fbpx

Sinuzita cronica – cauze, simptome si tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Sinuzita este o afectiune ce consta in inflamarea sau infectarea sinusurilor, care se poate manifesta in patru forme, in functie de modul in care evolueaza. Cea mai severa dintre ele este sinuzita cronica, a carei durata se prelungeste pe o perioada ce depaseste 12 saptamani.

In afara de sinuzita cronica mai exista sinuzita acuta, care dureaza maxim 4 saptamani, sinuzita acuta recidivanta, care se manifesta in mai mult de 4 episoade pe an si sinuzita subacuta, caracterizata de o evolutie lenta, intre 4 si 12 saptamani. Pentru sinuzita cronica si pentru celelalte trei forme exista aceleasi optiuni de tratament iar in functie de specificul fiecarui caz in parte acesta poate fi simptomatic sau curativ.

In continuare vom vorbi pe larg despre sinuzita cronica, mai exact despre cauzele sale, simptomele specifice, tratament si posibile complicatii.

Ce este sinuzita?

Sinuzita apare cel mai adesea ca o complicatie a racelii sau gripei, insa un alt factor favorizant sunt alergiile. Este cauzata de infundarea sinusurilor paranazale, ca urmare a secretiei abundente de mucus. Se intampla cel mai adesea in urma infectiilor respiratorii care determina inflamarea mucoasei nazo-sinuzale ce ajunge sa blocheze canalul prin care mucusul se dreneaza natural din sinusuri. In cele mai multe cazuri, sinuzita trece de la sine fara fi nevoie de tratament insa cu cat sinusurile raman infundate mai mult timp, creste riscul aparitiei unor infectii, iar atunci lucrurile se complica.

Se estimeaza ca, anual, sinuzita are o incidenta de 13,5% in randul populatiei generale, avand o prevalenta mai ridicata in cazul femeilor  cu varste intre 20 si 39 de ani.

Ce este sinuzita cronica?

Sinuzita cronica este forma cea mai severa pe care o poate avea aceasta afectiune, avand o perioada de manifestare mai lunga de 12 saptamani. Dupa cum tocmai am precizat mai devreme odata cu mentinerea sinusurilor infundate pe o perioada mai lunga creste riscul de infectii prin faptul ca mucusul acumulat favorizeaza dezvoltarea de bacterii.  

Sinusurile sunt mici cavitati pereche aflate in oasele craniene, care indeplinesc mai multe roluri precum reglarea presiunii intranazale, amplificarea rezonantei vocii sau reglarea temperaturii si umiditatii aerului inspirat. In functie de zona in care sunt situate, exista patru tipuri de sinusuri respectiv sinusurile frontale, cele maxilare, sinusurile sfenoidale si cele etmoidale. Am facut aceasta precizare pentru ca tot in functie de localizare, sinuzita cronica poate fi de cinci tipuri.

Daca se manifesta la o singura pereche de sinusuri, sinuzita cronica poarta denumirea grupei respective (frontala, maxilara, sfenoidala si etmoidala) iar in cazul in care toate sinusurile sunt infundate vorbim de o forma aparte de sinuzita cronica numita parasinuzita. De asemenea, in functie de factorii determinanti, sinuzita cronica poate fi alergica sau infectioasa.

Sinuzita cronica – informatii despre cauze si factori de risc

Sinuzita cronica are drept cauza declansatoare inflamarea mucoasei care captuseste sinusurile, ceea ce duce la infundarea canalelor prin care se evacueaza mucusul. Astfel mucusul se acumuleaza in interiorul sinusurilor amplificand procesul inflamator si creand totodata mediul favorabil pentru dezvoltarea unor bacterii si aparitia infectiilor.

Cel mai adesea, sinuzita cronica si celelalte forme de sinuzita apar in urma unei infectii respiratorii precum raceala sau gripa. Infectia cu virusuri respiratorii cauzeaza cel mai adesea si inflamarea mucoasei care captuseste fosele nazale si sinusurile, ceea ce duce deseori la aparitia sinuzitei, care incepe sa se manifeste dupa ce simptomele infectiei respiratorii se amelioreaza sau chiar dispar. In acelasi timp si reactiile alergice pot declansa sinuzita cronica, daca se manifesta prin rinoree si inflamarea mucoaselor.

In unele cazuri, sinuzita cronica poate evolua dintr-o forma mai usoara, precum sinuzita acuta. Nu orice raceala sau reactie alergica este urmata de sinuzita cronica existand si o serie de factori de risc ce favorizeaza aparitia bolii. Astfel, fumatorii dar si persoanele expuse frecvent la fumul de tigara au o predispozitie mai mare pentru orice forma de sinuzita, la fel si persoanele care traiesc intr-un mediu poluat sau intra in contact cu substante chimice iritante.

De asemenea, riscul de sinuzita cronica este mai ridicat in cazul persoanelor cu polipi sau deviatie de sept, anomalii care obstructioneaza canalele de evacuare a mucusului din sinusuri.  Cei care zboara frecvent cu avionul sau fac scufundari la marea adancime sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare de a face sinuzita cronica intrucat schimbarile bruste de altitudine favorizeaza infundarea sinusurilor.

Printre factorii de risc mai putem mentiona infectiile dentare si imunosupresia, asociata cu unele afectiuni sau cu administrarea unui anumit tratament medicamentos.

Simptome in sinuzita cronica

Simptomele sunt in mare parte aceleasi atat in sinuzita acuta cat si in sinuzita cronica, diferenta fiind data de perioada de manifestare. In ambele cazuri simptomele definitorii sunt secretiile nazale de culoare verzuie sau galbena cu o consistenta crescuta, nasul infundat ce determina ingreunarea respiratiei si durere sau sensibilitate crescuta la nivel facial, cu precadere in zona sinusurilor afectate.

Sinuzita cronica mai poate duce la alterarea sau chiar pierderea mirosului si a gustului, precum si la aparitia durerilor de cap. Durerile dentare sau la nivelul maxilarului, senzatia de presiune ori durere la nivelul urechilor, respiratia urat mirositoare si tusea insotita de dureri in gat sunt alte simptome asociate cu sinuzita cronica.

Febra nu este nu apare in toate cazurile, insa atunci cand este prezenta constituie un semn al aparitiei unei infectii la nivelul sinusurilor infundate.

Diagnosticul de sinuzita cronica

Diagnosticarea sinuzitei cronice se face de catre un medic ORL-ist, de cele mai multe ori pe baza anamnezei si a examenului clinic. Din simptomele descrise de pacient si din istoricul medical, specialistul isi poate face o idee despre ce afectiune ar fi vorba, insa pentru confirmare este nevoie si de un consult. Acesta presupune palparea zonelor sinusale despre care am precizat ca devin dureroase sau sensibile la atingere, iar reactia pacientului la palpare este elocventa pentru stabilirea diagnosticului.  

In anumite cazuri poate fi nevoie si de investigatii mai amanuntite precum fibroscopia nazala, imagistica prin rezonanta magnetica sau tomografia computerizata. Aceste investigatii permit vizualizarea cavitatilor sinusale pentru o evaluare cat mai exacta a stadiului bolii. De asemenea, mai poate fi necesara prelevarea de probe din sinusurile infundate pentru analize de laborator in scopul identificarii infectiilor agentilor patogeni care le-au provocat.

Sinuzita cronica, optiuni de tratament

Daca multe forme mai usoare de sinuzita se vindeca de la sine, sinuzita cronica necesita tratament, tinand cont de perioada lunga de manifestare. Exista mai multe optiuni de tratament in functie de cauzele si gravitatea bolii.

Astfel, pentru ameliorarea simptomelor se administreaza tratament cu antiinflamatoare, analgezice si medicamente antihistaminice,  acestea din urma doar daca sinuzita cronica este de natura alergica. Daca sinusurile nu se desfunda de la sine, se administreaza tratament local cu ajutorul unor spay-uri nazale cu solutii saline sau alte decongestionante.

In cazul sinuzitei cronice maxilare poate fi necesara si o punctie daca sinusurile nu se desfunda prin metodele mentionate anterior. De asemenea, formele cele mai grave pot necesita chiar si tratament chirurgical.

Nu in ultimul rand, daca este confirmata existenta unei infectii bacteriene, tratamentul sinuzitei cronice va include si administrarea de antibiotice.

Complicatii si riscuri asociate cu sinuzita cronica

Sinuzita cronica este poate fi considerata ea insasi o complicatie a unei infectii respiratorii, a unei reactii alergice sau a unei forme acute de sinuzita.

Daca este tratata necorespunzator, o sinuzita cronica la nivelul unei singure perechi de sinusuri se poate extinde la celelalte sinusuri, transformandu-se in parasinuzita. De asemenea, infectia asociata cu sinuzita cronica se poate extinde si in zonele invecinate sinusurilor afectate dand nastere altor afectiuni precum amigdalita sau conjunctivita. In acelasi timp, sinuzita cronica se poate extinde pana la nivelul mucoasei creierului cauzand aparitia meningitei. Totodata, alte complicatii sunt infectiile la nivelul urechii si tulburarile de vedere cauzate de extinderea infectiei la nivelul globilor oculari, putandu-se ajunge chiar la orbire.

Alte complicatii posibile sunt abcesul cerebral si paralizia muschilor fetei, in cazul in care infectia ajunge la nervii faciali care ii controleaza. Nu in ultimul rand, sinuzita cronica poate determina si o infectie la nivelul oaselor, numita osteomielita.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: