fbpx

Rhodiola si beneficiile ei

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Rhodiola sau rodiola, cu numele complet, stiintific, Rhodiola Rosea, este o planta cu flori galbene ce creste in zonele nordice reci ale Europei, Asiei si Americii de Nord, a carei radacina are proprietati medicinale, cu multiple beneficii asupra sanatatii organismului.

Originara din Siberia, cunoscuta si sub numele de „Radacina de aur” sau „Radacina arctica”, este utilizata de mii de ani pentru combaterea stresului, reducerea depresiei, tratarea oboselii, dar si pentru cresterea rezistentei organismului si a fertilitatii ori in ingrijirea pielii.

Numele modern al plantei, Rhodiola Rosea, a fost dat de botanistul suedez Carl Linnaeus, in 1725, care a recomandat-o ca tratament pentru hernie, isterie, cefalee si scurgeri vaginale. Cincizeci de ani mai tarziu, Rhodiola Rosea si-a adjudecat un loc in prima farmacopee oficiala suedeza, ce cuprindea o lista completa a tuturor preparatelor medicinale de la acea vreme.

Rhodiola are un miros asemanator trandafirilor. A fost si continua sa fie una dintre cele mai atent studiate plante pentru scaderea stresului, imbunatatirea starii de spirit, combaterii depresiei si a oboselii.

Unele state au inceput sa plaseze Rhodiola salbatica sub protectia legii, din cauza recoltarii sale excesive. Pe masura ce constientizarea beneficiilor sale continua sa creasca, se majoreaza si productia comerciala de Rhodiola la nivel global.

Ce este Rhodiola Rosea?

Rhodiola a fost folosita ca planta medicinala de grecii antici, in 77 d.Hr., medicul grec Dioscoride documentand aplicatiile medicale ale Rhodiola Rosea in textul sau medical „De Materia Medica”. Dar mentiunile despre folosirea Rhodiola provin inca din secolul al XIII-lea i.Hr., in perioada epocii grecesti a bronzului, Atunci, Rhodiola Rosea era adusa din zona Caucazului, de la o distanta de peste 3.000 de kilometri, pana in zona de acum a Georgiei.

Rhodiola Rosea a fost folosita de vikingi pentru a-si spori puterea fizica si rezistenta, iar imparatii chinezi trimiteau expeditii pentru aducerea in China a „Radacinii de aur”, pentru a fi folosita in medicina traditionala.

Planta s-a folosit ca planta medicinala de secole in Rusia si Scandinavia, pentru asigurarea longevitatii, cresterea fertilitatii si a contributiei la nasterea copiilor sanatosi. In Siberia exista o zicala potrivit careia oamenii care consuma Rhodiola vor trai peste 100 de ani.

Componentele active din Rhodiola

Rhodiola contine un set unic de fitochimicale, numite rozavine, care nu se gasesc in nicio alta planta, ceea ce o face o planta atat de speciala.

Rhodiola Rosea este considerata o planta adaptogena – termen folosit prima data in 1947 de omul de stiinta rus Dr. Nicolai Lazarev. Acesta a studiat anumite plante special pentru calitatile lor remarcabile in privinta protectiei la stres si a stimularii a imunitatii. Rhodiola Rosea a fost o adaptogena de „a doua generatie” – prima generatie fiind Ginsengul.

Beneficiile adaptogene ale Rhodiolei provin partial dintr-un fitochimic pe care il contine – salidrozida – un compus care amelioreaza anxietatea si stresul. Rhodiola ajuta la echilibrarea nivelurilor de cortizol – hormonul stresului – din organism. Puterea unui adaptogen consta in faptul ca, daca nivelurile de cortizol sunt prea ridicate, le poate scadea sau, daca sunt prea scazute, le poate ridica.

Rodiola contribuie la cresterea starii de bine prin sustinerea a doi neurotransmitatori esentiali pentru starea de spirit si functia mintala – serotonina si dopamina. Acesti neurotransmitatori sunt esentiali in ceea ce priveste capacitatea creierului de a stimula starile de fericire.

In plus, avand o concentratie ridicata de polifenoli antioxidanti, Rhodiola Rosea ofera o protectie oxidativa suplimentara, combatand imbatranirea prematura.

Rhodiola Rosea, un aliat puternic in combaterea stresului

Printre principalele beneficii ale Rhodiola Rosea se numara puterea acesteia in a combate stresul. Fiind o planta adaptogena, Rhodiola anihileaza efectele negative ale stresului, stimuleaza atentia, concentrarea, memorarea si genereaza o stare de bine.

Rodiola stimuleaza capacitatea de adaptare a organismului la stres si lupta contra depresiei, ajutand inclusiv in privinta reducerii starilor de anxietate. De asemenea, imbunatateste starea psihica, dar are efecte si in privinta prevenirii aparitiei atacurilor de panica.

Rhodiola Rosea combate eficent stresul, in acelasi timp crescand nivelurile serotoninei si dopaminei, care imbunatatesc nivelul energetic si starea de buna dispozitie.

    Rhodiola este o alegere buna si atunci cand oamenii se simt obositi, spun specialistii.

    Cum functioneaza Rhodiola in combaterea stresului: nivelurile de cortizol – hormon al stresului produs de glandele suprarenale – sunt in mod natural mai mari dimineata. Acest nivel ridicat ii ajuta pe oameni sa se poata concentra in cursul zilei la activitatile pentru care le au de desfasurat si sa fie productivi.

    Odata cu trecerea zilei, nivelul de cortizol ar trebui sa scada, ceea ce ar ajuta la relaxare si la recuperarea mintala dupa o zi plina. Insa de multe ori, acest lucru nu se mai intampla, in cazul multor persoane, pe fondul stresului ridicat.

    De asemenea, interactiunea de durata cu dispozitivele electronice, cum ar fi televizorul si telefonul mobil, determina organismul sa produca mai mult cortizol, ceea ce face ca starea de stres sa se prelungeasca inclusiv pe parcursul noptii.

    In aceste conditii de stres permanent, glandele suprarenale vor fi cu adevarat suprasolicitate. Ca adaptogen, Rhodiola Rosea sustine productia de cortizol, usurand astfel efortul glandelor suprarenale.

    Din punct de vedere tehnic, Rhodiola poate fi considerat un stimulent, deoarece ajuta la combaterea starii de oboseala. Potrivit Mental Health America, rodiola are efectul altor stimulente, cum ar fi cofeina.

    Cu toate acestea, Rhodiola este un stimulent neobisnuit, deoarece nu pare sa creasca ritmul cardiac si tensiunea arteriala sau sa scada apetitul, asa cum fac majoritatea stimulantilor.

    Rhodiola Rosea – alte 5 beneficii

    Combaterea stresului nu este singurul beneficiu al acestei plante. Printre beneficiile notabile ale rodiola se numara cresterea rezistentei organismului la efort, contributia in privinta longevitatii, reducerea glicemiei in cazul pacientilor care sufera de diabet, dar si efect de ingrijire a pielii.

    Performante fizice crescute

    Se spune ca Rhodiola Rosea este folosita de echipa olimpica rusa pentru a-si maximiza performantele in atletism si culturism. Rhodiola Rosea ajuta la cresterea rezistentei organismului la efort prin cresterea numarului de celule rosii din sange si reducerea efectelor oxidative.

    In contextul in care celulele rosii din sange au rolul principal de a transporta oxigenul catre muschi, un numar mai mare al acestora poate imbunatati performanta atletica si poate intarzia aparitia oboselii. De asemenea, avand efecte antiinflamatoare, rodiola ajuta la recuperarea rapida a muschilor, crescand rezistenta acestora, la scurtarea timpului de recuperare dupa antrenamente lungi, dar si la imbunatatirea functiei sexuale.

    Efect antiimbatranire

    Rodiola are efectele antiimbatranire si ajuta la cresterea longevitatii. Potrivit unor studii, o parte a elementelor sale cheie active – salidrozida si mai multi compusi ai rosavinei – protejeaza celulele umane de imbatranirea prematura atunci cand este expusa la stres oxidativ. Acest lucru este valabil mai ales pentru celulele pielii, mentinand astfel o piele sanatoasa si stralucitoare.

    Atunci cand este utilizata in produsele de ingrijire a pielii, Rhodiola stimuleaza microcirculatia, productia de colagen si elastina si protejeaza pielea de factorii de stres ai mediului, cum ar fi razele UV. De asemenea, are un efect stimulator asupra pielii, crescand circulatia si rotatia celulara, reinnoind rapid colagenul si reducand aparitia liniilor fine.

    Efect antidepresie

    Potrivit unor cercetari aflate inca in stadii incipiente, administrarea de Rhodiola ar putea imbunatati simptomele depresiei dupa 6 saptamani de tratament in cazul persoanelor cu depresie usoara pana la moderata.

    Ajuta la scaderea glicemiei

    Rhodiola Rosea ar putea de asemenea contribui la scaderea glicemiei. Administrarea de Rhodiola impreuna cu medicamentele pentru diabet ar putea duce la scaderea zaharului din sange. De aceea, glicemia trebuie atent monitorizata, pentru ca este posibil sa fie necesara modificarea dozei medicamentului pentru diabet. Acest lucru se face numai cu supravegherea si la recomandarea medicului specialist.

    Stimuleaza activitatea mintala

    Persoanele care doresc sa ramana lucide din punct de vedere mintal pana la o varsta cat mai inaintata ar trebui sa profite de calitatile adaptogene ale Rhodiola Rosea. Aceasta supraincarca creierul si sistemul nervos, ajutandu-ne astfel sa ramanem puternici si activi nu numai din punct de vedere fizic, ci si mintal si emotional.

    Rhodiola Rosea – modalitati de consum

    De regula, Rhodiola Rosea este disponibila sub forma de tinctura de plante sau de pulbere, intr-o serie de suplimente alimentare. Doza adecvata din aceasta planta depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta pacientului, starea de sanatate si alte cateva conditii. Rodiola este sigura, cu toxicitate foarte scazuta si efecte secundare putine. Asigurati-va ca urmati instructiunile relevante din prospectele produselor si consultati farmacistul sau medicul inainte de utilizare.

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: