Senzatia de nod in gat poate aparea ocazional determinata de anumiti factori de moment, cauzand un usor disconfort temporar, insa totodata poate fi persistenta, avand la baza o problema de sanatate. In ambele cazuri, o senzatie de nod in gat poate fi descrisa ca o apasare sau strangulare iar uneori se simte ca un corp strain blocat la confluenta cailor respiratorii si cailor digestive. Deseori, senzatia de nod in gat se rezuma la acest disconfort, insa in unele cazuri poate fi insotita de tuse, usturime sau durere, impreuna cu dificultati ide inghitire sau chiar de respiratie.
Indiferent de modul de manifestare, orice senzatie de nod in gat nu poate fi trecuta cu vederea, cel putin din cauza disconfortului, sa nu mai vorbim de cazurile cand este cauzata de o problema de sanatate si vine insotita de durere sau usturime la inghitire.
Pentru ca este o problema destul de frecventa, in cele ce urmeaza iti vom prezenta cauzele care pot genera o senzatie de nod in gat si principalele solutii pentru a scapa de ea.
De ce apare senzatia de nod in gat?
Desi din denumire asa se poate intelege, senzatia de nod in gat nu este neaparat asociata cu obstructionarea cailor respiratorii sau digestive. Se poate intampla pe fond nervos, ca urmare a tensionarii muschilor din zona gatului sau ca urmare a unor iritatii sau inflamatii. In continuare, iti prezentam care sunt posibilele explicatii pentru senzatia de nod in gat si factorii de risc asociati cu acestea.
Cauze pentru senzatia de nod in gat
O senzatie de nod in gat poate fi determinata de numerosi factori mai mult sau mai putin ingrijoratori, iar pe cei mai importanti dintre acestia ii poti gasi in lista de mai jos.
Refluxul gastroesofagian
Se produce atunci cand continutul acid al stomacului refuleaza in esofag, iritand mucoasa care captuseste interiorul acestuia si uneori urcand pana la nivelul laringelui. Pentru ca aceste structuri anatomice nu sunt adaptate pentru a face fata actiunii acide a sucului gastric, refluxul gastroesofagian cauzeaza arsuri datorate iritatiei, insotite deseori de o senzatie de nod in gat si tuse.
Stresul si anxietatea
De multe ori, o senzatie de nod in gat apare pe fond nervos in conditii de stres sau de anxietate indusa de acesta. Astfel de stari genereaza o tensionare involuntara a muschilor gatului care induce senzatia de sufocare sau de nod in gat. Aceasta nu este periculoasa, doar ca in anumite cazuri poate amplifica starea de neliniste specifica stresului cronic si anxietatii.
Tensiunea musculara
Tensionarea muschilor gatului nu este cauzata doar de stres, ci poate sa fie si o consecinta a unor activitati solicitante sau a unei posturi incorecte. Muschii tensionati exercita presiune asupra structurilor anatomice din vecinatatea lor si asa se explica senzatia de nod in gat ce apare des in astfel de situatii.
Deshidratarea
Aportul insuficient de lichide din organism duce printre altele la uscare mucoasei de la nivelul gatului, care in mod normat trebuie sa fie in permanenta umeda. Astfel devine iritata si de aceea senzatia de nod in gat se numara printre principalele semne ale deshidratarii.
Anumite alimente
Consumul de alimente fierbinti sau reci precum si mancarurile picante sau cu o textura dura pot, de asemenea, sa produca iritatii sau leziuni usoare la nivelul mucoasei gatului, urmate de o inflamatie perceputa ca senzatie de nod in gat.
Expunerea la alergeni sau substante iritante
Senzatia de nod in gat poate fi si consecinta unei o reactii alergice, in cazul persoanelor cu alergii respiratorii sau alergii alimentare. Contactul cu alergenii patrunsi in organism prin aerul inspirat sau prin intermediul alimentelor determina iritarea si inflamarea mucoaselor de la nivelul gatului, generand si acea senzatie de nod in gat. Totodata, inhalarea sau ingurgitarea unor substante iritante are acelasi efect, declansat insa de un alt mecanism.
Factori de risc
Cauzelor enumerate mai sus le sunt asociati si o serie de factori de risc pe care, de asemenea, ii prezentam in cele ce urmeaza.
Excesul ponderal
Persoanele supraponderale si mai ales cele cu obezitate se confrunta frecvent cu reflux gastroesofagian si senzatia de nod in gat aferenta, intrucat stratul de tesut adipos exercita presiune asupra stomacului, favorizand refularea continutului acid in esofag.
Siesta de dupa masa
Obiceiul de a te intinde putin imediat dupa ce ai mancat favorizeaza la randul sau refluxul gastroesofagian, pentru ca in pozitie orizontala stomacul plin isi poate revarsa mai usor continutul in esofag.
Stresul cronic
Persoanele care se confrunta cu stresul cronic sunt mai predispuse riscului de a se confrunta cu senzatia de nod in gat intrucat muschii se mentin tensionati si favorizeaza aparitia acestui simptom.
Fumatul
Substantele chimice din fumul de tigara irita mucoasele cailor respiratorii si duc la degradarea progresiva a acestora, astfel ca nu e de mirare ca multi fumatori se confrunta cu senzatie de nod in gat.
Dieta
Consumul frecvent de alimente grase, picante, acide sau bauturi carbogazoase poate cauza reflux gastroesofagian si totodata poate afecta in mod direct mucoasele de la nivelul gatului.
Alergiile
Persoanele cu alergii respiratorii si alimentare pot dezvolta mai frecvent senzatie de nod in gat cauzata de actiunea alergenilor cu care intra in contact.
Varsta
Odata cu inaintarea in varsta, mucoasele la nivelul gatului devin mai sensibile si se irita mai usor, scade imunitatea si creste riscul de infectii in gat iar in acelasi timp se slabeste si sfincterul gastroesofagian iar continutul stomacului refuleaza mai usor in esofag.
Afectiuni care se manifesta si cu senzatie de nod in gat
Senzatia de nod in gat se numara si printre simptomele caracteristice mai multor afectiuni iar noi putem incheia acest capitol fara a le trece si pe ele in revista.
Infectiile respiratorii
Se numara printre cauzele cele mai fervente ce genereaza nod in gat, care se explica in acest caz prin iritarea si inflamarea cailor respiratorii in urma patrunderii de agenti patogeni care se inmultesc si se dezvolta la nivelul gatului, generand infectie.
Boala de reflux gastroesofagian
Este cauzata de un defect la nivelul sfincterului care sigileaza orificiul gastroesofagian. Acesta fie nu se mai inchide complet, fie se slabeste, permitand astfel patrunderea continutului stomacului in esofag.
Tulburarile de anxietate
E vorba de o afectiune psihica aparuta de multe ori pe fondul stresului cronic, iar senzatia permanenta de teama sau ingrijorare genereaza in plan fizic contractia involuntara muschilor si aparitia senzatiei de nod in gat.
Bolile tiroidiene
Tiroida este o glanda endocrina situata la nivelul gatului, sub laringe, care poate fi afectata de o serie de boli specifice. In astfel de conditii, glanda se poate inflama sau isi poate modifica dimensiunea, ceea ce explica senzatia de nod in gat asociata cu afectiunile tiroidiene.
Esofagita
De aceasta data e vorba de o afectiune specifica esofagului, constand in inflamarea mucoasei care captuseste acest tub ce face legatura dintre laringe si stomac. In acest caz, senzatia de nod in gat este insotita adesea de arsuri gastrice, durere in piept, dificultati de inghitire, tuse, greturi si varsaturi.

Solutii pentru a scapa de senzatia de nod in gat
Primul pas pentru scapa de senzatia de nod in gat este identificarea cauzei care o genereaza. De multe ori nu este nevoie sa faci nimic pentru ca nodul in gat dispare de la sine odata cu factorul determinant, insa exista si situatii in care trebuie sa iei cateva masuri.
Gestionarea stresului
Daca stresul este cauza pentru senzatia de nod in gat, il poti controla cu ajutorul unor activitati relaxante sau tehnici speciale de relaxare precum exercitiile de respiratie, meditatia sau yoga. In cazurile mai severe, cand apar tulburarile de anxietate, pentru gestionarea stresului pot fi necesare si cateva sedinte de psihoterapie.
Activitatile fizice si masajul
Ajuta la detensionarea muschilor de la nivelul gatului, imbunatatesc circulatia sanguina si totodata pot fi un bun remediu impotriva stresului, imbunatatind starea de spirit si inducand relaxarea la nivel fizic si mental.
Adaptarea alimentatiei
Astfel de masuri sunt necesare cu precadere in cazurile de reflux gastroesofagian, fiind recomandate alimentele usoare, care scad nivelul de aciditate din stomac. Sunt de evitat grasimile, mancarurile picante, citricele, rosiile, ceapa, usturoiul, alcoolul si bauturile acidulate.
Hidratarea
Daca ai nod in gat este importanta sa bei cel putin doi litri de apa pe zi, chiar daca iti este greu sa inghiti. Un aport oprim de lichide mentine umede mucoasele de la nivelul gatului si calmeaza iritatiile ce pot aparea pe fondul deshidratarii sau din alte cauze.
Intarirea imunitatii
Infectiile respiratorii care cauzeaza adesea senzatia de nod in gat sunt in marea majoritate a cazurilor de natura virala si se vindeca de la sine datorita actiunii sistemului imunitar, care lupta cu agentii patogeni. O alimentatie bogata in minerale, vitamine si antioxidanti ajuta sistemul imunitar sa lupte mai eficient cu infectia si grabeste vindecarea.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: