fbpx

Sfaturi pentru parinti: remedii pentru raul de miscare la copii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Raul de miscare la copii este o problema care ii determina multi parinti sa isi faca griji pe masura ce se apropie momentul mult asteptat la plecarii in vacanta sau in orice calatorie mai lunga, ce presupune deplasarea cu masina trenul sau avionul.

De multe ori, simptomele pe care le genereaza raul de miscare la copii influenteaza chiar si planurile pentru concedii, astfel incat deplasarile sa fie cat mai scurte pentru a-i scuti pe cei mici de toate neplacerile specifice.

Daca si tu te confrunti cu o astfel de situatie, speram ca te vei bucura sa afli ca exista o serie de remedii pentru a-i ajuta pe copii sa faca fata raului de miscare.

Le poti afla in 10 urmatoarele 5-10 minute, continuand lectura acestui material in care iti vom spune care sunt cauzele raului de miscare la copii si cum  pot fi ele prevenite prin metode simple si eficiente.

Ce este raul de miscare la copii?

In limbaj medical, raul de miscare la copii se numeste kinetoza si este cunoscut ca o afectiune comuna, care apare la copii cu precadere in timpul calatoriilor. In anumite cazuri, raul de miscare la copii poate aparea si in cursul vizitelor in parcurile de distractii sau in timpul oricarei activitati care presupune miscare intensa, iar de fiecare data nu este o experienta placuta pentru cei mici si nici pentru parinti.

Aceasta stare neplacuta este data de un dezechilibru intre informatiile senzoriale receptionate in creier, constand in faptul ca acesta primeste semnale contradictorii de la receptorii vestibulari din urechea interna – responsabili cu echilibrul – si cei vizuali – ochii.

Pentru ca aceste semnale nu se potrivesc, la nivelul sistemului nervos se declanseaza un fel de sistem de alarma, care determina simptomele specifice raului de miscare.

In general, acestea constau in ameteala, greturi, varsaturi, transpiratii reci, salivare abundenta, dureri de cap si scurtarea respiratiei. De asemenea, copiii pot deveni palizi, iar toate aceste manifestari le induc si o usoara stare de neliniste.

Cauza principala raului de miscare la copii este imaturitatea sistemului vestibular responsabil cu mentinerea echilibrului. Ritmul de dezvoltare al acestuia variaza de la un caz la altul, ceea ce explica de ce unii copii sunt mai sensibili la raul de miscare decat altii.

    De cate tipuri este raul de miscare la copii

    Raul de miscare la copii poate avea diferite forme, in functie de conditiile in care se declanseaza.

    • Raul de masina – i se mai spune si rau de calatorie, fiind cea mai frecventa forma de rau de miscare la copii, poate si datorita faptului ca masina este mijlocul de transport cel mai des folosit.
    • Raul de mare – este declansat de miscarile constante ale valurilor si poate aparea atat in timpul calatoriilor lungi cu vasele de croaziera, dar si in timpul unei plimbari de agrement la mare, sau la o plimbare cu barca pe lac.
    • Raul de debarcare – in timp ce unii copii au rau de mare, la altii raul de miscare poate aparea in momentul debarcarii, si se intampla de obicei dupa calatoriile mai lungi, in cursul carora s-au obisnuit cu acea miscare constanta a valurilor.
    • Raul de avion – schimbarile de altitudine si miscarile pe care aeronava la face in aer pot declansa aceasta forma de rau de miscare la copii.
    • Raul de inaltime – raul de inaltime este si  el o forma de rau de miscare la copii, fiind declansat de schimbarile de presiune si altitudine.
    • Raul de miscare digital – este o forma mai noua de rau de miscare, determinata de folosirea indelungata a tabletelor, telefoanelor mobile, a consolelor de jocuri sau a monitoarelor de calculator. De aceasta data, simptomele sunt usor diferite, manifestandu-se prin dureri de cap, ochi uscati si iritati precum si oboseala oculara.

    Metode de prevenire a raului de miscare la copii

    Toata lumea stie ca intotdeauna este mai eficient sa previi decat sa actionezi pentru eliminarea efectelor, asa ca inainte de a-ti sugera remediile impotriva raului de miscare la copii, iti spunem ce poti face pentru a nu fi nevoie sa le pui in aplicare.

    Lasa copiii sa se odihneasca inainte de a pleca la drum

    Oboseala este un factor favorizant pentru aparitia raului de miscare la copii si chiar poate agrava simptomele specifice. De aceea, copii trebuie sa fie foarte bine odihniti atunci cand plecati la drum. 

    Este bine sa mearga la culcare cu o ora  – doua mai devreme ca de obicei si niciodata nu trebuie sa te bazezi pe faptul ca vor avea timp sa doarma in timpul calatoriei.

    Ofera-le gustari usoare inainte de calatorie

    Sunt de evitat alimentele grele si mesele copioase inaintea plecarii intr-o calatorie, pentru ca acestea incarca stomacul si amplifica disconfortul digestiv dat de raul de miscare la copii. 

    Pentru a nu pleca la drum chiar cu stomacul gol, le poti oferi o gustare usoara si sanatoasa, bazata pe fructe si legume proaspete, carne slaba sau cereale integrale.

    Asigura-te ca stau cat mai confortabil

    In masina sau orice alt mijloc de transport folositi, copiii trebuie sa stea asezati cat mai confortabil. Asigura-te de acest lucru regland scaunul si centura de siguranta, astfel incat cei mici sa isi poata sprijini spatele si capul pe timpul calatoriei.

    Nu ii lasa sa foloseasca tableta sau telefonul

    Este total gresit sa le pui copiilor tableta sau telefonul in mana pentru a-i tine ocupati pe tot parcursul calatoriei. Asa cum am precizat, aceste dispozitive sunt implicate in aparitia raului de miscare digital si de deasupra pot influenta si manifestarea altor forme de rau de miscare la copii, cum ar fi raul de masina sau cel de avion.

    Invata-i sa priveasca inainte

    In cazul in care calatoriti cu masina sau cu trenul, copiii vor fi cu siguranta tentati sa priveasca peisajul pe geam, insa aceasta preocupare poate declansa simptomele raului de miscare. 

    Pentru a evita acest lucru, sfatuieste-i pe cei mici sa priveasca in directia de mers si nu in lateral, pentru ca astfel semnalele vizuale se coreleaza mai bine cu cele transmise de sistemul vestibular.  

    Remedii pentru ameliorarea raului de masina la copii

    In cazul in care simptomele raului de miscare la copii incep sa-si faca simtita prezenta, nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca avem sa-ti oferim cateva remedii care sa rezolve situatia.

    Ghimbirul

    Ghimbirul combate greata si are proprietati antivomitive, asa ca nu ar trebui sa-ti lipseasca din bagaje daca pleci la drum, iar copiii au rau de miscare. Ceaiul de ghimbir, biscuitii, guma de mestecat, drajeurile sau chiar o bucatica de radacina de ghimbir pot face sa dispara disconfortul digestiv dat de raul de miscare la copii.

    Menta

    Acelasi efect benefic il are si menta, asa ca poate fi folosita in loc de ghimbir sub forma de ceai, ingredient pentru limonada, dropsuri sau guma de mestecat. Avantajul in cazul mentei consta in faptul ca aceasta poate atenua disconfortul digestiv doar prin aroma sa specifica. Astfel, un odorizant cu miros de menta, un servetel parfumat, o crema mentolata sau o picatura de ulei esential pot rezolva problema.

    Uleiurile esentiale

    Daca tot mai pomenit de aroma de menta, trebuie sa precizam ca nu doar aceasta este benefica in cazul raului de masina la copii. Asadar, simptomele specifice pot fi ameliorate si prin aromaterapie, iar uleiurile esentiale de portocale, lamaie sunt lavanda dau cele mai bune rezultate. 

    In acest sens, este recomandat sa  ai in masina un dispersor de arome, care sa mentina o atmosfera placuta si relaxanta in habitaclu.

    Medicamente antivomitive

    Medicamentele din aceasta categorie reduc senzatia de greata si varsaturile asociate cu raul de masina la copii, insa este recomandat sa consulti mai intai medicul pediatru. Acesta iti va spune cat de oportuna este aceasta varianta si eventual isi va elibera si o prescriptie pentru astfel de medicamente. Raul de miscare la copii poate fi o provocare pentru parinti, dar cu ajutorul sfaturilor si remediilor sugerate de noi, copiii pot depasi aceasta problema si se pot bucura de calatorii si alte activitati, fara a simti niciun fel de disconfort.

    Autor: Catalin Tantareanu

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: