Arbustul de soc negru este cea mai frecvent intalnita specie de soc de pe continentul european, unde isi are si originile, raspandindu-se ulterior si in Asia si Africa. Si la noi in tara socul negru este specia de soc predominanta, cunoscut mai ales datorita florilor frumos mirositoare si aromate din care se prepara o bautura foarte populara numita socata. In acelasi timp, din soc negru se prepara si o serie de remedii naturiste pentru ca vorbim si de una dintre cele mai des utilizate plante medicinale din lume desi altele sunt mult mai cunoscute din aceasta perspectiva.
De aceea am ales ca vorbim in acest material despre arbustul de soc negru si sa-ti prezentam pe langa caracteristicile sale, proprietatile terapeutice, beneficiile pentru sanatate alaturi de cateva recomandari pentru consum.
Ce este socul negru?
Arbustul de soc negru este una din cele aproximativ 30 de specii de plante din familia Adoxaceae apartinand genului Sambucus, care include si alte specii de soc. Dintre acestea socul negru este specia cea mai raspandita si totodata cea mai cunoscuta datorita multiplelor utilizari in scop medicinal si culinar. Totodata, arbustul de soc negru este frecvent folosit si in scop ornamental in special datorita mirosului placut al florilor. Acestea sunt mici, cu 5 petale de culoare alba si cresc grupate in inflorescente umbeliforme.
Denumirea de soc negru vine de la culoarea fructelor, care sunt sub forma unor boabe mici cu un diametru de cel mult 6 milimetri, cu coaja neagra si lucioasa. Arbustul de soc negru poate atinge o inaltime de 6 metri preferand zonele insorite, indiferent de tipul de sol.
Ce vitamine si minerale contine socul negru?
Spuneam ca socul negru este una dintre cele mai des folosite plante medicinale, iar acest fapt se datoreaza in special continutului ridicat de antioxidanti dintre care se remarca antocinaninele – care confera culoarea specifica a fructelor – quercetina si rutina. In acelasi timp, fructele de soc negru sunt o sursa excelenta de vitamina C prezenta in cantitate de 18-20 de miligrame la 100 de grame de fructe. Aceeasi cantitate de fructe de soc negru contine si circa 120 de unitati internationale de vitamina A alaturi de cantitati mai mici de vitamine din complexul B, mai exact B1, B2, B3, B5, B6 si B9.
In ceea ce priveste aportul de minerale, fructele de soc negru se remarca datorita continutului de potasiu, prezent in cantitate de 280 de miligrame la suta de grame. Aceeasi cantitate de fructe contine si aproximativ 38 de miligrame de calciu, 10 miligrame de fosfor, 5 miligrame de magneziu si 1,6 miligrame de fier.
Daca te intereseaza si valorile nutritionale, trebuie sa stii ca 100 de grame de fructe de soc negru contin circa 73 de calorii care provin din 18,5 grame de carbohidrati dintre care 10 grame sunt zaharuri, 0,6 grame de proteine si 0,5 grame de lipide.
Nu in ultimul rand, trebuie mentionat si continutul de fibre, care este de 3,5 grame pentru aceeasi cantitate de 100 de grame de fructe de soc negru.
Soc negru, beneficii pentru sanatate
Din moment ce este una din plantele folosite des ca remediu naturist e de inteles ca exista o serie de beneficii asociate cu consumul de soc negru, iar in continuare poti afla care sunt cele mai importante dintre acestea.
Reducerea stresului oxidativ
Atat fructele, cat si florile de soc negru contin o cantitate importanta de antioxidanti, depasind la acest capitol fructele de padure, spre exemplu. Aceasta calitate le confera un rol important in reducerea stresului oxidativ, care este un proces ce duce la modificarea structurii si functionalitatii celulelor, implicit la aparitia unor boli cronice si a altor probleme de sanatate.
Stresul oxidativ e cauzat de niste compusi prezenti in organism, care se numesc radicali liberi si intra in reactie cu celulele. Substantele antioxidante din socul negru, reactioneaza cu radicalii liberi inainte ca acestia sa ajunga la celule si astfel reduc stresul oxidativ impreuna cu riscurile care ii sunt asociate.
Intarirea imunitatii
Spuneam despre fructele de soc negru ca sunt o sursa importanta de vitamina C si totodata contin si o anumita cantitate de vitamina A si vitamina B6. Este vorba de nutrienti esentiali care joaca un rol important in sustinerea sistemului imunitar si mentinerea imunitatii la un nivel ridicat. Astfel, vitamina C contribuie la formarea celulelor imunitare si reglarea functiilor acestora, vitamina A controleaza secretia de mucus la nivelul mucoaselor care impiedica patrunderea agentilor patogeni prin principalele porti de intrare in organism, in timp ce vitamina B6 contribuie la dezvoltarea celulelor imunitare si la formarea anticorpilor.
Ameliorarea disconfortului abdominal
Preparatele sau remediile pe baza de soc negru au efecte benefice si asupra digestiei, ameliorand astfel disconfortul abdominal asociat unor tulburari precum constipatia, indigestia, balonarea. Fructele de soc negru sunt o buna sursa de fibre solubile care formeaza o pelicula gelatinoasa in tractul digestiv, ce hraneste bacteriile probiotice implicate in procesul digestiv si faciliteaza alunecarea alimentelor prin intestine, facilitand tranzitul intestinal. In acelasi timp, bauturile care contin flori de soc negru au un usor efect laxativ eficient impotriva constipatiei.
Protejarea sanatatii inimii
Prin efectul antioxidant, socul negru reduce stresul oxidativ care actioneaza si asupra moleculelor de colesterol LDL, facandu-le mai aderente si favorizand depunerea acestora in interiorul vaselor de sange. Se poate spune astfel sa socul negru reduce riscul aparitiei hipertensiunii arteriale cauzate de formarea placilor de colesterol iar astfel previne si o serie de boli cardiovasculare ce pot aparea pe fondul tensiunii crescute.
Soc negru, modalitati de administrare
Exista mai multe modalitati de a profita de aceste beneficii asociate cu socul negru, care poate fi consumat ca ingredient pentru deserturi sau bauturi racoritoare dar si pentru remedii naturiste atat pentru uz intern, cat si extern.
Cea mai cunoscuta bautura preparata din soc negru este socata, care se obtine prin fermentarea florilor arbustului cu ajutorul zaharului adaugand apoi apa si lamaie. Ceaiul de soc negru este o alta bautura foarte apreciata, care se prepara prin infuzarea florilor uscate. In acelasi timp, ceaiul poate fi folosit si pentru uz extern sub forma de comprese pentru ameliorarea inflamatiilor si iritatiilor cutanate. Prin macerarea florilor de soc negru in alcool se obtine tinctura, care se foloseste in general tot pentru uz extern, insa poate fi administrata si pe cale orala, cu conditia de a fi diluata cu apa in prealabil.
Din fructele de soc negru se prepara dulceturi si gemuri, putand fi consumate totodata si in stare proaspata. Mai exista si siropul de soc negru caruia ii vom aloca insa un capitol special
Precautii si contraindicatii
Este foarte important ca fructele de soc negru sa fie consumate doar atunci cand sunt foarte bine coapte, perioada optima de recoltare fiind sfarsitul verii si primele saptamani de toamna. Fructele coapte sunt inchise la culoare, au coaja lucioasa si sunt moi la atingere, acestea fiind principalele semne care dau de inteles ca pot fi recoltate. Este contraindicat consumul de fructe de soc insuficient coapte pentru ca acestea contin o substanta toxica ce poate provoca tulburari digestive si chiar intoxicatii mai severe. Din acelasi motiv si florile de soc trebuie culese in perioada optima, adica in mai-iunie cand mirosul lor este deja foarte pronuntat.
Pentru un plus de siguranta nu se recomanda administrarea de soc negru in perioada sarcinii si alaptarii pentru ca exista un risc – cei drept, minim – ca efectul toxic sa afecteze evolutia fatului sau sanatatea sugarului.
De asemenea nu este recomandat consumul in exces de socata, ceai de soc si alte preparate ori remedii care contin acest ingredient, intrucat efectul laxativ poate cauza diaree si crampe abdominale.
Cum se prepara si ce beneficii are siropul de soc negru?
Asa cum am promis, revenim la siropul de soc negru care, nu trebuie confundat cu socata intrucat difera modul de preparare. Siropul poate fi obtinut fie din flori, fie din fructe de soc, dupa o metoda oarecum similara. Astfel, fructele sau florile se spala si se curata, dupa care fructele se pun intr-un vas incapator, se adauga apa si se pun la fiert. In cazul florilor, mai intai se pune in vas apa, zeama de lamaie si zahar iar florile se adauga dupa ce apa da in clocot iar vasul se ia de pe foc. Inainte deafi consumat siropul se lasa la macerat 5 zile timp in care se tine la frigider
Fructele se fierb initial in apa fara zahar, ingredient care se adauga cand apa a dat in clocot iar boabele au fost strivite pentru a-si elibera seva. Siropul se mai da de 2-3 ori in clocot, apoi se adauga zeama de lamaie si se trece printr-o sita pentru a-l separa de flori sau resturile de fructe.
In ceea ce priveste beneficiile siropului de soc, acestea se manifesta mai ales in plan digestiv prin efectul laxativ si imbunatatirea tranzitului intestinal. De asemenea, datorita efectului antiinflamator calmeaza durerea in gat si tusea, iar consumant in mod constant reduce stresul oxidativ si riscul aparitiei unor boli cauzate de actiunea radicalilor liberi in organism.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: