fbpx

Rolul apei in organism – de ce este importanta hidratarea?

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Faptul ca este supranumita „lichid vital” spune multe despre rolul apei in organism. Fara apa, un om nu poate supravietui mai mult de 3-4 zile, la finalul carora survine decesul pe fondul deshidratarii si a numeroaselor disfunctii pe care aceasta le cauzeaza in corp. Hidratarea joaca astfel un rol esential in functionarea organelor, iar pentru aceasta corpul are nevoie permanent de apa, dat fiind faptul ca o buna parte din ea este eliminata in urma unor procese fiziologice.

Prin acest articol ne dorim sa te ajutam ca intelegi mai bine care este rolul apei in organism si de ce este necesar sa te hidratezi corespunzator mai ales in anumite conditii in care in care corpul tau pierde mai mult lichid decat in mod normal.

Rolul apei in organism – transportul elementelor nutritive

Apa este mediul in care se dizolva vitaminele hidrosolubile, care astfel pot fi absorbite din sistemul digestiv in sange, pentru a fi transportate apoi prin intermediul acestuia catre celule, unde indeplinesc diferite functii. In acelasi timp, apa sigura si transportul mineralelor, care ajung acolo unde e nevoie de ele prin intermediul sangelui, iar acesta nu se poate forma fara apa.

Rolul apei in organism – producerea de energie

Un alt rol al apei in organism consta in furnizarea de resurse energetice catre celule, principala cale de transport fiind si de aceasta data sangele. Glucoza este cea mai importanta sursa de energie, ce rezulta din descompunerea carbohidratilor in tractul digestiv. Este apoi dizolvata si absorbita in sange si astfel ajunge la fiecare celula din corp, unde este transformata in energie – proces care nu ar fi posibil fara prezenta apei in organism.

Rolul apei in organism – oxigenarea tesuturilor

Nicio celula din corp nu poate functiona fara oxigen, care ajunge din plamani in sange si de aici la toate organele si tesuturile. Rolul apei in organism are legatura si cu acest proces, doar daca tinem cont ca plamanii contin in proportie de 85% apa, iar acest lichid este si o componenta de baza a sangelui, care transporta oxigenul.

Rolul apei in organism – protejarea organelor

Rolul apei in organism este si unul de protectie asupra organelor vitale. Acestea sunt sensibile si pot fi afectate in urma socurilor, suferind avarii remediabile. Pentru a preveni astfel de situatii, organele sunt inconjurate de un lichid care absoarbe socurile si le izoleaza de celelalte structuri anatomice. Evident ca acest lichid are ca element de baza apa, fara de care organele vitale ar fi mult mai expuse riscului de a suferi vatamari severe.

In acelasi timp, rolul apei in organism este si acela de a proteja articulatiile impotriva uzurii, formand lichidul care asigura lubrifierea acestora si totodata amortizeaza socurile la care sunt supuse.

Rolul apei in organism – eliminarea toxinelor

Si rinichii beneficiaza de rolul apei in organism pentru ca fara o cantitate suficienta de lichid nu si-ar putea exercita functia de baza. Pentru cine nu stie, rinichii au rolul de a filtra sangele si a-l curata de toxine, pe care le retin si le elimina prin urina. Pentru a produce urina, rinichii au nevoie de apa si astfel aceasta contribuie la detoxifierea organismului si prevenirea unor boli renale si de alta natura.

Rolul apei in organism – imbunatatirea digestiei

Pentru o digestie normala este nevoie si de o anumita cantitate de apa in intestine, care are mai multe scopuri in acest proces. Aceasta formeaza un mediu de actiune pentru enzimele digestive din saliva si sucul gastric si totodata dizolva substantele nutritive care sunt astfel absorbite mai usor in sange.

Rolul apei in organism este si acela de a dizolva fibrele solubile si totodata a le „umfla” pe cel insolubile, facilitand astfel tranzitul intestinal si eliminarea materiilor fecale.

Rolul apei in organism – transmiterea impulsurilor electrice

Nu trebuie sa trecem cu vederea un alt important rol al apei  in organism, ce consta in facilitarea transmiterii de impulsuri electrice prin intermediul carora comenzile sistemului nervos central ajung la organe si tesuturile musculare. Mai exact, apa din organism constituie mediul in care se dizolva niste saruri minerale numite electroliti, care se disociaza astfel in ioni pozitivi si ioni negativi. Prin intermediul acestor ioni care circula in fluidele din corp se transmit impulsuri electrice ce asigura functionarea organelor si derularea functiilor metabolice.  

Rolul apei in organism – mentinerea imunitatii

In afara faptului ca asigura transportul nutrientilor ce contribuie la formarea si functionarea celulelor imunitare, apa este un element esential si in formarea secretiilor la nivelul mucoaselor de la principalele cai de intrare in organism. Datorita apei se formeaza mucusul care se constituie intr-o bariera naturala in calea agentilor patogeni ce pot patrunde in organism prin caile respiratori si sistemul digestiv.

De cata apa are nevoie organismul

Rolul apei in organism este pus in valoare doar daca acesta este bine hidratat, ceea ce inseamna ca beneficiaza de un aport optim de lichide. De buna seama ca  ai auzit cel putin o data acea recomandare care face referire la consumul a cel putin doi litri de apa pe zi, aceasta fiind cantitatea medie considerata suficienta pentru organism. Nevoia de apa a organismului variaza insa in functie de mai multi factori, astfel ca in anumite conditii poate fi nevoie de mai mult de doi litri pe zi. Ne referim in special la zilele caniculare cand organismul pierde mai multa apa prin transpiratie si de aceea este nevoie de un aport mai mare de lichide.

Acelasi lucru se intampla si in timpul activitatilor fizice intense, cum ar fi antrenamentele la sala sau munca solicitanta, cand efortul depus cauzeaza transpiratie abundenta. In astfel de conditii se recomanda consumul a mai mult de doi litri de apa pe zi, iar  pentru a reface mai rapid echilibrul hidric poti sa apelezi si la bauturi cu electroliti. Acestea contin acele saruri despre care ti-am vorbit mai devreme si al caror nivel in organism se reduce, pentru ca se elimina odata cu apa, prin transpiratie.

Aparitia senzatiei de sete este primul semn ca nivelul apei din organism a scazut sub limita optima si totodata primul simptom al deshidratarii. De aceea este de preferat sa nu astepti sa ti se faca sete pentru a bea apa, ci sa-ti faci un obicei din a te hidrata la intervale regulate cu cantitati mici de lichid. In acest mod, rolul apei in organism nu va fi in niciun fel afectat iar riscul unei deshidratari moderate sau severe va fi ca si inexistent.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: