fbpx

Sulfat de magneziu – utilizari si beneficii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Cel mai probabil, denumirea de sare amara iti suna mult mai familiar decat cea de sulfat de magneziu, insa ambii termeni se refera la unul si acelasi lucru. Este vorba de un compus chimic natural cu aspect similar cu cel al sarii de bucatarie, insa cu exceptia acestei asemanari, intre sulfatul de magneziu si  clorura de sodiu nu exista nicio alta legatura.

Spre deosebire de sarea de bucatarie, sulfatul de magneziu are un gust amar – de unde si denumirea sub care este mai bine cunoscut – iar din acest motiv nu este utilizat pe post de condiment in bucatarie, ci doar ca remediu natural pentru diferite probleme de sanatate pe care le vei afla pe parcursul acestui articol. De asemenea, iti vom arata si cum poate fi utilizat sulfatul de magneziu pentru a profita de toate beneficiile pe care le aduce.

Sarea amara sau sulfatul de magneziu – generalitati

Am aratat mai devreme cu sulfatul de magneziu se mai numeste sare amara datorita asemanarii cu sarea de bucatarie si gustului amar, insa o alta denumire destul de des folosita este cea de „sare Epsom”. Aceasta este asociata cu numele localitatii din Anglia unde sulfatul de magneziu a fost descoperit in stare naturala undeva prin secolul al XVII-lea.  Aspectul asemanator cu cel al sarii i-a tentat pe oamenii din acea vreme sa-i incerce gustul, iar pe langa faptul ca sulfatul de magneziu este amar au constatat cu aceeasi ocazie si ca are un puternic efect laxativ.

Din acel moment, sulfatul de magneziu a inceput sa fie folosit initial ca purgativ, iar de-a lungul timpului, pe masura ce a fost studiat mai amanuntit, i-au fost descoperite si alte proprietati benefice pentru organism. Acestea se datoreaza magneziului si sulfului – principalele elemente chimice care compun sulfatul de magneziu si care se numara printre nutrientii de care organismul are nevoie.

Sulfat de magneziu – intrebuintari si recomandari privind folosirea

Sulfatul de magneziu poate fi folosit atat pentru uz intern cat si pentru uz extern, in functie de scopul urmarit. Pentru uz intern, se administreaza sub forma de solutie dizolvand cateva grame de sulfat de magneziu in apa. In general, doza recomandata pentru adulti nu trebuie sa depaseasca 20-30 de grame pe zi iar in cazul copiilor se recomanda cel mult 5-10 grame pe zi, insa cel mai sigur este sa respecti indicatiile din prospectul produsului sau recomandarile medicului.

Pentru uz extern, sulfatul de magneziu este folosit cel mai adesea ca sare de baie fiind suficient sa il adaugi in apa din cada si sa astepti cateva minute pana se dizolva. De asemenea, sulfatul de magneziu poate fi aplicat si direct pe corp, cel mai simplu fiind sa amesteci o jumatate de lingurita de sare amara cu cremele sau lotiunile pe care le folosesti pentru ingrijirea pielii.

Nu in ultimul rand, poti combina in parti egale sulfat de magneziu si balsam pentru par pentru a obtine o masca de par care se aplica dupa spalare si se lasa aproximativ 20 de minute sa actioneze.

Sulfat de magneziu – beneficii importante

Avenit momentul sa ne referim la beneficiile pe care le aduce sulfatul de magneziu, iar pentru ca acestea sunt multiple si variate, le vom imparti in doua categorii distincte.

Beneficiile uzului extern

In cazul utilizarii externe, sulfatul de magneziu se foloseste pentru ingrijirea pielii si a parului precum si pentru efectul relaxant pe care il confera.

Imbunatatirea aspectului pielii

Folosit ca sare de baie, sulfatul de magneziu favorizeaza exfolierea pielii care devine astfel mai catifelata. Totodata, desfunda porii prevenind astfel infectiile care duc la aparitia cosurilor, iar in acelasi timp este eficient impotriva acneei.

Ameliorarea leziunilor cutanate

Sulfatul de magneziu are si efect antimicrobian si antiinflamator datorita caruia amelioreaza disconfortul generat de rani, arsuri, iritatii sau diferite eczeme aparute la nivelul pielii. In acest scop poate fi folosit ca sare de baie sau se poate aplica sub forma de comprese calde pe zonele afectate.

Calmarea durerilor musculare si articulare

Baile cu apa in care s-a dizolvat sulfat de magneziu sunt recomandate persanelor care sufera de diferite forme de artrita sau care s-au ales cu o febra musculara dupa un efort fizic mai sustinut. Datorita proprietatilor antiinflamatoare, calmeaza durerea provocata de inflamarea articulatiilor, iar in cazul febrei musculare stimuleaza eliminarea acidului lactic acumulat in muschi.

Reducerea nivelului de stres

Baile cu sare amara au un efect relaxant atat asupra muschilor, cat si asupra psihicului, inducand o stare de bine amplificata si senzatia placuta pe care o confera apa calda. Datorita acestui efect, sulfatul de magneziu contribuie la scaderea nivelului de stres si totodata la imbunatatirea calitatii somnului.

Hidratarea parului

Magneziul din sarea amara este un mineral benefic pentru par, pe care il ajuta sa ramana hidratat si sa devina mai rezistent. Sulfatul de magneziu imbunatateste astfel aspectul parului, ii confera volum si previne degradarea acestuia.

Beneficiile uzului intern

Sulfatul de magneziu poate fi folosit si sub forma de solutie pentru uz intern, caz  in care beneficiile sunt urmatoarele:

Ameliorarea constipatiei

Daca pentru uz extern sulfatul de magneziu este folosit cel mai adesea ca sare de baie, pentru uz intern este folosit cu preponderenta ca purgativ. Efectul laxativ se datoreaza magneziului, caree atrage mai multa apa in intestin si astfel inmoaie scaunul si ii da volum. Totodata, stimuleaza contractiile intestinale, ceea ce faciliteaza eliminarea materiilor fecale. Datorita acestor proprietati, sulfatul de magneziu se administreaza oral pentru tratarea constipatiei.

Detoxifierea organismului

Sulfatul de magneziu este folosit uneori si in curele pentru detoxifiere, tot datorita efectului sau laxativ. Se crede ca prin stimularea purgatiei se elimina o cantitate mai mare de toxine din corp intr-un interval scurt de timp, insa o astfel de metoda detoxifianta nu este recomandat sa se faca frecvent, pentru ca poate crea dezechilibre majore in organism.

Scaderea in greutate

Si in acest caz, beneficiile sunt discutabile pentru ca scaderea in greutate nu se face in mod natural ci este rezultatul purgatiei intensificate de efectul laxativ al sulfatului de magneziu. Practic, organismul nu topeste grasime ci elimina mai frecvent continutul digestiv ceea ce intr-adevar duce la o scadere in greutate dar totodata afecteaza absorbtia nutrientilor si genereaza carente care se rasfrang negativ asupra starii de sanatate.

Sulfat de magneziu – contraindicatii

Contraindicatiile cu privire la administrarea de sulfat de magneziu se refera in mod special la uzul intern, pentru ca acest compus chimic poate genera anumite probleme. Asadar nu se recomanda administrarea in cazul unor tulburari digestive precum diareea, balonarea sau indigestia, pentru ca in astfel de situatii sarea amara nu va face decat sa amplifice simptomele neplacute.

De asemenea, persoanele care din diverse motive acuza stari de ameteala sau isi pierd cunostinta nu trebuie sa ia sulfat de magneziu, la fel si cele cu tulburari ale ritmului cardiac, respiratie ingreunata sau slabiciune musculara.

In cazul administrarii este recomandata respectarea cu strictete a dozelor indicate in prospectul produsului si utilizarea acestuia strict atat cat este necesar.

In ceea ce priveste uzul extern, nu se recomanda folosirea sarii de baie cu sulfat de magneziu in situatii de oboseala extrema sau oboseala cronica intrucat aceasta va accentua si mai mult starea de epuizare. Desi are efect benefic asupra leziunilor, nu este indicata aplicarea sulfatului de magneziu peste ranile adanci, cele infectate arsurile profunde sau pe suprafete intinse si nici in cazul unor probleme dermatologice severe.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: