Medicii numesc respiratia grea dispnee si o considera un simptom demn de toata atentia pentru ca poate fi cauzata de o problema severa de sanatate. Nici pentru pacienti respiratia grea nu este un simptom care sa poata fi trecut cu vederea, constituind de multe ori principalul motiv care ii aduce la medic.
Tocmai pentru ca nu trebuie si nici nu poti sa ramai indiferent/a atunci cand te confrunti aceasta problema sau constati ca cineva din anturajul tau are respiratia grea, vom tarata pe larg acest subiect in cele ce urmeaza. Iti vom spune care sunt principalele afectiuni asociate cu respiratia grea si care sunt remediile impotriva lor, iar spre final iti vom da si cateva sfaturi preventive.
Respiratie grea – cauze, factori de risc, afectiuni asociate
Respiratia grea se manifesta prin schimbarea ritmului si a intensitatii respiratiei ceea ce il determina pe pacient sa faca un anumit efort pentru a inspira si a expira. Daca acest lucru se intampla ca urmare a unei activitati fizice solicitante, respiratia grea este o reactie normala a organismului, care are nevoie de mai mult oxigen pentru a produce energie si pentru aceasta forteaza sistemul respirator. In astfel de situatii respiratia revine la normal la scurt timp dupa ce se incheie activitatea solicitata si nimeni nu isi face griji in acest context.
Motivele de ingrijorare apar atunci cand respiratia grea se manifesta dupa un efort minim sau chiar in stare de repaus si nu dispare de la sine. Respiratia grea este cauzata de cele mai multe ori de afectiunile respiratorii si cele cardiace, insa printre cauze se numara si excesul ponderal, anemia si starile de anxietate.
In continuare, iata care sunt principalele afectiuni care au printre manifestari respiratia grea!
Astmul bronsic
Este o afectiune cronica respiratorie caracterizata prin inflamarea si ingustarea cailor respiratorii sub influenta unor factori precum alergenii din aer, fumul, poluarea, aerul rece sau vaporii unor substante chimice continute, spre exemplu, in anumite parfumuri sau odorizante. In cazul astmaticilor respiratia grea este o consecinta a ingustarii cailor respiratorii, iar alte simptome sunt tusea si senzatia de presiune in piept.
Pneumonia
Vorbim de o afectiune pulmonara care apare pe fondul unei infectii respiratori cauzate de bacterii, virusuri sau fungi. Acesti agenti patogeni ajung pana in plamani, iar infectia determina umplerea alveolelor pulmonare cu puroi si lichid. Prin urmare, este diminuata cantitatea de oxigen care ajunge din plamani in sange si astfel se explica respiratia grea in cazul pacientilor cu pneumonie.
Boala arteriala coronariana
Asa cum spuneam, respiratia grea este deseori asociata si cu afectiunile cardiace, iar boala arteriala coronariana este un exemplu elocvent. Se manifesta prin ingustarea arterelor coronare, ce furnizeaza inimii sangele oxigenat de care are nevoie pentru a functiona. Ingustarea se datoreaza depunerilor de colesterol si determina reducerea fluxului de sange care oxigeneaza inima. Si de aceasta data organismul forteaza sistemul respirator sa furnizeze mai mult oxigen iar respiratia grea este rezultatul acestei suprasolicitari.
Cardiomiopatia
Este o alta afectiune cardiaca ce afecteaza de aceasta data muschiul inimii. Acesta se ingroasa, se mareste devine slab sau rigid si astfel se reduce capacitatea de pompare a inimii. Prin urmare, se reduce si cantitatea de oxigen care ajunge la organe si tesuturi prin intermediul sangelui pompat prin artere, iar organismul suprasolicita din nou sistemul respirator. In cazul de fata respiratia grea apare indeosebi atunci cand pacientii depun un minim de efort, cand stau culcati sau in timpul somnului.
Obezitatea
Obezitatea este o afectiune metabolica datorata acumularii excesive de grasime. Pacientii devin supraponderali iar stratul adipos format pune presiune asupra plamanilor si diafragmei, ingreunand respiratia. De asemenea, pacientii obezi au nevoie de mai mult oxigen, inima este suprasolicitata pentru ca se formeaza noi vase de sange in tesutul adipos, iar arterele se ingusteaza din cauza depunerilor de colesterol. Toate aceste modificari constituie factori de risc ce influenteaza respiratia grea.
Respiratie grea – remedii in functie de afectiunea asociata
Nu exista un remediu universal pentru respiratia grea, iar atunci cand aceasta se manifesta, solutiile terapeutice au ca principal scop tratarea cauzelor si mai putin a acestui simptom. Doar in cazurile foarte grave in care pacientii nu mai pot respira singuri se apeleaza la administrarea de oxigen, insa nu este abandonata preocuparea de a inlatura cauza ce a determinat respiratia grea.
Remedii impotriva astmului bronsic
Astmul este o boala care nu se vindeca, insa poate fi tinuta sub control cu ajutorul unor medicamente precum bronhodilatatoarele, corticosteroizii, antihistaminicele si uneori antibioticele. De asemenea, identificarea si evitarea factorilor care declanseaza inflamarea cailor respiratorii este o alta modalitate de a preveni respiratia grea.
Remedii impotriva pneumoniei
Tratamentul in cazul pneumoniei depinde de natura agentilor patogeni care au generat infectia respiratorie. In cazul infectiilor bacteriene se administreaza antibiotice, cele provocate de virusuri se combat cu antivirale iar impotriva infectiilor provocate de ciuperci parazite se administreaza antifungice. Pe masura ce medicamentele actioneaza, respiratia grea va fi tot mai putin intensa si suparatoare iar disparitia sa este un semn ca pacientul se indreapta spre vindecare.
Remedii impotriva bolii arteriale coronariene
Pentru reducerea nivelului de colesterol care se depune in artere coronare se administreaza statine, in timp ce nitrati relaxeaza muschii vaselor sanguine si permit cresterea fluxului de sange. De armenea, beta-blocantele incetinesc ritmul cardiac si reduc nevoia de oxigen a inimii, iar in acest mod se amelioreaza si simptomul de respiratie grea.
Remedii impotriva cardiomiopatiei
In acest caz tratamentul are ca scop relaxarea vaselor sanguine si reducerea tensiunii arteriale, pentru a ajuta astfel inima sa pompeze mai eficient sangele. Respiratia grea dispare in momentul in care celulele din tesuturi primesc suficient oxigen insa pentru acesta sunt necesare si schimbari in ceea ce priveste alimentatia si stilul de viata.
Remedii impotriva obezitatii
Reducerea excesului ponderal este prioritara in tratamentul obezitatii, iar in acest sens se pune accent pe o alimentatie sanatoasa si pe miscare. In cazurile severe de obezitate morbida se apeleaza la chirurgia bariatrica, ce presupune indepartarea grasimi in exces.
Procesul de eliminare naturala a excesului ponderal este unul lent, astfel ca respiratia dificila nu va disparea imediat ce pacientul isi schimba alimentatia si devine mai activ.
Sfaturi privind preventia
Afectiunile asociate cu respiratia grea pot fi usor prevenite prin respectarea rigorilor unui stil de viata sanatos, intarirea imunitatii si protectia impotriva infectiilor respiratorii mai ales in sezonul rece.
Pentru intarirea imunitatii este recomandat sa consumi zilnic alimente care contin vitamina C si sa te expui la soare pentru a-ti lua doza de vitamina D – ambii nutrienti avand un rol important in functionarea sistemului imunitar. In sezonul rece, evita contactul cu persoanele care dau semne de raceala sau gripa, spala-te mai des pe maini, evita pe cat posibil zonele aglomerate si astfel pe poti proteja impotriva infectiilor respiratorii.
Obezitatea si afectiunile cardiovasculare sunt in stransa legatura, astfel ca metodele de prevenire sunt acelasi. Consuma cat mai rar si in cantitati moderate alimente care contin grasimi saturate sau multe calorii, pentru ca acestea favorizeaza depunerea colesterolului in interiorul arterelor si determina formarea de tesut adipos, care pune presiune asupra plamanilor si suprasolicita inima.
De asemenea, evita alimentele foarte sarate, care favorizeaza aparitia hipertensiunii arteriale, iar pentru a te mentine la o greutate normala si a imbunatati circulatia sanguina fa miscare in mod regulat, cel putin 30 de minute pe zi.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: