fbpx

Sfaturi si recomandari. Scapa rapid de carcei

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Carceii sunt crampele musculare, care apar involuntar, in special la picioare, pe timpul noptii. Nu se stie cu exactitate motivul pentru care acestia apar, insa de-a lungul timpului s-au descoperit cateva posibile ipoteze.

Unele studii arata ca lipsa de calciu, potasiu sau magneziu ar putea fi o cauza, altele spun ca oboseala musculara, sedentarismul sau circulatia sangvina deficitara ar fi cele care provoaca aparitia carceilor.

Carceii pot aparea atat ziua cat si noaptea, in timpul somnului, si pot avea intensitate si durata diferite. Un episod durere poate dura cateva secunde sau poate ajunge la cateva minute.  

Carceii apar frecvent in toiul unui efort muscular intens, fiind cauzati in multe situatii de cantitatea sporita de acid lactic la nivel local. Acestia determina unele dintre cele mai atroce dureri, pentru ca impun incetarea imediata a efortului.

Desi carcelul poate sa dispara, muschiul reusind sa fie din nou miscat, durerile cauzate de carcel mai poate continua pentru inca unu – doua minute, dupa care se diminueaza pana la incetare. In circumstante foarte rare, crampele musculare se pot prelungi mai bine de o ora. Acest lucru impune prezentarea la medicul specialist. 

Crampe musculare, carcei si contractii – informatii generale

Asa cum spuneam, crampele musculare apar in urma contractiilor bruste si involuntare ale muschilor, iar contractiile reprezinta activitatea muschilor care permit corpului sa se puna in miscare. Asadar, carceii apar in urma acestor contractii frecvente, urmate de relaxari ale tesuturilor. Acestea se pot manifesta ca urmare a unor leziuni nervoase sau musculare.

Contracțiile musculare pot fi controlate, dar uneori pot fi si involuntare, numite si spasme. Spasmul poate sa apara la nivelul: coapsei, manilor, picioarelor, abdomenului, pleoapelor si cvadricepsului.

    Aparitia carceilor – cauze si factori de risc

    Inca nu exista o cercetare care sa confirme cauzele aparitiei frecvente a carceilor, insa, specialistii cred ca exista o legatura intre cauzele enumerate mai jos si acesti carcei durerosi. Cauze care pot provoca aparitia de carcei:

    • exercitiile fizice intense, fara incalzire prealabila, accidentarile cauzate de antrenarea excesiva a unor grupe de muschi;
    • deshidratarea severa;
    • deficitul de potasiu, calciu si magneziu;
    • lipsa de hesperidina (compus asociat cu vitamina C, intalnit mai ales in citricele necoapte), un bioflavonoid cunoscut si ca vitamina P;
    • deficitul de vitamine B1, B5 si B6;
    • carceii pot aparea si la femeile gravide din cauza lipsei de calciu si magneziu, in ultimul trimestru de sarcina;
    • probleme ale glandei tiroide, probleme renale, boli de ficat ori boli ce tin de circulatia sangvina;
    • circulatie sangvina deficitara (insuficienta venoasa, arteriopatii etc.);
    • expunerea la temperaturi scazute, in special la apa rece;
    • statul intr-o postura nefireasca timp indelungat;
    • afectarea unor nervi de-a lungul coloanei vertebrale;
    • statul in picioare mult timp si mersul pe tocuri inalte;
    • anumite medicamente, precum steroizii, diureticele si chiar si pilulele contraceptive;
    • boli infectioase precum tetanosul;
    • intoxicarea cu mercur.

    Remedii pentru carcei

    Cum unele cauze responsabile pentru aparitia carceilor sunt anumite carente de minerale, precum cele de potasiu, magneziu, calciu si anumite vitamine se recomanda administrarea aportului zilnic al acestora.

    Potasiul are un rol important in transmiterea impulsurilor nervoase la nivel muscular, in  plus, contribuie la mentinerea tensiunii arteriale in limite normale.

    Magneziul contribuie la functionarea normala a sistemelor muscular si osos, fiind prezent in 300 de procese biochimice. Lipsa acestuia poate duce la probleme grave de sanatate, la tulburari metabolic-nutritionale complexe.

    Vitamina B6 favorizeaza absorbtia magneziului si este implicata in reducerea oboselii si extenuarii, iar vitamina E este liposolubila si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, principala cauza a aparitiei carceilor.

    Scapa de carcei cu ajutorul dietei

    Zilnic, bea suficienta apa pentru prevenirea deshidratarii si pierderii de minerale din corp. Cantitatea recomandata de specialisti este de minimum doi litri pe zi.

    Totodata, trebuie avut in vedere consumul de alimente bogate in calciu, magneziu, potasiu si vitamine, precum: bananele, curmalele, caisele, strugurii, stafidele, broccoli, morcovii, cartofii, rosiile, carne, peste, nuci, ciocolata neagra (75% cacao), legume si zarzavaturi verzi.

    In cazul persoanelor care se antreneaza frecvent, incalzirea muschilor inainte de inceperea exercitiilor fizice este foarte importanta pentru prevenirea acestor carcei. De asemenea, masarea muschilor cu probleme si intinderea usoara a acestora la finalul antrenamentelor poate preveni aparitia carceilor.

    Autor: Bettina Cristea

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: