Hiperaciditatea gastrica sau cunoscuta si ca aciditate gastrica este caracteristica stomacului datorata secretarii sucului gastric acid, care contine pepsina, acid clorhidric si factor intrinsec. Aceasta enzima care degradeaza proteinele, acidul care omoara bacteriile sunt produse de catre mucoasa gastrica. Daca despre cele doua am aflat rolul pe care il joaca in sistemul digestiv, despre factorul intrinsec trebuie sa mentionam ca este esential pentru absorbtia vitaminei B12 in intestinul subtire.
Aceasta aciditate gastrica reprezinta un simptom al unei afectiuni a stomacului. Hiperaciditatea este foarte des intalnita in randul populatiei si se manifesta prin senzatia de balonare cu crampe, senzatia de acru in cavitatea bucala, din cauza refluxului gastric, si arsuri de stomac. Aceste simptome reprezinta adesea o hipersecretie acida trecatoare, de cele mai multe ori fiind provocata de catre anumite alimente (grasimi prajite, alcool).
Asadar, aproape fiecare persoana din lume se confrunta la un moment dat in viata cu un astfel de episod de aciditate gastrica. Netratata, in timp, aceasta poate afecta intregul sistemul digestiv si poate provoca de la deteriorarea mucoasei stomacale pana la aparitia gastritei, a ulcerului sau, mai grav, a cancerului de stomac.
Simptome – aciditate gastrica
Asa cum spuneam anterior, ca simptome, aceasta aciditate gastrica se manifesta prin balonare cu senzatie de plenitudine, dificultatea la inghitirea alimentelor, dar si crampe, la cateva minute de la finalizarea mesei. La cateva ore, pot aparea arsurile gastrice, senzatia de reflux gastroesofagian cu voma si durerile abdominale puternice insotite de gazele intestinale.
Rar, se pot intalni si simptome precum durerile de cap si probleme respiratorii insotite de tuse seaca. Pe termen lung, pot aparea manifestari ale organismului ca: subtierea unghiilor si caderea parului, respiratie urat mirositoare, intoleranta la anumite alimente si nedigerarea unora dintre acestea.
Odata ce apare refuzul hranei, mai multe zile consecutive, trebuie discutat cu un medic pentru realizarea unei diete, altfel se poate ajunge la pierderea in exces a greutatii, cu senzatia de slabiciune si ameteli, anemie, si ulterior se poate ajunge chiar la anorexie.
Cauze – aciditate gastrica
Simptomele enumerate mai sus, senzatia de plenitudine, balonarea, crampele si flatulenta, pot indica si un colesterol ridicat. Obezitatea este o cauza importanta a cresterii acidului gastric din stomac, mai ales in cazul persoanelor care mananca foarte mult. Acestea isi aglomereaza stomacul mai mult decat poate sa digere, fara sa aiba destul timp de repaus.
Aciditatea gastrica poate aparea si atunci cand alimentatia este nesanatoasa. Fiind greu de degerat, pentru ca au o cantitate mare de colesterol rau, aceste alimente cresc aciditatea stomacala. Este vorba despre: dulciuri, grasimi, prajeli, alimente de tip fast-food si alimente foarte sarate.
Masticatia insuficienta, dar si tulburarile de alimentatie pot fi cauze ale hiperaciditatii gastrice. Cand alimentele nu sunt mestecate suficient, creste aceasta aciditate gastrica pentru ca alimentele sa fie complet distruse si digerate, usurand astfel atributiile stomacului. Pe de alta parte, afectiuni precum bulimia si anorexia contribuie la acumularea in exces a acidului gastric din cauza nemancatului. Practic, atunci cand stomacul nu primeste suficienta mancare aceasta aciditate gastrica va creste.
De asemenea, stresul poate indica mancatul compulsiv, lucru care creste aceasta aciditate gastrica. Tot stresul, mai ales cel constant, este o alta cauza importanta a hiperaciditatii, stomacul fiind foarte sensibil la starile emotionale.
Asadar, cauzele cele mai frecvente ale cresterii acidului gastric este stilul de viata nesanatos. Pe langa alimentatia sanatoasa si realizata corect, spcialistii recomanda o hidratare constanta, odihna suficienta si sport. Totodata, responsabila de hiperaciditate mai poate fi si medicatia. Este recomandata discutia cu un medic cu privire la efectele secundare ale anumitor medicamente.
Alimente care produc aciditate gastrica
Aciditate gastrica se poate face consumand alimente care, in general, baloneaza. Dintre acestea alimente fac parte si produsele pe baza de lapte, ouale, anumite fructe si legume, dar si produsele cu cereale. Ciocolata, cafeaua, usturoiul, ceapa, bauturile carbogazoase, lactatele, alcoolul, alimentele prajite si picante pot provoca hiperaciditate stomacala. Acestea relaxeaza sfincterul esofagian inferior, prin favorizarea migrarii acidului gastric in esofag, lucru cunoscut si ca reflux gastroesofagian.
Solutii pentru a combate aciditatea gastrica
In continuare, am indentitifcat cateva solutii pe care le ofera specialistii tuturor pacientilor lor care sufera de aciditate gastrica. Urmand aceasta dieta si avand un stil de viata sanatos, aceasta aciditate gastrica poate fi combatuta. Din pacate, acestea nu se practica pe termen scurt, ci intreaga viata. Practic, orice persoana care are aciditate gastrica va trebui sa-si faca o rutina zilnica din toate recomandarile urmatoare.
Elimina alimentele care iti cresc aciditatea gastrica
Asa cum spuneam, produsele lactate, ouale, anumite fructe si legume, dar si produsele cu gluten produc aciditate gastrica. Toate acestea provoaca balonare unor persoane care au un sistem digestiv mai sensibil. Consumul de lapte fara lactoza sau din soia, migdale si cocos, eliminarea fructelor si a legumelor precum prunele, rosiile, perele, merele, dar si a oualor de tara, pot ajuta la scaderea senzatiei de aciditate gastrica. Totodata, optarea pentru produsele oleaginoase, dar si inlocuirea produselor de patisserie clasice cu cele din grau integral, fara gluten, pot ajuta la combaterea hiperaciditatii.
Nu mai manca pana la refuz
Specialistii ne indica adesea sa mancam cele trei mese regulate ale zilei, insa decat sa ne ridicam de la masa cu senzatia de plenitudine, mai bine mai integram cate o gustare, de preferat sa fie un fruct, intre mese. Practic, senzatia de aciditate gastrica apare atunci cand suntem ghiftuiti, lucru care ingreuneaza digestia.
Hidrateaza-te constant
Deshidratarea este una dintre principalele cauze ale hiperaciditatii, insa, cum apa are un pH neutru, nu este nici acida si nici bazica, deci poate fi consumata cu incredere, mai des. Pentru ca, atunci cand organismul are suficiente resurse de apa isi poate regla singur, in mod natural, aceasta aciditate gastrica. In plus, ne facem sa mancam mai putin.
Odihneste-te suficient si fa zilnic miscare
Noptile nedormite suficient pot fi cauze ale instalarii aciditatii gastrice. Un program dat peste cap, ne face sa mancam seara mai tarziu decat trebuie sau sa consumam cafea si bauturi carbogazoase care intretin aceasta aciditate gastrica. Odihna suficienta ne ajuta sa avem suficienta energie incat sa facem zilnic miscare. Astfel, ne vom putea mentine kilogramele si sa scapam de colesterolul rau, care influenteaza hiperaciditatea.
Consuma ceaiuri pentru digestie usoara (imbunatatirea digestiei)
Ceaiuri precum cel de salvie, menta, ghimbir, fenicul, musetel sau sunatoare ajuta la sustinerea imunitatii, dar si la digestie. Drept urmare, consumate zilnic, acestea vor combate senzatia de balonare de dupa masa si vor influenta nivelul de aciditate gastrica.
Ia suplimente alimentare care ajuta la scaderea aciditatii gastrice
Gastrocalmin de la Naturalis este un supliment alimentar sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta, pe baza de saruri de calciu si magneziu, extracte de musetel si lemn-dulce. Acesta ajuta la mentinerea confortului digestiv pentru persoanele cu sensibilitate digestiva. Produsul este recomandat si in cazul starilor provocate de cresterea aciditatii gastrice, dar si in urma exceselor alimentare. Are un gust placut de menta si nu contine zahar.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: