fbpx

Te confrunti frecvent cu distensie abdominala? Ce sa mananci si ce sa eviti

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Distensia abdominala este o conditie medicala destul de frecvent intalnita, caracterizata de cresterea in volum a abdomenului. Mai pe intelesul tuturor, abdomenul se umfla si se intareste iar din acest motiv distensia abdominala este numita in mod generic de pacienti „balonare”. Pentru medici insa, distensia abdominala are o conotatie mai larga, balonarea fiind doar una dintre cauzele posibile. Pe langa cresterea in volum a abdomenului si intarirea acestuia, distensia abdominala este insotita de obicei de o senzatie de disconfort, iar in functie de cauzele determinante pot aparea si alte simptome.

De multe ori distensia abdominala are legatura cu alimentatia pentru ca exista alimente care pot determina umflarea abdomenului sau pot ingreuna revenirea la dimensiunea normala, insa in acelasi timp exista si alimente care pot fi de ajutor in astfel de situatii. De aceea, in acest articol iti vom arata ce alimente sunt recomandate si ce alimente trebuie sa eviti daca te confrunti cu distensie abdominala.

Distensie abdominala – ce este si cum se manifesta?

Distensia abdominala constituie un simptom caracteristic pentru o serie de probleme gastrointestinale mai mult sau mai putin grave. Exista 5 factori care pot determina distensia abdominala iar acestia sunt acumularea de gaze in stomac si intestine, constipatia, acumularea de lichid in abdomen, sarcina si acumularea de grasime. Cauzele care stau la baza acestor factori sunt diverse, iar cele mai frecvente exemple sunt acumularea de bacterii in intestinul subtire, intolerantele alimentare, unele afectiuni cronice digestive sau problemele hepatice.

In functie de cauze, distensia abdominala poate aparea brusc sau treptat, iar simptomele variaza de la caz la caz. Principala caracteristica este umflarea vizibila  a abdomenului, care se si intareste din cauza presiunii exercitate din interior. Aceasta presiune creeaza si senzatia inconfortabila de plenitudine asociata cu lipsa poftei de mancare. Alte simptome cu care se confrunta frecvent persoanele cu distensie abdominala sunt flatulenta si eructatiile – datorate acumularii de aer si gaze in abdomen – greturi si varsaturi, diaree sau constipatie, dureri abdominale si respiratie ingreunata.

Indiferent de cauze, distensia abdominala este unul din principalele motive pentru care pacientii cu astfel de probleme se prezinta la medic. In formele usoare, cauzate de consumul unor alimente sau de anumite obiceiuri cum ar fi mancatul rapid sau vorbitul in timpul mesei, distensia abdominala se amelioreaza si trece de la sine, insa daca este asociata cu  o afectiune mai serioasa necesita tratament si o alimentatie adecvata.

Distensie abdominala – alimente de evitat

Dupa cum spuneam, distensia abdominala poate fi generata de consumul anumitor alimente si totodata acestea pot agrava simptomele atunci cand problema are o alta cauza. Evident ca aceste alimente trebuie evitate daca deja te confrunti cu distensie abdominala, iar daca vrei sa previi o astfel de problema este recomandat sa le consumi in cantitati moderate. Care sunt alimentele de evitat si care sunt motivele care stau la baza acestei recomandari, poti afla in cele ce urmeaza.

Cruciferele si leguminoasele

Sunt doua categorii de alimente cunoscute pentru faptul ca provoaca gaze, motiv pentru care consumul in exces duce deseori la distensie abdominala. Aceasta se datoreaza acumularii de gaze in stomac si intestine din cauza faptului ca leguminoasele si cruciferele contin multe fibre, iar din acest motiv se digera mai greu. Dintre leguminoase, cea mai cunoscura pentru acest efect neplacut este fasolea, insa distensia abdominala poate fi cauzata sau agravata si de consumul de mazare, linte sau naut. In ceea ce priveste cruciferele, cele mai cunoscute reprezentante ale acestei categorii sunt varza, conopida si broccoli.

Fructele si legumele crude

Fructele si legumele constituie la randul lor o sursa importanta de fibre vegetale, care sunt benefice pentru digestie dar pot favoriza si distensia abdominala daca sunt consumate in cantitati mari. In plus, fructele si legumele crude sunt mai mult sau mai putin acide, ceea ce face sa fermenteze mai usor daca raman mai mult timp in stomac. In urma procesului de fermentare se produc gaze care genereaza sau accentueaza distensia abdominala.

Grasimile

Grasimile sunt macronutrienti esentiali care necesita un timp mai indelungat pentru a fi digerate, ceea ce inseamna ca raman mai mult timp in stomac. De aceea, alimentele grase nu sunt cele mai potrivite cand suferi de distensie abdominala pentru ca pot genera la randul lor balonare. Ne referim in special la grasimile saturate din carnea rosie, produse lactate si toata gama de alimente care contin astfel de ingrediente. De asemenea sunt de evitat si prajelile, margarina, produsele tip fast-food sau chipsurile, care contin un alt tip de grasimi, numite grasimi trans, care au acelasi efect asupra digestiei.

Dulciurile

Zaharul si alti indulcitori naturali sau artificiali favorizeaza la randul lor procesul de fermentare a alimentelor din stomac si astfel apar gazele care favorizeaza distensia abdominala. Asadar, daca ai a o astfel de problema trebuie sa eviti ciocolata, inghetata, prajiturile si chiar dulciurile considerate mai sanatoase, care contin doar indulcitori naturali.   

Mancarurile picante

Alimentele care contin ardei iute, piper, ceapa din abundenta, curry si alte ingrediente picante pot irita mucoasa gastrica si intestinala, ingreunand astfel procesul digestiv. In aceste conditii, alimentele vor ramane mai mult in stomac si intestinul subtire, ceea ce creste riscul ca acestea sa intre in fermentatie si sa produca gaze care se acumuleaza in tractul digestiv si provoaca distensie abdominala.

Distensie abdominala – alimente recomandate

Exista insa si alimente care amelioreaza simptomele distensiei abdominale si ajuta la eliminarea cauzelor care au generat-o, iar in continuare iti prezentam lista completa.

Iaurtul si chefirul

Sunt doua produse obtinute prin fermentare, care contin bacterii benefice numite probiotice. Aceste bacterii se gasesc si in flora intestinala, avand un rol important in procesul de digestie. Consumul de iaurt si chefir imbogateste aceasta flora si astfel stimuleaza digestia, ceea ce duce la o ameliorare a simptomelor asociate cu distensia abdominala. Si muraturile contin probiotice, insa in cazul lor vorbim si de o cantitate mare de sare, care favorizeaza retentia de apa si poate fi o cauza a distensiei abdominale.  

Bananele

Bananele sunt o sursa buna de potasiu, ce reduce retentia de apa de care vorbeam mai devreme. Potasiul favorizeaza eliminarea fluidelor in exces si astfel previne una dintre cauzele care pot duce la balonare. In acelasi timp, bananele contin si fibre solubile care formeaza o solutie gelatinoasa in intestine ce hraneste bacteriile probiotice si stimuleaza astfel digestia.

Ghimbirul

Ghimbirul a devenit rapid un remediu recunoscut pentru problemele digestive, datorita efectului sau antiinflamator si faptului ca stimuleaza digestia. Consumul de ghimbir determina relaxarea muschilor netezi din peretii intestinali, ceea ce duce la scaderea presiunii din tractul digestiv si ameliorarea distensiei abdominale. In acelasi timp enzimele, din compozitia ghimbirului absorb proteinele, care sunt mai greu digerabile, iar in acest mod usureaza digestia.

Orezul brun

Acest aliment are capacitatea de a reduce nivelul de aciditate din stomac ameliorand astfel distensia abdominala asociata cu hiperaciditatea gastrica. In acelasi timp contine carbohidrati complecsi care mentin senzatia de satietate, dand astfel posibilitatea organismului sa digere mai bine alimentele consumate anterior, care au dus la aparitia balonarii.

Fulgii de ovaz

Si fulgii de ovaz reduc nivelul aciditatii gastrice, fiind in acelasi timp o sursa bogata in fibre solubile. Acestea se dizolva si formeaza acea substanta de consistenta unui gel, care hraneste bacteriile probiotice si totodata faciliteaza tranzitul intestinal. Aceasta substanta lubrifiaza peretii intestinali si astfel bolul alimentar aluneca mai usor, ceea ce este benefic mai ales daca distensia abdominala este cauzata de constipatie.

Pentru a preveni distensia abdominala este recomandat sa mananci incet, mestecand bine fiecare dumicat si sa nu vorbesti in timpul mesei. Aceasta, pentru ca mancatul pe fuga si discutiile purtate la masa te fac sa inghiti mai mult aer, care ajunge in stomac si se acumuleaza, generand balonare. De asemenea, dupa masa este bine sa faci o plimbare scurta sau putina miscare de intensitate redusa pentru ca aceasta stimuleaza digestia si reduce riscul de distensie abdominala.

Daca totusi te confrunti frecvent cu o astfel de problema, trebuie sa faci o vizita la un medic gastroenterolog intrucat cauzele pot si mai serioase.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: