fbpx

Senzatie de slabiciune in corp? Informatii despre cauze si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Mai mult ca sigur, nu exista persoane carora sa le fie straina senzatia de slabiciune in corp pentru ca aparitia acesteia este fireasca in anumite circumstante cu care ne intalnim toti in viata de zic cu zi. Astfel, majoritatea considera ca este normal sa ai stari de slabiciune la finalul unei zile epuizante, dupa ce ai tras din greu la sala sau ai trecut printr-o perioada mai dificila care te-a solicitat la maxim din punct de federe fizic sau emotional.

De asemenea, nu este nimic neobisnuit sa simti senzatia de slabiciune in corp atunci cand ai racit sau te-ai ales cu o gripa dar si cand ai o problema mai serioasa de sanatate.  De altfel, starea de slabiciune este de multe ori un simptom care semnaleaza prezenta unei boli, in absenta altor manifestari specifice.

Ce cauze determina starile de slabiciune

Atunci cand se face simtita pe fond de oboseala sau solicitare fizica intensa si dispare dupa o perioada de odihna, starea de slabiciune in corp este absolut normala si nu constituie motiv de ingrijorare. In schimb, cand apare fara motiv si persista o perioada mai indelungata, starile de slabiciune se datoreaza cel mai probabil unor probleme de sanatate si trebuie privite cu toata seriozitatea.

In cele ce urmeaza iti vom prezenta cele mai cunoscute posibile cauze ale slabiciunii in corp, care ar trebui sa te ingrijoreze.

Bolile cronice si acute

Aproape ca nu exista boala care sa nu fie insotita si de stari de slabiciune mai mult sau mai putin pronuntate, datorate disfunctiilor la nivelul unor organe, afectarii unor functii metabolice sau faptului ca organismul foloseste o cantitate mare de energie pentru a sustine sistemul imunitar care lupta cu agentii patogeni. Spre exemplu, afectiunile cardiace si cele respiratorii genereaza slabiciune in corp pe fondul oxigenarii insuficiente a organelor, acest simptom fiind specific si bolilor hepatice, pe fondul acumularii de toxine in sange.

    Diabetul este o alta afectiune caracterizata de stari de slabiciune din cauza faptului ca celulele nu mai absorb o cantitate suficienta de glucoza si astfel produc mai putina energie.

    Infectiile determina slabiciune in corp pentru ca mobilizeaza sistemul imunitar, catre care se directioneaza o cantitate mai mare de energie, in detrimentul altor zone ale organismului.

    Deficientele nutritive

    De multe ori, starile de slabiciune din corp sunt datorate unui aport insuficient de nutrienti esentiali, pe fondul unei alimentatii inadecvate sau al unor probleme care impiedica absorbtia acestor nutrienti din tubul digestiv in sange. Cea mai frecvent intalnita deficienta nutritiva este deficitul de fier, care duce la aparitia anemiei. Fierul este indispensabil pentru formarea hemoglobinei, care transporta oxigenul din sange catre toate celulele din corp. In conditiile unui deficit de fier se produce mai putina hemoglobina, iar celulele primesc o cantitate redusa de oxigen, ceea ce determina aparitia starilor de slabiciune.

    In acelasi timp, deficitul de vitamina B12 si vitamina D, precum si un aport insuficient de proteine, minerale si fibre duce la aparitia starilor de slabiciune in corp.

    Dietele restrictive

    Glucoza pe care organismul o sintetizeaza din alimente este principala sursa de energie, iar caloriile reprezinta unitatea de masura pentru cantitatea de energie pe care o furnizeaza fiecare aliment.  Multe diete pentru slabit se bazeaza pe reducerea drastica numarului de calorii consumate, dar fiind faptul ca acestea sunt considerare responsabile pentru acumularea de kilograme in plus. E adevarat ca acele calorii care nu sunt transformate in energie se depun sub forma de grasime, insa nici un aport foarte scazut de calorii nu este de bun augur.

    Prin dietele restrictive sau cele bazate pe alimente hipocalorice se reduce cantitatea de glucoza necesara producerii energiei la nivelul celulelor si asa se explica faptul ca persoanele care tin un astfel de regim se confrunta frecvent cu stari de slabiciune  in corp.

    In acelasi timp, dietele restrictive pot sa constituie si una din cauzele deficientelor nutritive, acesta fiind o alt modalitate prin care contribuie la aparitia starilor de slabiciune.

    Deshidratarea

    Deshidratarea se produce atunci cand organismul pierde mai multa apa decat primeste si apare frecvent in conditii de efort intens sau la temperaturi ridicate, cand se pierde o cantitate mare de lichid. Totodata, tulburarile digestive precum diareea si varsaturile pot duce la aparitia deshidratarii, indiferent de cauzele acestora. Se stie ca apa este un lichid vital pentru organism astfel ca scaderea nivelului de lichide determina dezechilibre si tulburari ale functiilor metabolice, caracterizate printre altele si de stari de slabiciune.

    Oboseala cronica

    Este vorba de o afectiune caracterizata prin stari severe si persistente de oboseala care nu pot fi explicate printr-o cauza medicala evidenta si care nu sunt ameliorate dupa o perioada de odihna sau de somn adecvat. Oboseala cronica se manifesta pe o perioada indelungata, de peste 6 luni, iar in acest timp este firesc sa apara starea de slabiciune, insotita de dureri de cap si dificultati de concentrare.

    Stresul prelungit

    Chiar daca nu este solicitant din punct de vedere fizic, stresul prelungit poate duce la epuizarea emotionala, afectand in mod negativ starea de spirit si motivatia, care determina aparitia starilor de slabiciune in corp. Totodata, hormonii de stres afecteaza apetitul si absorbtia nutrientilor, avand un impact negativ si asupra calitatii somnului, favorizand si pe aceasta cale aparitia starilor de slabiciune.

    Tratamentele medicamentoase

    Starile de slabiciune pot fi puse si pe seama efectului unor medicamente, iar in acest caz nu trebuie sa constituie motiv de ingrijorare daca sunt mentionate in prospect. In general, antidepresivele, antihistaminicele, anxioliticele, medicamentele pentru ameliorarea durerii si cele pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare au printre efectele secundare si aparitia starilor de oboseala. De asemenea, medicamentele folosite in tratamentul epilepsiei si cele din gama sedativelor pot avea efecte similare.

    In acest caz, starile de slabiciune dispar in mod normal dupa incetarea tratamentului.

    Remedii eficiente impotriva starilor de slabiciune in corp

    Primul lucru pe care trebuie sa-l faci cand te confrunti cu o stare de slabiciune este sa te odihnesti si sa eviti activitatile solicitante. Daca slabiciunea in corp este datorata oboselii, ar trebui sa dispara dupa un somn bun, iar cea datorata epuizarii fizice se amelioreaza treptat dupa cateva zile de repaus.

    Daca slabiciunea persista sau apare fara vreunul din motivele firesti mentionate mai devreme, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te adresezi unui medic, pentru a identifica factorul declansator. In urma unui consult si a unor investigatii, acesta poate stabili un diagnostic si un tratament adecvat. De la momentul respectiv, remediile impotriva starilor de slabiciune difera in functie de problema de sanatate identificata, axandu-se pe inlaturarea cauzei, odata cu care va disparea si efectul.

      Totodata, starea de slabiciune poate fi ameliorata printr-o dieta echilibrata care sa asigure strict necesarul zilnic de calorii si totodata sa contina o cantitate suficienta de nutrienti esentiali. Desi miscarea nu pare a fi foarte compatibila cu starea de slabiciune, incearca sa-ti invingi impulsul de a lenevi in pat sau pe canapea. Chiar daca te simti epuizat/a, iesi la o plimbare in aer liber, la o tura cu bicicleta sau la o repriza de jogging prin cel mai apropiat parc. Aerul proaspat te va inviora, iar efortul va determina secretia de endorfine in creier, care iti vor oferi un boost de energie si iti vor reda buna dispozitie.

      De asemenea, masajul de relaxare, sauna, baile fierbinti, aromaterapia cu uleiuri esentiale sunt alte modalitati de a-ti recapata energia si a scapa de starile de slabiciune.

      Ceaiul negru te poate pune pe picioare intrucat contine cofeina, iar acelasi efect il poti obtine band 3-4 cai de ceai de tei. Este imperios necesar sa bei cel putin 3 cani de ceai de tei, pentru ca in cantitati mai mici acesta are efect relaxant, accentuand si mai mult starea de slabiciune.

      O buna modalitate de a scapa de starea de slabiciune si totodata de a preveni astfel de situatii este si stabilirea unui program strict de odihna, cu ore fixe de culcare si trezire, de care sa tii cont inclusiv in weekend. Intervalul dintre ora de culcare si cea de trezire trebuie sa fie de cel putin 7 ore, fara a depasi seara ora 23.00, iar dimineata ora 8.00.

      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: