Simptomele specifice disconfortului abdominal au adesea la baza un stomac iritat, si se pot manifesta prin arsuri gastrice, balonare, crampe, greturi sau o senzatie persistenta de preaplin asociata cel mai adesea si cu lipsa apetitului. Cand vorbim de stomac iritat nu ne referim la o afectiune anume, ci la o gama de simptome in plan digestiv ce indica prezenta unei probleme mai mult sau mai putin severe care trebuie investigata si tratata in consecinta, atat pentru ameliorarea disconfortului, cat mai ales pentru evitarea complicatiilor ce pot aparea.
Prin acest articol ne-am propus sa te ajutam sa intelegi mai bine ce inseamna stomac iritat, care sunt manifestarile specifice, cauzele si afectiunile asociate, optiunile terapeutice si cele mai eficiente metode de preventie.
Ce inseamna „stomac iritat”?
Duma cum spuneam putin mai devreme, nu exista o boala care sa se numeasca „stomac iritat” acest termene facand referire la do gama de simptome digestive asociate in general cu o problema la nivelul mucoasei gastrice. Aceasta este stratul de tesut care captuseste la interior peretii stomacului protejandu-i de actiunea acida a sucului gastric, necesar in procesul de digestie. Tot mucoasa gastrica este cea care secreta acest suc prin intermediul unor glande, impreuna cu alte enzime digestive si mucus cu rol protector. Uneori mucoasa gastrica poate fi afectata de diferiti factori pe care ti-i vom dezvalui la momentul potrivit, iar atunci apar simptomele reunite sub denumirea generica de „stomac iritat”.
Asadar, un stomac iritat este un indiciu clar al unei probleme digestive cauzate de inflamarea sau lezarea mucoasei gastrice. Aceasta devine astfel mai sensibila si mai vulnerabila in fata actiunii acide a sucului gastric si altor factori iritanti din alimentele care ajung in stomac ceea ce explica simptomele specifice ale unui stomac iritat.
Stomac iritat – simptome si manifestari clinice
Pentru ca tot am mentionat mai sus simptomele specifice, continuam ideea in acest capitol si o dezvoltam prezentandu-ti mai pe larg manifestarile care alcatuiesc tabloul simptomatic al unui stomac iritat.
Durere sau disconfort abdominal
Cel mai des intalnit simptom al unui stomac iritat este durerea abdominala sau un disconfort pronuntat, manifestat printr-o senzatie de presiune ori apasare in partea superioara a cavitatii abdominale. Durerea poate fi surda sau ascutita si apare in general dupa masa ori in conditii de stres, fiind cauzata de secretia de suc gastric ce actioneaza asupra mucoasei lezate sau inflamate.
Pirozis
Arsurile gastrice sau pirozisul constituie un alt simptom care indica un stomac iritat. Se datoreaza refluxului gastroesofagian, mai exact faptului ca o parte din continutul acid al stomacului refuleaza prin partea superioara in esofag, iar mucoasa acestuia nu este adaptata pentru a rezista actiunii sucului gastric. Asadar persoanele cu stomac iritat au deseori arsuri gastrice, care urca dinspre zona superioara a abdomenului catre piept, uneori ajungand pana la nivelul gatului.
Balonare si gaze
Sunt doua simptome care merg mana in mana, acumularea de gaze in tractul digestiv ducand inevitabil la balonare. Un stomac iritat nu mai digera eficient alimentele iar acestea incep sa fermenteze producand gaze care se acumuleaza si induc senzatia de balneare si preaplin la nivelul abdomenului.
-
Assista Simeticona 240 mg X 30 capsule moi
Disponibil la 

Greturi si varsaturi
Persoanele cu stomac iritat pot simti o aversiune fata de anumite alimente, in special cele cu un continut ridicat de grasimi, care sunt greu digerabile. De asemenea, pe fondul afectarii procesului de digestie la nivel gastric stomacul se umple sau tinde se respinga anumite alimente si astfel apar varsaturile, care de obicei sunt „in tandem” cu senzatia de greata.
Scaderea apterului
Faptul ca simptomele mentionate anterior se amplifica dupa masa duce in cazul pacientilor cu stomac iritat si la scaderea poftei de mancare, ceea ce poate atrage si aparitia unor carente nutritionale.
Stomac iritat – cauze comune
Exista mai multi factori cu efecte negative la nivel gastric ce pot genera simptome specifice unui stomac iritat, iar noi i-am grupat in mai multe categorii pe care ti le prezentam in continuare
Factori legati de alimentatie
Alimentatia necorespunzatoare este cea mai frecventa cauza pentru un stomac iritat, dat fiind faptul ca orice aliment consumat este procesat la nivel gastric inainte de a ajunge in intestine. Conteaza atat calitatea alimentelor cat si modul in care acestea sunt consumate iar principalele cauze din aceasta categorie sunt:
Consumul excesiv de alimente grase, picante, acide
Alimentele bogate in grasimi, prajelile, preparatele cu condimente picante si rosiile, citricele sau muraturile – care au un pH acid – cresc excesiv nivelul de aciditate din stomac pentru ca stimuleaza secretia de suc gastric. Apoi, de la o aciditate crescuta pana la stomac iritat nu mai e decat un pas, pentru ca acidul acumulat irita mucoasa gastrica.
Mese neregulate sau prea rapide
Nerespectarea unui program fix pentru servirea meselor sau obiceiul de a manca pe fuga ori „pe nemestecate” genereaza un dezechilibru la nivelul stomacului in ceea ce priveste secretia de suc gastric. De asemenea, alimentele insuficient mestecate sau consumate in exces suprasolicita stomacul si favorizeaza aparitia de tulburari digestive.
Consumul in exces de cafea, alcool, si bauturi acidulate
Si anumite bauturi pot cauza stomac iritat, mai ales daca sunt consumate in mod excesiv. Cafeaua si celelalte bauturi care contin cofeina, alcoolul si sucurile carbogazoase cresc nivelul de aciditate din stomac si astfel pot afecta mucoasa gastrica.
Afectiuni raspunzatoare pentru senzatia de stomac iritat
Unele dintre afectiunile digestive acute sau cronice pot cauza stomac iritat prin diferite mecanisme care au un impact negativ asupra mucoasei gastrice si functiilor acesteia.
Infectia cu Helicobacter pylori
Helicobacter pylori este o bacterie patogena care poate ajunge in stomac prin intermediul alimentelor sau apei contaminate, forma spiralata permitandu-i sa penetreze usor mucoasa gastrica si determinand inflamarea acesteia, ceea ce genereaza simptomele caracteristice unui stomac iritat.
Gastroenterite virale sau bacteriene
Gastroenteritele sunt infectii digestive acute la nivelul stomacului si intestinului subtire cauzate de diverse bacterii sau virusuri. La nivelul stomacului, aceste infectii duc la infamarea mucoasei gastrice si aparitia simptomelor pe care le-am descris mai devreme si care sunt specifice gastroenteritelor.
Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
Este cauzata de o disfunctie a sfincterului care controleaza orificiul gastroesofagian, deschizandu-se pentru a permite trecerea alimentelor din esofag in stomac si inchizandu-se pentru a impiedica refularea continutului gastric in esofag. In boala de reflux gastroesofagian, acest sfincter fie nu se mai inchide complet, fie se slabeste si astfel face posibila refularea continutului acid in esofag, cauzand arsuri gastrice specifice unui stomac iritat.
Medicamente si suplimente care pot cauza iritatia stomacului
Si anumite tratamente pot cauza stomac iritat ca efect secundar al administrarii unor medicamente sau suplimente alimentare ce actioneaza asupra mucoasei gastrice.
Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
Cele mai cunoscute din aceasta categorie sunt ibuprofenul, diclofenacul si aspirina care au capacitatea de a reduce inflamatiile aparute in organism, insa reduc productia unor substante care protejeaza mucoasa gastrica, facand-o astfel mai vulnerabila.
Anumite antibiotice
Antibioticele orale administrate pe termen lung irita mucoasa gastrica, generand arsuri, crampe abdominale greata si senzatia generala de disconfort abdominal.
Suplimentele cu fier
Administrate impotriva anemiei, pot cauza stomac iritat intrucat fierul reactioneaza cu acidul clorhidric din sucul gastric, rezultand anumiti compusi care pot irita mucoasa.
Suplimentele cu calciu si magneziu
Calciul din aceste suplimente poate creste aciditatea gastrica, in timp ce magneziul in doze prea mari are efect laxativ, cauzand diaree si disconfort abdominal.
Inhibitorii de pompa de protoni
Desi sunt recomandate ca remediu impotriva arsurilor gastrice specifice unui stomac iritat, medicamentele din aceasta gama administrate pe termen lung reduc nivelul normal de aciditate din stomac, ceea ce favorizeaza dezvoltarea unor bacterii patogene ce pot declansa infectii.
Cum sa actionezi daca te confrunti cu senzatia de stomac iritat?
O prima masura in caz de stomac iritat este identificarea factorilor declansatori, urmata de evitarea pe cat posibil a acestora, in paralel cu alte masuri pentru ameliorarea pana la disparitie a simptomelor.
Pentru aceasta este important sa adopti o dieta bazata pe alimente usor digerabile si lipsite de aciditate. Supele crema, orezul fiert, piureurile, carnea slaba fiarta sau gatita la cuptor ori pe plita, painea prajita, ouale fierte si bananele sunt cele mai indicate alimente daca ai stomac iritat. Mananca putin si mesteca bine fiecare dumicat pentru a nu suprasolicita stomacul, iar in astfel de situatii nu este nici o problema daca iei 4-5 mese pe zi. Nu manca seara cu mai putin de o ora inainte de culcare iar dupa oricare dintre mese evita sa te intinzi in pat cel putin1-2 ore, pentru a facilita digestia si a reduce riscul de reflux gastroesofagian.
Nu in ultimul rand, bea multa apa si evita cafeaua, energizantele bauturile carbogazoase si alcoolul.

Cand este necesar consultul medical?
Stomacul iritat este de multe ori o tulburare digestiva trecatoare, care se amelioreaza si trece de la sine in decurs de cateva zile. Totusi, in cazul in care simptomele neplacute persista mai mult de 10-12 zile sau se agraveaza pe zi ce trece, cauza este una mai serioasa si impune o vizita la un medic gastroenterolog.
De asemenea, aparitia unor simptome precum prezenta sangelui in scaun, varsaturile cu sange, durerile abdominale severe, diaree si/sau varsaturi abundente constituie intotdeauna un semnal de alarma, caz in care consultul medical nu trebuie sa suporte nicio amanare, pentru ca se poate ajunge la complicatii grave.
Sfaturi pentru preventie
O dieta echilibrara, respectarea regulilor de igiena si de servire a mesei, precum si evitarea stresului sunt elementele cheie pentru evitarea problemelor digestive care pot duce la iritarea stomacului.
Respecta cele trei mese principale – micul dejun, pranzul si cina – si fa tot posibilul sa le servesti zilnic la aceeasi ora, pentru ca un program fix de servire a meselor contribuie la reglarea digestiei. Consuma preponderent alimente bogate in minerale, vitamine si grasimi nesaturate, in timp ce carnea grasa, mancarurile grele, cu multa grasime sau cele picante trebuie consumate ocazional si in cantitati mici.
Oricat ti-ar fi de foame, nu manca in exces si oricat ai fi de grabit/a nu manca pe fuga, inghitind alimentele aproape pe nemestecate. Bea cel putin doi litri de apa zilnic dar niciodata in timpul mesei, iar dupa ce mananci fa o plimbare de 30-45 de minute, in loc sa te intinzi in pat pentru siesta.
In ceea ce priveste regulile de igiena, nu uita sa te speli pe maini inainte de fiecare masa si totodata sa speli bine fructele si legumele inainte de a le consuma. Evita alimentele cu un gust, aspect, textura sau miros anormal, precum si apa din surse ce pot fi contaminate. In acest mod previi infectiile digestive cu bacterii sau virusuri provenite din alimentele contaminate sau alterate.
Nu in ultimul rand, evita stresul si incearca sa te relaxezi cat mai mult ori de cate ori de confrunti cu situatii stresante intrucat sistemul nervos central este in stransa legatura cu cel digestive iar starile psihice negative pot afecta functionarea normala a stomacului.
sursa foto: shutterstock
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: