fbpx

Reumatism articular acut: cauze, simptome, tratamente si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

In perceptia generala, termenul de „reumatism” este asociat cu varsta inaintata, insa  bolile reumatismale pot afecta in egala masura tinerii si chiar copiii. Un exemplu elocvent in acest sens este reumatismul articular acut – afectiune ce apare cu precadere in randul copiilor cu varste sub 15-18 ani. Alte detalii pe care putini le-ar banui constau in faptul ca reumatismul articular acut porneste de la o simpla infectie in gat si poate afecta chiar si inima si sistemul nervos central.  In cazurile grave, reumatismul articular acut poate duce la deces, iar din acest motiv boala trebuie abordata cu toata seriozitatea.

Asa vom face si noi pe parcursul acestui articol in care iti vom explica mai detaliat ce este reumatismul articular acut, cum apare si sub influenta caror factori, cum se manifesta si cum se trateaza pentru a evita complicatiile. Nu in ultimul rand, iti vom oferi si cateva sfaturi in ceea ce priveste masurile de preventie impotriva acestei boli.

Reumatism articular acut – generalitati

Reumatismul articular acut este o boala inflamatorie care afecteaza in special articulatiile, dar se poate manifesta si la nivelul inimii, al sistemului nervos sau al pielii. Porneste de la o simpla infectie in gat cauzata de un anume agent patogen si este o consecinta a unui raspuns imunitar anomal al organismului la proteinele specifice acestui microorganism. Nu orice infectie cu acel patogen despre care vom vorbi imediat este urmata de reumatism articular acut, boala fiind favorizata de o anumita predispozitie genetica, dar si de intarzierea tratamentului antiinfectios.

Din acest motiv, reumatismul articular acut avea o incidenta mult mai ridicata inainte de a fi descoperite antibioticele si continua sa faca cele mai multe victime in regiunile mai slab dezvoltate in care accesul la tratament medical constituie o problema.

Reumatismul articular acut afecteaza copiii peste cinci ani si are o prevalenta mai ridicata in categoria de varsta 5 – 15 ani, insa poate aparea si in randul adolescentilor intre 15 si 18. Nici adultii nu sunt scutiti de risc, insa in cazul lor boala apare mai rar, in special dupa 35 – 40 de ani

Mai trebuie spus ca reumatismul articular acut in sine nu este o boala transmisibila, insa infectia care il cauzeaza se poate transmite foarte usor pe cale aeriana sau prin contact cu obiecte contaminate, ca orice infectie respiratorie.

Reumatism articular acut – cauze si factori de risc

Principalul responsabil pentru cazurile de reumatism articular acut este streptococul beta-hemolitic grup A, care provoaca amigdalitele si infectiile faringiene ce declanseaza aceasta boala. Reumatismul articular acut apare de obicei dupa 14-28 de zile dupa o astfel de infectie si se datoreaza faptului ca proteinele specifice acestui streptococ declanseaza un raspuns imunitar anormal. Acesta consta in faptul ca celulele imunitare ataca atat agentul patogen, cat si tesuturile sanatoase determinand inflamatia articulatiilor, iar in unele cazuri afectand inima sistemul nervos central si pielea. Cel mult 3% dintre persoanele infectate cu streptococul beta-hemolitic grup A dezvolta reumatism articular acut, iar factorii de risc pentru aceasta afectiune sunt urmatorii:

  • Expunerea prelungira la umiditate si temperaturi scazute, factori ce slabesc imunitatea si totodata favorizeaza dezvoltarea streptococului beta-hemolitic grup A.
  • Prezenta constanta in zone aglomerate sau in colectivitati, care constituie medii in care infectiile respiratorii, inclusiv cele cu streptococul beta-hemolitic grup A, se raspandesc foarte usor, fie prin contact direct cu persoanele  infectate, fie prin intermediul suprafetelor comune sau obiectelor contaminate.
  • Lipsa conditiilor de igiena este un alt factor ce favorizeaza reumatismul articular acut, iar acest lucru se observa cel mai bine in regiunile mai slab dezvoltate unde accesul la apa curenta este o adecvata problema iar incidenta bolii de care vorbim este la cote mai ridicate. Desigur, si ignorarea regulilor de igiena cand exista toate conditiile predispune la un risc mai ridicat de a dezvolta reumatism articular acut.
  • Infectiile faringiene netratate la timp si corespunzator cresc de asemenea riscul de reumatism articular acut. Administrarea de antibiotice ajuta la distrugerea agentului patogen si reduce implicarea sistemului imunitar ce ar putea declansa boala prin raspunsul anormal de care aminteam.
  • Predispozitia genetica este un factor de risc ce nu poate fi controlat si care influenteaza modul in care sistemul imunitar reactioneaza in cazul infectiilor cu streptococul beta-hemolitic grup A. Dupa cum spuneam, doar un mic procent din persoanele cu astfel de infectii dezvolta reumatism articular acut iar acest fapt se datoreaza  unei anumite predispozitii specifice.
  • Reumatismul articular acut afecteaza in special copiii, astfel ca varsta frageda constituie un alt factor de risc ce nu poate fi controlat.

Reumatism articular acut – simptome si manifestari clinice

Simptomele asociate cu reumatismul articular acut sunt precedate de manifestarile specifice ale faringitei sau amigdalitei, care trebuie sa constituie un prim semnal de alarma. Reumatismul articular acut inca nu este declansat la momentul respectiv, insa ulterior vor aparea si simptomele specifice, care variaza in functie de zonele afectate.

Acestea se impart in 4 categorii, dupa cum urmeaza:

  • Artrita – se datoreaza inflamarii articulatiilor, cele mai des afectate fiind cele de la nivelul coatelor, umerilor, genunchilor si gleznelor. Durerea se poate manifesta la una sau mai multe articulatii in acelasi timp, este intensa si poate fi insotita de tumefierea incheieturilor afectate.
  • Cardita – consta in inflamarea inimii, care poate afecta endocardul, miocardul sau pericardul si determina in formele severe accelerarea ritmului cardiac, palpitatii, dureri in piept respiratie ingreunata si senzatia de sufocare.
  • Coreea – este un termen folosit pentru a denumi acele miscari necontrolate determinate de afectarea unor anumite zone din creier. Astfel de manifestari apar cand reumatismul articular acut provoaca inflamarea respectivelor zone ale creierului care sunt responsabile de coordonarea miscarii. Coreea apare de obicei mai tarziu, dupa cel putin o luna de la infectia streptococica,  si se manifesta prin tremur si/sau miscari involuntare mai mult sau mai putin pronuntate. Aceste genereaza adeseori anxietate, dificultati de concentrare si instabilitate emotionala/
  • Eruptii cutanate – sunt simptome mai rare, care apar atunci cand reumatismul articular acut afecteaza si pielea. Se manifesta prin aparitia unor eriteme rosiatice si a unor noduli subcutanati nedurerosi care se formeaza cu precadere in zona articulatiilor.

Diagnosticul de reumatism articular acut

Reumatismul articular acut se diagnosticheaza pe baza unei metode numite „criteriile lui Jones”, care presupune analizarea manifestarilor caracteristice fiecarui caz in parte. Daca acestea intrunesc doua criterii majore specifice bolii sau un criteriu major si doua criterii minore sunt argumente suficiente pentru stabilirea unui diagnostic de reumatism articular acut. Criteriile majore sunt artrita, cardita, coreea si eruptiile cutanate, iar criteriile minore sunt reprezentate de febra, dureri articulare si anumite indicii constatate in urma analizelor de sange si ale electrocardiogramei. 

Asadar, sunt necesare si astfel de investigatii la care se mai pot adauga si investigatii imagistice. De asemenea, prezenta unui nivel crescut de anticorpi specifici in sange constituie un detaliu care indica o infectie streptococica ce vine ca o confirmare in plus a diagnosticului de reumatism articular acut.

Tratament reumatism articular acut

Tratamentul pacientilor cu reumatism articular acut vizeaza in primul rand eliminarea cauzei care a declansat procesul inflamator, precum si reducerea inflamatiilor si ameliorarea durerii. Cauza este infectia streptococica, astfel ca tratamentul presupune administrarea de antibiotice pentru distrugerea agentului patogen si pentru prevenirea recurentei infectiei. In paralel, se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene pentru ameliorarea inflamatiei si a durerilor, cele mai des folosite fiind aspirina si ibuprofenul.

Pe timpul tratamentului, pacientilor le este recomandat sa se odihneasca si sa evite efortul, mai ales daca reumatismul articular acut a afectat si inima. Urmand tratamentul corect, simptomele, se vor ameliora si vor disparea in decurs de cateva saptamani, insa este foarte important ca antibioticele si anti inflamatoarele administrate sa fie cele prescrise de medic si sa se respecte intocmai recomandarile acestuia.

Reumatism articular acut – complicatii si riscuri

Cele mai grave complicatii sunt legate de afectarea cardiaca ce poate provoca probleme la nivelul inimii pe termen lung sau chiar poate duce la deces in formele severe. Inflamarea celor trei structuri care alcatuiesc peretele inimii afecteaza inca de la inceput valvele cardiace, in special valva mitrala. Aceasta permite trecerea fluxului de sange oxigenat din atriul stang in ventriculul stang, iar reumatismul articular acut poate duce la ingustarea acesteia si la aparitia stenozei mitrale.

Alte complicatii cardiace cauzate de reumatismul articular acut mai pot fi insuficienta ventriculara, fibrilatia atriala si tulburarile de ritm cardiac.

Sfaturi pentru preventie

Pentru prevenirea acestei afectiuni este foarte important ca orice infectie la nivelul gatului sa nu fie ignorata, iar daca este de natura streptococica, tratamentul cu antibiotice trebuie inceput cat mai rapid.

De asemenea, este mai eficient sa previi astfel de infectii care constituie cauza principala, iar in acest sens este esentiala respectarea regulilor de igiena, evitarea zonelor aglomerate mai ales in sezonul rece si evitarea contactului cu persoanele care prezinta simptome de infectii respiratorii.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: