fbpx

Simptome gripa – ce sa faci daca ai febra, dureri musculare sau oboseala

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

care sunt simptomele de gripa si cand ar trebui sa luam masuri

Nu avem nicio indoiala ca gripa este o afectiune cu simptome familiare multora dintre cititorii nostri, dat fiind faptul ca vorbim despre afectiune destul de frecventa in sezonul rece. Despre gripa se mai spune ca este o raceala cu simptome ceva mai severe insa in ciuda faptului ca manifestarile pot fi asemanatoare, cele doua afectiuni nu trebuie confundate pentru ca este vorba de doua boli diferite.

Intr-adevar, gripa este mai severa avand simptome mai puternice dintre care nu lipsesc febra, durerile musculare si oboseala. Pentru ca suntem in plin sezon gripal, vom vorbi   in acest articol despre gripa si despre modul in care poti gestiona cele mai frecvente simptome in cazul in care nu reusesti sa eviti imbolnavirea.

Ce este gripa si cum se deosebeste de alte afectiuni respiratorii?

Gripa face parte din categoria infectiilor respiratorii, fiind o afectiune sezoniera, cauzata de infectia cu trei grupe de virusuri. Din aceeasi categorie a infectiilor respiratorii face parte si raceala despre care tocmai am vorbit si care la randul ei este cauzata de alte virusuri mai putin puternice, care genereaza simptome mai usoare. Atat gripa cat si raceala apar in sezonul rece atunci cand se intensifica circulatia virusurilor respiratorii, fiind favorizate si de scaderea imunitatii, care se produce de obicei pe fondul schimbarilor ce au loc in aceasta perioada.

Am precizat deja ca gripa se deosebeste de raceala prin simptome care, in cazul sau sunt mai severe, insa trebuie sa mentionam faptul ca exista si alte infectii respiratorii care sunt considerate mai grave. Ne referim la bronsita si la pneumonia care afecteaza caile respiratorii mai in profunzime, in primul caz fiind vorba de o infectie la nivelul bronhiilor, iar in cel de-al doilea de o infectie la plamani. Si aceste afectiuni au simptome asemanatoare cu gripa iar in cele mai multe cazuri diagnosticul se stabileste in urma unui consult medical si a unor investigatii, in functie de fiecare caz  in parte.

Importanta recunoasterii simptomelor si actionarii rapide

In primul rand este important pentru pacient sa recunoasca primele simptome asociate cu gripa pentru ca un tratament adecvat inceput din faza incipienta reduce riscul aparitiei unor complicatii si scurteaza perioada de recuperare. O gripa netratata poate face ca infectia virala care de obicei se fixeaza la nivelul cailor respiratorii superioare sa avanseze mai in profunzime si sa se extinda chiar pana la plamani.

Totodata, intarzierea inceperii tratamentului da posibilitatea agentilor patogeni sa se inmulteasca, ceea ce va genera simptome mai severe manifestate pe o perioada mai indelungata pentru ca sistemului imunitar ii va fi mai greu sa neutralizeze virusul.

Pe de alta parte, este important de stiut si faptul ca gripa este o afectiune foarte contagioasa, care se transmite pe cale aeriana prin intermediul secretiilor de saliva si mucus provenite de la persoanele infectate. In aceste conditii recunoasterea primelor simptome si luarea masurilor ce se impun este importanta si din punctul de vedere al preventiei.

Astfel, o persoana infectata isi da seama de riscul de contaminare pe care il reprezinta pentru cei din jurul sau si se autoizoleaza cateva zile atat pentru a se recupera, cat si pentru a evita imbolnavirea celorlalti oameni cu care intra in contact.  

Simptome gripa

Gripa are de obicei un debut brusc si violent cu simptome puternice care apar cam in trei zile de la infectare si persista aproximativ o saptamana dar se pot intinde si pe durata a 10 zile sau mai mult. Principalele simptome care insotesc gripa sunt:

1. Febra

Unul dintre primele simptome pe care le resimt pacientii cu gripa este febra, care se mentine la valori peste 38 de grade Celsius, uneori ajungand si la 40 de grade. Temperatura creste brusc iar febra este insotita de cele mai multe ori de transpiratie abundenta si frisoane.

De ce apare febra si ce indica aceasta in gripa?

Febra este un semn ca sistemul imunitar a declansat lupta impotriva virusului gripal care a cauzat infectia respiratorie. Aceasta este un raspuns natural al organismului la orice fel de infectie si face parte din mecanismul de aparare impotriva agentilor patogeni. Organismul creste temperatura corpului pentru a slabi rezistenta agentilor patogeni si astfel se explica aparitia febrei. Multe microorganisme nu se pot multiplica la temperaturi ridicate iar astfel organismul limiteaza infectia astfel incat virusul sa poata fi distrus mai usor de celulele imunitare. De asemenea, la cresterea temperaturii contribuie si consumul crescut de energie care se explica prin suprasolicitarea sistemului imunitar.

Ce sa faci daca ai febra?

In primul rand este necesara monitorizarea temperaturii, precum si consumul de lichide pentru a mentine organismul hidratat. Consumul de alimente usoare si bogate in vitamine precum si odihna ajuta la scaderea febrei, iar ca solutie terapeutica exista medicamente antitermice.

2. Durerile musculare si articulare

La prima vedere, durerile musculare si articulare par a nu avea nimic in comun cu o afectiune respiratorie cum este gripa insa cu toate acestea constituie simptome comune ale bolii.

De ce apar dureri musculare si articulare in gripa?

Aceste simptome se explica prin raspunsul inflamator, care este o alta reactie normala ce face parte din mecanismul de aparare al organismului. Inflamatia se datoreaza cresterii cantitatii de celule imunitare eliberate in sange de sistemul imunitar precum si dilatarii vaselor sanguine pentru a permite un flux crescut de sange in zonele afectate de infectie. Procesul inflamator poate afecta si muschii sau articulatiile, ceea ce explica aparitia durerilor.

Cum sa tratezi durerile musculare si articulare?

Avand in vedere mecanismul explicat mai sus, durerile musculare si articulare in cazul gripei pot fi tratate cu medicamente antiinflamatoare. De asemenea odihna este foarte importanta pentru a nu solicita muschii sau articulatiile, la fel si hidratarea, care mentine echilibrul hidric si asigura buna functionare a acestor structuri anatomice.

3. Oboseala si epuizarea

Cand ai gripa, starea de oboseala este prezenta pe tot parcursul zilei iar cel mai mic efort ajunge cel mai adesea sa te epuizeze. Si aceste simptome sunt normale in gripa si vei afla imediat de ce.

Care sunt explicatiile pentru aceste simptome de gripa?

Dupa cum spuneam mai devreme, lupta sistemului imunitar cu agentii patogeni necesita multa energie, iar in acest mod resursele organismului ajung adesea la limita. Oboseala este data de nevoia organismului de a se odihni pentru a reduce consumul de energie si totodata a-si completa resursele, iar epuizarea se explica prin lipsa rezervelor de energie care sunt alocate prioritar sistemului imunitar.

Ce trebuie sa faci pentru a scapa de oboseala care insoteste gripa?

Evident, cand ai astfel de simptome cea mai buna solutie este sa stai in pat si sa te odihnesti. Daca reusesti sa si dormi mai mult e cu atat mai bine, pentru ca in somn organismul isi reface eficient rezervele de energie. De asemenea, o alimentatie bogata in vitamine si carbohidrati complecsi care furnizeaza in mod constant energie este de mare ajutor impotriva oboselii asociate cu gripa.

Cand sa consulti un medic?

Gripa este o afectiune care se vindeca de la sine, iar tratamentul recomandat este simptomatic, avand doar rolul de a ameliora simptomele. Daca simptomele sunt usoare, boala poate fi dusa „pe picioare” chiar si fara tratament doar cu repaus, alimentatie bogata in vitamine si hidratare.

Totusi, in cazul unei infectii puternice simptomele sunt mai severe iar in astfel de situatii poate fi nevoie de ajutorul unui medic. Astfel, daca febra se mentine in jurul valorii de 40 de grade Celsius sau persista timp de mai multe zile, daca respiratia este ingreunata sau daca e insotita de dureri in piept si daca simptomele devin pe zice trece mai severe in loc sa se amelioreze, e recomandat un consult medical pentru ca poate fi vorba de niste complicatii.

De asemenea, copiii mici, femeile insarcinate, pacientii cu boli cronice sau cei cu un sistem imunitar slabit pe fondul unui tratament sau al unei interventii chirurgicale, precum si varstnicii peste 65 de ani este bine sa se adreseze unui medic inca de la primele simptome, intrucat reprezinta categorii de risc si pot dezvolta mai usor complicatii.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: