In acest articol ne-am propus sa ne concentram atentia asupra dietei pacientilor cu diabet, intrucat aceasta joaca un rol important in managementul bolii. Exista un tabel cu alimente permise in diabet care include mai multe categorii de produse clasificate in functie de elementele nutritive pe care le contin.
O conditie esentiala pe care trebuie sa o indeplineasca toate alimentele permise in diabet incluse in acest tabel este indicele glicemic scazut, care se traduce printr-un continut redus de glucoza. Aceasta pentru ca diabetul este o afectiune caracterizata de cresterea glicemiei peste limitele normale, iar valorile acesteia trebuie sa fie permanent tinute sub control, in special printr-o dieta adecvata.
De aceea este important ca pacientii sa aiba la dispozitie acel tabel cu alimente permise in diabet pe care il vom prezenta si noi in cele ce urmeaza.
Tabel general cu alimentele permise in diabet
ELEMENTE NUTRITIVE | EXEMPLE DE ALIMENTE PERMISE IN DIABET |
Carbohidrati | Cereale integrale, Orez brun, Fulgi de ovaz, Seminte de quinoa, Leguminoase, Paine, Paste de făină integrală |
Proteine animale | Carne slaba, in special cea de pasare, consumata fara piele, Peste, Oua, Lactate degresate |
Proteine vegetale | Leguminoase, Ciuperci, Nuci si seminte |
Grasimi nesaturate | Peste gras (macrou, somon, ton, hering, somn, scrumbie si sardine), Uleiuri vegetale obtinute prin presare la rece, Nuci si seminte, Fructe de avocado |
Vitamine si minerale – fructe | Mere, Pere, Gutui, Pepene galben si rosu, Citrice, Kiwi, Banane, Fructe de padure, Lamai, Piersici, Visine, Caise, Prune, Rodii, Mango, Ananas |
Vitamine si minerale – legume | Castraveti, Ardei gras, Verdeturi, Varza si alte crucifere, Vinete, Sparanghel, Ciuperci, Rosii, Gogosari |
Fibre | Fulgi de ovaz, Cereale integrale, Orez brun, Fructe si legume, Leguminoase, Nuci si seminte |
Alimente permise in diabet – caracteristici generale
In peste 90% din cazurile de diabet diagnosticate este vorba de diabet de tip 2, care este in stransa legatura cu excesul ponderal si obezitatea. Pacientii cu un astfel de diagnostic trebuie sa coboare si sa se mentina la un indice de masa corporala normal, iar alimentele permise in diabet trebuie sa ii ajute in acest sens. De aceea au un aport caloric scazut sau cel mult moderat, fiind in schimb bogate in nutrienti esentiali necesari bunei functionari a organismului si fibre pentru o digestie sanatoasa.
Dupa cum spuneam mai devreme, indicele glicemic este un criteriu de baza pentru includerea in tabelul cu alimente permise in diabet, care trebuie sa aiba un continut redus de carbohidrati, in special carbohidrati simpli, ce cauzeaza cresteri rapide ale glicemiei. In schimb, alimentele permise in diabet sunt surse bune de proteine si grasimi nesaturate, care nu influenteaza glicemia si indeplinesc mai multe functii importante in organism pe carele vom mentiona la momentul potrivit.
In cele ce urmeaza iti vom prezenta principalele grupe de alimente permise in diabet in functie de macronutrienti si nutrientii esentiali pe care ii contin.
Alimente permise in diabet – tabel cu sursele de carbohidrati
Carbohidratii sunt principala sursa de glucoza care, la randul sau, este cea mai importanta sursa de energie a organismului. Asadar si in cazul diabeticilor organismul are nevoie de glucoza pentru a functiona, problema fiind ca aceasta este absorbita mai greu din sange in celule. Alimentele permise in diabet trebuie sa ofere organismului acea sursa de energie reprezentata de carbohidrati, care sunt de dupa tipuri, respectiv simpli si complecsi. Cei simpli elibereaza rapid toata glucoza pe care o contin determinand o crestere brusca a glicemiei, in timp ce carbohidratii complecsi se digera mai greu si elibereaza glucoza treptat, pe masura ce aceasta este absorbita in celule si transformata in energie.
Prin urmare, in tabelul cu alimente permise in diabet sunt incluse cele care contin carbohidrati complecsi, intrucat nu cauzeaza cresteri bruste ale glicemiei. Din aceasta categorie de alimente permise in diabet mentionam:
- Cerealele integrale;
- Orezul brun;
- Fulgii de ovaz;
- Semintele de qoinoa;
- Leguminoasele;
- Painea si pastele din faina integrala.
Alimente permise in diabet – tabel cu sursele de proteine
Proteinele sunt o alta categorie de macronutrienti cu o serie de roluri importante in fictionarea organismului, astfel ca prezenta lor este necesara inclusiv in alimentele permise in diabet. Produsele de origine animala sunt cele mai bogate surse de proteine, insa acestea contin totodata si grasimi saturate, care trebuie evitate atat de pacientii cu diabet, cat si de persoanele care vor sa aiba o alimentatie sanatoasa.
Exista totusi solutii pentru a include produsele de origine animala in tabelul cu produse permise in diabet, fiind selectate cele cu un continut scazut de grasimi, consumate cu moderatie. Cele mai bune exemple sunt
- Carnea slaba, in special cea de pasare, consumata fara piele;
- Pestele;
- Ouale;
- Lactatele degresate.
Exista si o categorie vegetala de alimente permise in diabet care contin proteine, iar aceasta include:
- Leguminoasele;
- Ciupercile;
- Nucile si semintele.
Alimente permise in diabet – tabel cu sursele de grasimi sanatoase
Am precizat deja ca grasimile saturate nu sunt recomandate in dieta diabeticilor si nici cele trans, rezultate in urma prajirii in uleiuri vegetale, intrucat acestea au un aport caloric ridicat si totodata favorizeaza cresterea nivelului de colesterol si aparitia hipertensiunii arteriale cu toate problemele asociate. Pe fondul excesului ponderal multi pacienti cu diabet au deja astfel de probleme datorate colesterolului marit iar acesta este un motiv in plus pentru a exclude din dieta grasimile saturate.
In schimb, este incurajat consumul de grasimi nesaturate care contribuie la scaderea nivelului de colesterol si totodata sunt esentiale pentru functionarea creierului si a intregului sistem nervos. Putem vorbi astfel si de alimente permise in diabet datorita aportului de grasimi nesaturate, categorie ce include:
- Pestele gras (macrou, somon, ton, hering, somn, scrumbie si sardine);
- Uleiurile vegetale obtinute prin presare la rece;
- Nucile si semintele;
- Fructele de avocado.
Alimente permise in diabet – tabel cu sursele de vitamine si minerale
Vitaminele si minerale sunt nutrienti esentiali indispensabili functionarii organismului dar pe care acesta nu are capacitatea de a-i produce singur. Prin urmare, acesti nutrienti ii sunt asigurati prin intermediul alimentatiei, mai precis al alimentelor care contin vitamine si minerale. Cele mai bune surse de nutrienti esentiali sunt fructele si legumele, insa trebuie mentionata si carnea impreuna cu produsele de origine animala care contin vitamine din complexul B.
Fructele incluse in tabelul cu alimente permise in diabet sunt cele cu un continut scazut de zaharuri, pentru ca cele foarte dulci determina cresterea glicemiei. Astfel pacientii cu diabet pot consuma:
- Mere;
- Pere;
- Gutui;
- Pepene galben si rosu;
- Citrice;
- Kiwi;
- Banane;
- Fructe de padure;
- Lamai;
- Piersici;
- Visine;
- Caise;
- Prune;
- Rodii;
- Mango;
- Ananas.
Din categoria legumelor trebuie consumate cu moderatie cele care contin amidon mai precis cartofii, leguminoasele, dovleacul si radacinoasele, intrucat pot creste glicemia. In rest, pacientilor cu diabet li se recomanda consumul de:
- Rosii;
- Castraveti;
- Ardei gras;
- Verdeturi;
- Varza si alte crucifere;
- Vinete;
- Sparanghel;
- Ciuperci;
- Gogosari.
Alimente permise in diabet – tabel cu sursele de fibre
Fibrele nu au valoare nutritionala dar sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa iar in cazul diabeticilor contribuie si la controlul glicemiei. Exista doua tipuri de fibre, respectiv cele solubile si cele insolubile. Primele se dizolva in tractul digestiv si formeaza o solutie gelatinoasa care hraneste bacteriile probiotice si totodata usureaza tranzitul intestinal, actionand ca un lubrifiant.
Totodata, pelicula gelatinoasa care se depune pe interiorul intestinelor incetineste absorbtia carbohidratilor si astfel previne o crestere brusca a glicemiei. Si fibrele insolubile incetinesc digestia prin faptul ca raman mai mult timp in stomac mentinand si o senzatie prelungita de satietate. Ulterior, fibrele insolubile confera volum materiilor fecale facilitand eliminarea acestora, impreuna cu fibrele solubile care lubrifiaza tractul intestinal. Principalele surse de fibre care pot fi incluse in dieta pacientilor cu diabet sunt:
- Cerealele integrale;
- Fulgii de ovaz;
- Orezul brun;
- Fructele si legumele;
- Leguminoasele;
- Nucile si semintele.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: