fbpx

Tensiune musculara: cauze comune si solutii eficiente

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Tensiunea musculara este o problema comuna cu care se confrunta mai bine de jumatate din populatia globului. Putem vorbi chiar de o incidenta in crestere din moment ce factorii ce determina tensiunea musculara sunt din ce in ce mai prezenti in viata de zi cu zi, asa ca multi au ajuns sa considere o astfel de problema ca fiind ceva normal.

Chiar daca te obisnuiesti cu ea, tensiunea musculara este neplacuta din cauza disconfortului pe care il genereaza si a faptului ca de multe ori limiteaza anumite miscari, astfel ca oricine si-ar dori sa scape de ea. In acest sens oferim si noi o mana de ajutor, venind cu informatii esentiale despre tensiunea musculara si cu cateva solutii impotriva disconfortului pe care il genereaza.

 Tensiune musculara – semne si simptome

Chiar si in formele usoare, tensiunea musculara nu poate trece neobservata pentru ca genereaza de fiecare data simptome cel putin neplacute. Astfel, in formele usoare, tensiunea musculara poate fi resimtita ca o senzatie de strangere la nivelul muschiului afectat, care limiteaza miscarile. Aceasta senzatie se datoreaza rigiditatii musculare, care apare ca urmare  a tensionarii muschilor

Alteori tensiunea musculara poate genera o durere surda care iradiaza catre zonele adiacente. Ca exemplu elocvent in acest sens putem da  tensiunea musculara la nivelul graului, care este de multe ori asociata cu durerea de cap. In formele usoare, tensiunea musculara genereaza o stare de disconfort datorata durerii usoare dar persistente si dificultatii de a efectua anumite miscari, insa uneori durerile pot fi severe si greu de suportat. Exista si cazuri in care aceste dureri sunt accentuate de spasmele musculare, adica de contractii bruste si involuntare ale muschilor tensionati.

Tensiune musculara – cauze si factori de risc

Tensiunea musculara apare pe fondul functionarii normale a muschilor, care se contracta si se relaxeaza, permitand miscarea. Atunci cand se contracta, muschii se scurteaza iar fluxul sanguin care le asigura oxigenarea se diminueaza, pentru a reveni la normal dupa ce muschiul se relaxeaza. Cand un muschi ramane contractat pentru o perioada mai indelungata, evident ca va beneficia de mai putin sange si de oxigenul pe care acesta il transporta si astfel se intareste si devine mai greu de relaxat. De asemenea, daca muschiul este mentinut contractat in mod constant ajunge sa se scurteze iar in ambele situatii pe care le-am descris apare tensiunea musculara.

Lipsa de miscare

Exista o serie de situatii care pot genera tensiune musculara, majoritatea prezente in viata de zi cu zi. Lipsa miscarii este una dintre principalele cauze, iar ca factori de risc in acest sens putem mentiona sedentarismul si munca de birou, care presupune ore intregi petrecute in scaun.

Postura incorecta

Tensiunea musculara mai poate aparea si ca urmare a adoptarii unei posturi incorecte, iar in acest caz cei mai expusi sunt tot cei care desfasoara activitati sedentare. Pozitia incorecta in scaunul de la birou sau o postura aparent comoda pe fotoliu sau canapea pot mentine contractati anumiti muschi, generand astfel tensiune musculara. Aceasta poate aparea si dupa o calatorie lunga cu masina sau orice alt mijloc de transport, pe parcursul careia ai stat ore in sir pe scaun.

Uneori insasi tensiunea musculara poate cauza probleme similare in alte zone ale corpului din cauza faptului ca persoana afectata isi modifica postura pentru a evita durerea si astfel forteaza alti muschi care raman contractati mai mult timp si se tensioneaza la randul lor.  

Suprasolicitarea

Si persoanele active se pot confrunta cu tensiunea musculara, de aceasta data pe fondul suprasolicitarii muschilor. Anumite activitati solicitante mentin muschii contractati si astfel este posibil ca la final sa apara si tensiunea musculara la nivelul acestora.

Stresul si anxietatea

De asemenea, starile psihice negative precum stresul si anxietatea pot fi asociate cu tensiunea musculara, care in acest caz este o consecinta a reactiei organismului in astfel de situatii. Mai exact, organismul intra intr-o stare de incordare care sa-l ajute sa faca fata unei situatii percepute ca pericol iminent, iar astfel muschii se contracta si se mentin asa pentru o perioada mai lunga.

Leziunile si traumatismele

Ranile sau loviturile suferite in diferite zone ale corpului determina contractia muschilor adiacenti, ca reactie naturala a organismului in incercarea de impiedica agravarea leziunilor. Muschii respectivi raman contractati pana la vindecare, iar de aceea e posibil ca in zona afectata sa apara si tensiunea musculara.

Solutii eficiente in caz de tensiune musculara

In cele mai multe cazuri, tensiunea musculara nu este o problema grava si dispare treptat de la sine odata ce nu mai exista cauza care a generat-o. Disconfortul creat impune insa anumite masuri pentru a grabi recuperarea si din fericire exista cateva solutii eficiente in acest sens. Tensiunea musculara poate fi tratata acasa cu ajutorul catorva remedii la indemana oricui si doar in cazurile mai severe poate fi nevoie de tratament medicamentos sau de terapii sub supravegherea unor specialisti.

Comprese calde

Caldura stimuleaza circulatia sanguina la nivelul muschiului tensionat si il ajuta sa se relaxeze, inhiband totodata si transmiterea stimulilor nervosi care genereaza durerea. Asadar, aplicarea de comprese calde reduce durerea asociata cu tensiunea musculara si totodata favorizeaza relaxarea muschiului afectat, ceea ce duce la disparitia simptomelor. Compresele se aplica pe muschiul tensionat si se mentin timp de mai multe o pre rana cand efectul incepe sa se faca simtit. In afara de comprese mai poti sa folosesti sticle  cu apa calda sau pietre de rau incalzite pe o plita, care mentin caldura mai mult timp.

De asemenea pentru a beneficia de caldura la o temperatura constanta mai poti sa apelezi la o perna electrica mentinuta pe locul dureros.

Masaj

Masajul este una din cele mai vechi tehnici pentru detensionarea muschilor, iar acesta este un argument suficient de solid pentru a-l folosi ca remediu in astfel de situatii. Prin masaj se stimuleaza circulatia sanguina la nivelul muschilor iar acestia devin mai relaxati, eliberand tensiunea acumulata. In acest scop exista si diferite dispozitive de masaj adaptate pentru anumite zone ale corpului iar in acest sens putem mentiona fotoliile sau pernele cu masaj si aparatele de masaj cu percutie. In acelasi timp, daca preferi varianta clasica poti merge la un salon sau un cabinet de masaj pentru a beneficia de serviciile unui profesionist.

Streching

Poate fi folosit deopotriva ca metoda de preventie dar si ca remediu pentru tensiunea musculara. Strechingul consta intr-o serie de exercitii fizice usoare ce presupun intinderea muschilor, a tendoanelor si articulatiilor. Este recomandat inainte si dupa activitatile fizice intense pentru a preveni accidentarile, dar si in timpul zilei, mai ales in cazul persoanelor care au activitati sedentare.

In acelasi timp, strechingul poate sa fie si o buna metoda de a trata tensiunea musculara, intrucat presupune intinderea muschilor. La inceput poate fi putin neplacut din cauza durerii insa aceasta se diminueaza pe masura ce muschii lucrati se detensioneaza iar circulatia sangelui isi reia fluxul normal.

Tratament medicamentos

Impotriva durerilor puternice asociate cu tensiunea musculara se pot administra medicamente, creme sau unguente cu efect analgezic sau antiinflamator, care nu ajuta insa la relaxarea muschilor ci doar amelioreaza temporar durerea.

Pentru cazurile severe sau formele cronice de tensiune musculara exista medicamente miorelaxante, care inhiba tonusul muscular si induc astfel relaxarea muschilor. Vorbim insa de medicamente puternice, cu potentiale efecte secundare si care pot da dependenta. De aceea, nu se administreaza decat in cazuri grave si doar la recomandarea medicului, putand fi achizitionate din farmacii numai pe baza de reteta.

De asemenea odihna joaca un rol important in cazul persoanelor cu tensiune musculara, carora li se recomanda repaus si evitarea solicitarii muschilor afectati pentru evitarea unor complicatii si grabirea vindecarii.  

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: