Sistemul imunitar reprezinta totalitatea celulelor din organism cu rol protector impotriva agentilor patogeni, virusuri, bacterii, fungi și toxine din mediu. Probabil adesea ai auzit sintagma “pentru cresterea imunitatii”, fie ca se refera la produse care ajuta in acest sens sau fie ca este vorba de stilul de viata.
In aceasta perioada, cresterea imunitatii la copii este un subiect destul de important pentru parinti, avand in vedere ca cei mici se intorc la scoala, intr-un mediu in care sunt expusi la toti agentii patogeni enumerati anterior. Imunitatea crescuta poate face fata cu brio in fata infectiilor si bolilor pe care copiii le pot lua din mediul extern, aceasta fiind sustinuta de anticorpi ce poarta denumirea de imunoglobuline. Exista cinci tipuri de imunoglobuline responsabile de cresterea imunitatii:
- IgM – primul anticorp pe care organismul il produce, imediat dupa nastere, atunci cand este amenintat de un antigen.
- IgG – anticorp produs de organism imediat dupa cel de tip IgM, care are rolul de a neutraliza toxinele bacteriene.
- IgA – reprezinta sistemul complex de aparare al organismului impotriva agentilor patogeni, ajungand la nivel optim in perioada adolescentei.
- IgD – ramane atasata de celulele B si are rolul de a determina o reactie rapida din partea acestor celule.
- IgE – aceasta este responsabila de declansarea alergiilor.
Informatii generale despre imunitate si sistem imunitar
Asa cum spuneam, imunitatea este intregul sistem propriu de aparare a organismului impotriva factorilor patogeni. Sistemul imunitar poate deosebi celulele proprii de cele straine si astfel le poate neutraliza, aparand organismul de virusuri, bacterii si microbi.
Imunitatea poate fi innascuta, dobandita si pasiva. Cea innascuta este transmisa intrauterin de la mama catre fat, iar cea dobandita se asimileaza prin experientele pe care le are organismul in expunerea la antigeni pana la varsta de 12 ani. Pe de alta parte, imunitatea pasiva reprezinta infectarea cu un anumit agent patogen si cu producerea de anticorpi impotriva acestuia, astfel incat unele dintre celulele albe din sange nu isi schimba forma.
Asadar, pentru ca un copil sa fie sanatos trebuie avuta in vedere cresterea imunitatii acestuia in fiecare zi. Pentru ca nivelul de imunoglobuline sa fie optim, este nevoie de cresterea imunitatii la copii cu ajutorul unui stil de viata sanatos, dar si prin administrarea de suplimente alimentare. Cresterea imunitatii la copii este absolut necesara in perioadele de tranzitie, de la sezonul cald la cel rece, dar si de la cel rece catre cel cald. In aceste perioade, sistemul de autoaparare lupta excesiv cu factorii de mediu si devine slabit si vulnerabil. Astfel, de fiecare data pot aparea semne de raceala, gripa si extenuare.
Cresterea imunitatii la copii – sfaturi pentru parinti la inceput de an scolar
Datorita dezvoltarii rapide, copiii au nevoie de un aport ridicat de vitamine si minerale pentru cresterea imunitatii. De exemplu, consumul regulat de vitamina C activeaza sistemul imunitar prin cresterea imunoglobulinelor, a leucocitelor si a interferonului, sustinand astfel in lupta impotriva infectiilor. Totodata, administrarea de vitamina A sustine dezvoltarea si functionarea normala a intregului organism, la repararea tesuturilor si la mentinerea sanatatii ochilor, parului si pielii.
Nici complexul de B-uri nu trebuie evitat. Vitaminele recomandate pentru cresterea imunitatii la copii sunt B3, B5, B6, B9, B12, acestea sustinand metabolismul, crescand nivelul de energie, imbunatatind circulatia sanguina si contribuind la buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, vitamina D, datorita rolului pe care il are de absorbtie a calciului, aceasta vitamina intareste oasele copiilor si dantura. Printre mineralele care ajuta la cresterea imunitatii la copii se numara: cupru, fier, seleniu, zinc, calciu si magneziu.
Iata cateva recomandari pentru cresterea imunitatii la copii, inainte de inceperea noului an scolar:
1. Vaccinarea recomandata de autoritatile competente
2. Alimentatia sanatoasa, bazata pe vitaminele si mineralele esentiale organismului
3. Somnul odihnitor, de minimum opt ore pe noapte
4. Hidratarea constanta cu apa, fara indulcitori
5. Miscarea regulata, de preferat in mediul exterior, nu in casa
6. Folosirea vestimentatiei optime, in functie de sezon si de mediul in care copilul activeaza
7. Administrarea unui supliment alimentar, care sustine cresterea imunitatii la copii
Pentru ca exista momente speciale in care imunitatea copilului trebuie sustinuta, Naturalis a creat Imunovit Gummy. Sub forma de jeleuri delicioase, cu aroma naturala de portocala, acest supliment alimentar ajuta la cresterea imunitatii la copii, datorita continutului echilibrat de vitamina C si zinc. Astfel, starea de sanatate a micutului va fi mentinuta timp indelungat.
Vitamina C din compozitie contribuie la cresterea absorbtiei fierului si la mentinerea unui metabolism energetic normal, iar zincul participa la mentinerea vederii normale, mentinerea sanatatii sistemului osos si ajuta la dezvoltarea normala a functiei cognitive. Naturalis Imunovit jeleuri este un remediu pentru cresterea imunitatii la copii in orice sezon. Naturalis Imunovit gummy poate fin administrat de copiii si adultii cu varste incepand de la 4 ani.
Cresterea imunitatii poate fi usor de realizat avand in vedere toate cele mentionate mai sus. Parintele are nevoie de rabdare si sa ofere celui mic toata intelegerea de care acesta are acum nevoie, mai ales ca atat pentru el, cat si pentru tine, urmeaza o perioada stresanta, dar frumoasa.
In cazul in care copilul raceste, rosul in gat si tusea seaca vor fi simptome cu care cel mic sa va confrunta o perioada. Pentru a-si recapata forta si energia, este nevoie de cresterea imunitatii pe perioada in care acesta este bolnav. Drept urmare, devine necesara administrarea siropului antitusiv Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, pentru sustinerea sanatatii si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din plante pe care le contine.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: