca si putina miere, efectul benefic va fi amplificat.

        Fructe si legume crude

        Consumate in stare cruda, fructele si legumele reprezinta o buna sursa de hidratare datorita continutului bogat de apa. De aceea, atunci cand simti ca ai gatul uscat si iritat, consuma cu precadere fructe si legume crude, de preferinta cat mai zemoase. Rosiile, castravetii, ardeii grasi ceapa sunt doar cateva exemple de legume cu un continut bogat de apa, iar daca adaugi putina sare si putin ulei de masline poti incropi din ele o salata pe cinste. De cealalta parte, dintre fructe iti putem recomanda pepenele, portocalele, fructele de padure capsunele, kiwi, piersicile si nectarinele, prunele sau ciresele.

        In afara faptului ca sunt o buna sursa de hidratare, fructele si legumele contin vitamine si minerale esentiale care pot ajuta organismul sa se refaca mai usor in urma infectiilor si altor probleme care duc la aparitia senzatiei de gat uscat si iritat.

        Incheiem cu  o scurta trecere in revista a masurilor de prevenire pe care ar trebui sa ti le iei pentru a evita o astfel de problema si a nu fi nevoie sa apelezi la remediile pe care ti le-am recomandat.

        Asadar, acorda o importanta sporita igienei orale, evita consumul in exces de cafea sau alte bauturi care contin cofeina, mentine-ti organismul hidratat consumand putin si des apa, evita alimentele foarte sarate sau foarte condimentate, incearca sa te lasi de fumat si nu consuma alcool in exces.

        De asemenea, menajeaza-ti vocea, evita aerul foarte rece sau uscat, iar daca simptomele neplacute se instaleaza aparent fara un motiv sau devin persistente, nu intarzia sa te adresezi unui medic.

        Autor: Catalin Tantareanu

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: