fbpx

Top 10 beneficii ale consumului de macese pentru sanatatea ta

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Despre macese se vorbeste in special ca plante medicinale, nefiind niste fructe despre care sa putem spune ca se consuma in mod uzual asa cum se intampla cu merele, caisele sau portocalele – ca sa dam doar cateva exemple la intamplare. Aceasta pentru ca macesele nu au un gust deosebit iar pulpa este foarte subtire avand in interior multe seminte.

Cu toate acestea, consumul de macese aduce o serie de beneficii, fiind vorba de o planta plina de vitamine, minerale si alte substante cu efecte pozitive asupra organismului. De altfel, aceste calitati au fost deja descoperite cu sute sau chiar mii de ani in urma, intrucat exista dozezi ca se consumau macese inca de pe atunci.  

Daca nu ai aflat inca ce beneficii aduce consumul de macese si care sunt calitatile acestor fructe, o poti face chiar acum prin intermediul articolului de fata.

Ce sunt macesele?

Macesele sunt fructele unui arbust foarte raspandit in Europa, dar si in nord-vestul Africii si vestul continentului asiatic, cu denumirea stiintifica Rosa canina dar in limbajul uzual numit simplu maces sau trandafir salbatic. Revenind putin la denumirea stiintifica, aceasta este inspirata de faptul ca in trecut se credea ca muscaturile de caine turbat pot fi tratate cu macese pentru a preveni rabia. 

Arbustul creste spontan in zonele temperate si subtropicale, insa pe masura ce a crescut interesul pentru consumul de macese ca plante medicinale exista in prezent si numeroase culturi de maces, acesta fiind folosit adesea si ca planta decorativa.

Exista mai multe soiuri de macese care se  deosebesc in special prin culoare, soiurile predominante fiind cele rosii sau portocalii insa poti gasi si macese galbene sau chiar negre. Dimensiunile sunt insa similare, la fel si forma rotunda si alungita. Coaja de macese este neteda, lucioasa si subtire iar la interior contine multe seminte ce reprezinta mai mult de jumatate din greutatea fructului. Din acest motiv, macesele se consuma destul de rar in starea lor naturala, fiind folosite preponderent ca ingredient pentru ceaiuri, siropuri sau dulceata. Gustul de macese este dulce acrisor, cu o usoara aciditate care variaza de la un soi la altul.

Importanta maceselor in medicina traditionala si moderna

In ciuda dimensiunii reduse si a faptului ca partea comestibila este nesemnificativa cantitativ, macesele sunt o sursa generoasa de nutrienti esentiali si alte substante naturale benefice pentru organism. Se remarca in special datorita continutului de vitamina C, doar catina continand cantitati mai mari din acest nutrient decat macesele. In afara de vitamina C, in macese mai gasim cantitati importante de vitamina A, vitamine din complexul B, precum si vitaminele E si K. Alte substante benefice continute de macese sunt tanianurile, pectinele, flavonoidele, licopenul, terpentinele si diversi acizi organici.

Toate acestea fac din macese un remediu naturist cu numeroase benefici datorita proprietatilor anatioxidante si antiinflamatoare. De asemenea, sustin sistemul imunitar si constituie un remediu excelent impotriva infectiilor respiratorii specifice sezonului rece. In ceea ce priveste valorile nutritionale, 100 de grame de macese contin 150 de calorii, care provin din 37 de grame de carbohidrati, 1,6 grame de proteine si 0,8 grame de lipide. De asemenea, aceeasi cantitate contine si 22 de grame de fibre.

Datorita proprietatilor terapeutice, macesele sunt folosite de sute de ani ca remediu in medicina traditionala atat la noi, cat si in alte zone ale globului. De asemenea, mai recent si in industria farmaceutica se folosesc in mod frecvent macese pentru a prepara diferite suplimente alimentare.  

Cele mai importante 10 beneficii ale consumului de macese

Am tot amintit de mai multe ori de beneficiile consumului de macese iar acum a sosit momentul sa iti spunem concret care sunt acestea, iar in acest scop le-am selectat pe primele 10 ca importanta.

1.              Reducerea stresului oxidativ

Macesele exceleaza in ceea ce priveste efectul antioxidant datorat flavonoidelor si vitaminelor C si E care neutralizeaza radicalii liberi si impiedica astfel stresul oxidativ. Radicalii liberi sunt niste compusi chimici prezenti in organism, care intra in reactie cu celulele si alte molecule modificandu-le structura si functionalitatea. Actiunea lor se numeste stres oxidativ si sta la baza aparitiei unor boli cronice si altor probleme de sanatate, ce pot fi prevenite astfel prin consumul de macese.

2.              Intarirea imunitatii

Datorita continutului bogat de vitamina C, macesele sunt un aliat de nadejde al sistemului imunitar intrucat acest nutrient este indispensabil in procesul de formare a celulelor imunitare  precum si in reglarea functiilor acestora. De asemenea,  si vitamina A existenta in compozitia acestor fructe contribuie la formarea celulelor imunitare si asigura functionarea mucoaselor ce protejeaza portile de intrare in organism. De aceea se recomanda consumul de macese mai ales in sezonul rece, atunci cand imunitatea scade si se intensifica circulatia virusurilor care cauzeaza infectii respiratorii.

3.              Imbunatatirea tranzitului intestinal

Macesele se remarca si datorita continutului ridicat de fibre, care joaca un rol important in digestie. Mai exact, fibrele solubile se dizolva in tractul digestiv si se transforma intr-o substanta gelatinoasa care se depune in interiorul intestinelor creand un strat lubrifiant ce usureaza alunecarea alimentelor facilitand astfel tranzitul intestinal. In acelasi timp, pelicula gelatinoasa constituie si o importanta sursa de hrana pentru bacteriile probiotice care descompun alimentele in procesul de digestie.

In ceea ce priveste fibrele insolubile, acestea sunt eliminate ca atare din organism insa in cadrul acestui proces dau volum si consistenta materiilor fecale care aluneca astfel mai usor prin intestine, prevenind-se constipatia.

4.              Sustinerea procesului de slabire

Consumul de macese este incurajat si in curele de slabire nu atat datorita aportului caloric scazut, cat senzatiei prelungite de satietate pe care o confera. Aceasta se datoreaza tot fibrelor, care incetinesc procesul de digestie si mentin stomacul plin mai mult timp, ceea ce duce la reducerea apetitului. Mi exact, pelicula gelatinoasa formata de fibrele solubile incetineste absorbtia elementelor nutritive din intestin, care ramane plin mai mult timp, iar fibrele insolubile umplu stomacul intrucat sunt nedigerabile. Toate acestea duc la diminuarea poftei de mancare, implicit la un consum mai redus de calorii.

5.              Ameliorarea durerilor asociate cu artrita

Artrita este o afectiune caracterizata de inflamarea articulatiilor, ceea ce duce la aparitia durerilor si rigiditatii articulare, care ajung sa afecteze in mai mare sau mai mica masura mobilitatea. Macesele contin si substante cu efect antiinflamator astfel ca pot fi de ajutor persoanelor cu artrita sau alte afectiuni inflamatorii, ameliorand simptomele neplacute. Acestea sunt cauzate de procesul inflamator iar prin reducerea inflamatiei indusa de substantele din macese evident ca se diminueaza si intensitatea efectelor.

6.              Reducerea riscului cardiovascular

Cele mai multe boli cardiovasculare apar pe fondul hipertensiunii arteriale care, la randul sau, este cauzata  in cea mai mare masura de colesterolul LDL ce se depune in interiorul vaselor de sange si le ingusteaza. Depunerea colesterolului este influentata de stresul oxidativ care face ca moleculele de grasime sa devina mai aderente, astfel ca efectul antioxidant de care vorbeam mai devreme impiedica in oarecare masura acest fenomen. Totodata, pelicula gelatinoasa formata de fibrele solubile in intestine retine o parte din grasimile saturate, impiedicand absorbtia acestora si transformarea in colesterol LDL.

7.              Controlul glicemiei

In mod similar celui descris mai sus actioneaza fibrele solubile si asupra carbohidratilor simpli care elibereaza o cantitate mare de glucoza  in sange, ducand la o crestere brusca a glicemiei. Gelul din intestine incetineste absorbtia carbohidratilor, asa ca glucoza pe care o contin se va elibera treptat, in cantitati mai mici, pe masura ce este absorbita de celule pentru a fi transformata in energie. Astfel se previne aparitia diabetului, iar in cazul celor care sufera de aceasta afectiune macesele ajuta la controlul glicemiei.

8.              Prevenirea imbatranirii prematura a pielii

Aparitia ridurilor si deteriorarea aspectului pielii se datoreaza in buna parte stresului oxidativ. Substantele antioxidante din macese previn acest proces si astfel contribuie si la mentinerea elasticitatii si stralucirii pielii, prevenind si aparitia petelor cutanate si a deshidratarii la nivelul pieli. In plus, vitamina C contribuie la productia de colagen, care este o proteina esentiala pentru sanatatea pielii.

9.              Imbunatatirea vederi

Spuneam despre macese ca sunt si o buna sursa de vitamina A,  care joaca un rol important in mentinerea sanatatii oculare. Aceasta este un element de baza din structura retinei si totodata mentine sanatatea corneei care protejeaza globii oculari la exterior. Un aport optim de vitamina A inseamna o vedere imbunatatita si un risc mai redus de afectiuni oculare, iar consumul de macese poate fi benefic in acest sens.

10. Prevenirea unor forme de cancer

Printre afectiunile cronice care pot fi cauzate de stresul oxidativ se numara si anumite forme de cancer, care apar dupa ce unele celule isi modifica structura sub actiunea radicalilor liberi si incep sa se multiplice dand nastere unor formatiuni tumorale care se pot extinde daca nu sunt depistate la timp. Riscul aparitiei acestor forme de cancer poate fi diminuat de efectul antioxidant al maceselor, insa exista si o serie de alte aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere pentru o preventie eficienta.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: