fbpx

Saruri de rehidratare – beneficii, indicatii si contraindicatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Prin transpiratie organismul pierde atat apa cat si anumite saruri minerale care se dizolva in fluidele din corp si care poarta denumirea de electroliti. Aceste substante indeplinesc roluri importante in organism, iar atunci cand se elimina cantitati mari prin transpiratie si nu sunt inlocuite, se creeaza dezechilibre in organism, ce genereaza o serie de probleme. Aceste probleme pot fi prevenite prin administrarea de saruri de rehidratare, ce completeaza rapid rezerva de electroliti din corp.

Astfel de saruri de rehidratare sunt recomandate celor care fac frecvent exercitii fizice intense dar si celor care desfasoara activitati ce presupun efort fizic, persoanelor care petrec mult timp in spatii cu temperaturi ridicate precum si celor care transpira abundent.

Ce sunt aceste saruri de rehidratare, ce contin, cum actioneaza si mai ales de ce este bine sa le folosesti in anumite conditii, iti vom explica pe larg in continuare.

Saruri de rehidratare – ce sunt, informatii generale

In perceptia generala, consumul de apa sau alte lichide este principalul mod de combate deshidratarea, insa astfel se completeaza doar rezerva de fluide din organism. Asa cum spuneam, prin transpiratie se pierd si saruri dizolvate in lichidul eliminat, iar apa sau alte bauturi racoritoare nu contin astfel de substante. Asadar, desi dispare senzatia de sete, in organism ramane un deficit de electroliti care poate cauza oboseala, crampe musculare, dureri de cap, senzatia de ameteala si de slabiciune musculara.

De aceea, un remediu mult mai eficient in cazul deshidratarii sunt aceste saruri de rehidratare, ce restabilesc si echilibrul electrolitic. Pentru a-si indeplini acest scop, sarurile de rehidratare contin o combinatie de substante minerale din categoria electrolitilor, la care se adauga o anumita cantitate de glucoza.

Administrarea de saruri de rehidratare se face sub forma unei solutii care se obtine prin dizolvarea acestora in apa. Rezulta astfel o bautura cu electroliti, care pe langa aportul de lichid confera organismului si o cantitate suficienta de saruri. In ceea ce priveste glucoza din sarurile de rehidratare, rolul acesteia este acela de a facilita absorbtia apei si a electrolitilor, conferind totodata si un plus de energie.

Saruri de rehidratare – beneficii si utilizari

Sarurile de rehidratare nu se administreaza oricand si oricum, utilizarea lor fiind oportuna doar in anumite conditii. Mai exact, este vorba de situatiile in care organismul pierde mai multe fluide decat primeste, iar aceasta se poate intampla atat in conditii de transpiratie excesiva cat si in caz de diaree si varsaturi  – tulburari care pot duce adesea la deshidratare.

Astfel, principalele beneficii asociate cu utilizarea de saruri de rehidratare sunt urmatoarele:

Prevenirea si combaterea deshidratarii

Acesta este principalul scop pentru care se administreaza saruri de rehidratare, fiind recomandat sa consumi bauturile cu electroliti preparate din ele inainte de a simti senzatia de sete, pentru ca acela este un prim semn al deshidratarii. Consumul bauturilor pe baza de saruri de rehidratare se recomanda in timpul antrenamentelor, al activitatilor fizice intense sau in orice alte conditii care cauzeaza transpiratie intensa.

De asemenea, in cazul episoadelor persistente de diaree sau varsaturi se recomanda administrarea de bauturi cu saruri de rehidratare pentru a suplini cantitatile de lichid si electroliti care se elimina din corp.

Imbunatatirea capacitatii fizice

Sportivii folosesc in mod regulat saruri de rehidratare pentru a se mentine in forma, dat fiind faptul ca scaderea nivelului de electroliti reduce si capacitatea organismului dea face fata efortului fizic. Pe fondul deshidratarii treptate se instaleaza oboseala, apar dureri la nivelul muschilor iar nivelul de energie scade. Toate aceste inconveniente pot fi evitate in timpul antrenamentelor sau al oricaror activitati solicitante prin consumul unor bauturi cu saruri de rehidratare care mentin la valori optime nivelul fluidelor din organism si al electrolitilor.

Mentinerea nivelului de energie

Dupa activitatile fizice solicitante apar deseori oboseala si senzatia de epuizare fizica, stari ce sunt specifice si zilelor caniculare. Unul dintre motive il constituie si reducerea nivelului electrolitic din cauza transpiratiei excesive, mai ales daca hidratarea se face doar cu apa. De cele mai multe ori, aceasta te ajuta sa faci fata efortului, insa la final nivelul  scazut al electrolitilor isi sune cuvantul si induce starea de oboseala sau de slabiciune musculara.

Pentru a evita aceste stari si a-ti mentine un nivel ridicat de energie, foloseste bauturi cu saruri de rehidratare atat in timpul activitatilor solicitante, cat si dupa efort. De asemenea, in zilele caniculare consuma astfel de bauturi in loc de apa, daca trebuie sa petreci mai mult timp in bataia soarelui.

Indicatii privind administrarea de saruri de rehidratare

Sarurile de rehidratare se gasesc de obicei ambalate in plicuri sau flacoane care sunt insotite de  un prospect sau de indicatii inscrise direct pe ambalaj, referitoare la dozaj si modul de administrare. Aceste indicatii difera de la un produs la altul in functie de concentratia de saruri si tipul de electroliti pe care ii contin, asa ca nu putem vorbi de niste reguli clare universal valabile.

Administrarea de saruri de rehidratare se poate face atat in cazul adultilor, cat si al copiilor, evident, ajustand dozajul in functie de varsta si greutate. De obicei, in cazul copiilor, sarurile de rehidratare se administreaza in timpul episoadelor de diaree sau varsaturi, pentru prevenirea deshidratarii. Pentru copiii sub doi ani se recomanda o jumatate de pahar de solutie dupa fiecare astfel de episod, iar cei peste doi ani pot primi un pahar, desigur conform indicatiilor din prospect dar si recomandarilor medicului.

In cazul adultilor, cantitatea de saruri de rehidratare depinde de activitatile desfasurate si de nivelul de solicitare fizica, putand varia intre 4 si 8 pahare pe zi. In cazul tulburarilor digestive de care am amintit anterior, sarurile de rehidratare se administreaza tot dupa fiecare episod, pentru a preveni deshidratarea.

Contraindicatii

In general, solutiile pe baza de saruri de rehidratare sunt considerate sigure pentru consum, dat fiind faptul ca nu contin decat substante de care organismul are nevoie pentru a putea functiona normal. Se recomanda insa precautie in cazul pacientilor cu afectiuni renale intrucat rinichii pot avea dificultati in preprocesarea suplimentului de electroliti. De asemenea, si pacientii cu afectiuni digestive trebuie sa fie precauti intrucat bauturile cu electroliti pot declansa manifestari neplacute, mai ales daca nu se respecta dozele recomandate.

In astfel de situatii se recomanda consultarea medicului in privinta oportunitatii administrarii de saruri de rehidratare si a dozelor recomandate. In mod similar trebuie sa procedeze si pacientii cu afectiuni cronice cardiovasculare sau hepatice pentru a evita eventualele complicatii ce pot surveni.

De asemenea, este important sa se respecte dozajul recomandat pentru fiecare tip de saruri de rehidratare pentru ca  o doza mai mare nu inseamna nicidecum eficienta sporita. Din contra, excesul poate declansa probleme gastrointestinale precum balonarea, diareea, varsaturile sau crampele abdominale.

In concluzie, sarurile de rehidratare sunt pulberi solubile ce contin glucoza in combinatie cu diferite tipuri de electroliti, avand scopul de a preveni deshidratarea si totodata de a restabili rapid echilibrul hidric si electrolitic atunci cand organismul este deja deshidratat. Se dizolva in apa si se administreaza in conditii de solicitare fizica intensa, expunere la temperaturi ridicate si orice fel de alte activitati care cauzeaza transpiratie abundenta. Totodata, sarurile de rehidratare se administreaza ca remediu in cazul episoadelor de diaree sau varsaturi, in scopul prevenirii deshidratarii cauzate de pierderea unor cantitati mari de fluide si minerale solubile.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: