Desi nu am trecut inca nici de sfertul acestui veac, diabetul a fost declarat inca de pe acum boala secolului intrucat incidenta sa este intr-o continua crestere dupa anul 2000 iar perspectivele pentru urmatorii 20 de ani nu sunt deloc optimiste. Simptomele de diabet nu se manifesta din primele faze ale bolii iar din acest motiv afectiunea este adesea diagnosticata tarziu. Tot din cauza faptului ca nu manifesta simptome de diabet, circa 240 de milioane de adulti de pe glob nu stiu ca sufera de aceasta boala, specialistii fiind de parere ca aproximativ 1 din 2 adulti cu diabet nu este diagnosticat.
De asemenea, se intampla de multe ori ca pacientii care au simptome de diabet sa le ignore la inceput ajungand la medic atunci cand boala e in stadii avansate si exista un risc crescut de complicatii majore.
De aceea am decis sa iti prezentam in acest articol care sunt principalele simptome de diabet precum si care sunt formele pe care le poate avea aceasta boala.
Diabet – tipuri, factori de risc si cauze
Exista trei tipuri principale de diabet, respectiv diabetul zaharat de tip 1 cel de tip 2 si diabetul gestational, avand manifestari oarecum asemanatoare ca mod de manifestare insa diferite in ceea ce priveste momentul aparitiei De asemenea exista o diferenta in ceea ce priveste intensitatea cu care se manifesta simptomele de diabet in cele trei cazuri, precum si durata acestora.
Diabetul de tip 1
Mai este numit si diabet juvenil sau diabet insulino-dependent intrucat apare de obicei la varste fragede si este rezultatul unui proces autoimun care duce la suprimarea productiei de insulina de catre celulele beta din pancreas. Mai exact, celulele beta sunt atacate de celulele imunitare care le percep ca structuri straine organismului, iar in urma acestor atacuri inceteaza sa mai produca insulina. Aceasta este un hormon indispensabil absorbtiei glucozei din sange, iar in lipsa ei glicemia creste necontrolat. In general, simptomele de diabet de tip 1 apar in copilarie insa e posibil ca boala sa se declanseze si la varste mai mari.
Predispozitia generica, infectiile cu anumite virusuri si existenta unor antecedente de diabet in familie constituie principalii factori de risc.
Diabetul de tip 2
Reprezinta aproximativ 90% din cazurile de diabet si este cauzat in general de slabirea sensibilitatii la insulina a receptorilor celulari. Cresterea glicemiei determina celulele beta sa produca mai multa insulina iar pe fondul suprasolicitarii se altereaza si functiile acestora, ceea ce duce la insulinodeficienta. Simptomele de diabet de tip 2 apar in general la varsta adulta iar principalii factorii de risc ce favorizeaza boala sunt alimentatia nesanatoasa, sedentarismul si excesul ponderal. De asemenea, varsta si istoricul familial pot influenta aparitia bolii.
Diabetul gestational
Este cauzat de modificarile hormonale care au loc in organism in perioada sarcinii, fiind asemanator cu diabetul de tip 2 insa de mai scurta durata. Simptomele de diabet gestational pot aparea mai devreme sau mai tarziu pe parcursul sarcinii si dispar de obicei dupa nastere. De asemenea, e posibil ca simptomele de diabet sa nu fie prezente iar boala sa se vindece dupa nastere fara ca pacientele sa stie ca au avut-o. Excesul ponderal si antecedentele de diabet gestational la o nastere anterioara sunt principalii factori de risc.
Simptome de diabet
Asa cum spuneam, multe simptome de diabet sunt comune pentru cele trei forme ale bolii insa exista o serie de particularitati care fac diferenta si pe care le vom prezenta in continuare.
Simptome de diabet tip 1
Simptomele de diabet juvenil sunt greu de trecut cu vederea intrucat au un debut brusc si de multe ori destul de violent. Principalele simptome de diabet tip 1 sunt urmatoarele:
- Polidipsie – se manifesta prin sete intensa care se explica prin faptul ca acumularea de glucoza in sange determina absorbtia lichidului din tesuturi, ceea ce genereaza senzatia de sete care persista si dupa consumul unei cantitati mari de apa.
- Poliurie – se traduce prin urinari frecvente, implicit eliminarea unei cantitati mai mari de urina, ce depaseste doi litri in 24 de ore. De asemenea, poliuria poate fi asociata cu nicturia, ce consta in urinari frecvente pe parcursul noptii, aceasta insemnand mai mult de o data la 6-8 ore. Poliuria este in stransa legatura cu polidipsia, avand drept cauza consumul sporit de lichide.
- Polifagie – inseamna cresterea apetitului si se explica prin faptul ca celulele epuizeaza resursele de energie de care dispun si astfel apare nevoia de manca pentru a reface aceste resurse.
- Scaderea in greutate – intrucat nu mai pot absorbi glucoza introdusa in organism prin alimente, celulele apeleaza la depozitele de grasime si proteinele din muschi pe care le folosesc pentru a produce energie.
Alte simptome de diabet juvenil pot fi oboseala persistenta, starile de slabiciune, vederea incetosata si infectiile frecvente.
Simptome de diabet tip 2
In fazele incipiente, diabetul de tip 2 este asimptomatic pentru ca boala progreseaza in timp intr-un ritm mai lent sau mai accelerat, in functie de stilul de viata al fiecarui pacient. Asadar, simptomele de diabet tip 2 nu apar la debutul bolii iar intensitatea lor este mai redusa la inceput, spre deosebire de diabetul de tip 1, care are un debut fulminant. Acumularea de glucoza in sange pe fondul aparitiei rezistentei la insulina si ulterior al reducerii capacitatii celulelor beta de a produce acest hormon, declanseaza aceleasi mecanisme, astfel ca simptomele de diabet tip 2 se aseamana ca mod de manifestare cu cele descrise anterior.
Senzatia persistenta de sete insotita de nevoia tot mai frecventa de a urina sunt primele simptome de diabet tip 2. Acestea sunt urmate de cresterea poftei de mancare asociata cu scaderea in greutate, care deseori nu ingrijoreaza, ba din contra sunt considerate un semn bun. Totusi ritmul de slabire este rapid si in totala disproportie cu apetitul crescut, astfel ca greutatea corporala sade adesea sub pragul normal.
Oboseala accentuata si slabiciunea se explica prin lipsa de energie din organism, iar nivelul crescut al glicemiei duce la modificari bruste ale dispozitiei.
Alte simptome de diabet sunt vindecarea lenta a ranilor si scaderea imunitatii, iar in fazele mai avansate apar furnicaturi si senzatia de amorteala la nivelul extremitatilor cauzate de afectarea vaselor periferice si a terminatiilor nervoase.
Simptome de diabet gestational
Diabetul gestational se manifesta in general in mod similar celui de tip 2, principalele simptome fiind setea intensa, nevoia frecventa de a urina si apetitul crescut. Problema e ca aceste simptome de diabet pot fi usor confundate cu cele specifice sarcinii, astfel ca pot fi trecute usor cu vederea, fiind considerate firesti. Din acest motiv este recomandata si monitorizarea glicemiei pe parcursul sarcinii, mai ales in cazul femeilor care au antecedente de diabet gestational. Desi se vindeca de la sine dupa nastere, diabetul gestational poate pune in pericol evolutia sarcinii si creste riscul aparitiei ulterioare a diabetului de tip 2 atat in cazul mamei, cat si al copilului.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: