fbpx

Tot ce trebuie sa stii despre vitamina A si rolul sau in organism

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina A este unul dintre nutrientii esentiali necesari organismului, pe care acesta il obtine din alimente sau il sintetizeaza in ficat din anumite substante nutritive provenite tot din alimentatie. Despre vitamina A se stie in special ca este benefica pentru ochi insa, rolul sau in organism nu se rezuma doar la atat, dupa cum vei putea constata daca vei parcurge randurile de mai jos.

In acest articol vei gasi toate informatiile relevante despre vitamina A, referitoare atat la beneficii cat si la dozajul optim, sursele alimentare si efectele pe care le provoaca deficitul sau administrarea sa in exces.

Ce este vitamina A

Vitamina A este o denumire generica folosita pentru mai multe substante organice liposolubile cu proprietati similare, indispensabile functionarii organismului. Acesta nu poate sintetiza vitamina A in lipsa unor resurse externe provenite din alimentatie, ceea ce face din vitamina A un nutrient esential, care se dizolva in grasimile din corpul uman si ajunge astfel la organele si tesuturile care au nevoie de ea.

Despre vitamina A se vorbeste din anul 1913, atunci cand aceasta a fost descoperita si a inceput sa fie studiata pentru a se stabili care sunt rolurile sale in organism si ce beneficii aduce. Abia dupa 34 de ani de la descoperirea sa, in 1947, s-a reusit producerea de vitamina A in laborator, ceea ce a permis ulterior si producerea de suplimente alimentare care contin acest nutrient.

Tipuri de vitamina A

Asa cum spuneam, vitamina A nu este o substanta unica, ci un termen generic folosit pentru a denumi mai multe substante  cu proprietati si efecte similare asupra organismului. O parte dintre aceste substante sunt preluate ca atare din alimente sau suplimentele alimentare, in timp ce altele sunt folosite ca materie prima pentru a sintetiza in ficat  acele forme de vitamina A de care organismul are nevoie.

Astfel putem vorbi de doua tipuri distincte de vitamina A, dupa cum urmeaza:

  • Vitamina A preformata – este acel tip de vitamina A pe care organismul o foloseste fara a o mai prelucra, in forma in care o absoarbe din alimente. Se mai numeste si retinol, fiind continuta in produsele de origine animala.
  • Carotenoide – acestea sunt substante precursoare numite si provitamine, care ajung in organism prin intermediul alimentelor de origine vegetala. Carotenoidele contin vitamina A inactiva, asa ca sunt procesate in ficat, care le transforma in retinol, adica in forma activa a vitaminei. Cea mai cunoscuta si totodata cea mai frecvent intalnita substanta din aceasta categorie este beta-carotenul iar despre sursele care o furnizeaza vom vorbi putin mai tarziu.

Ce beneficii are vitamina A?

Vitamina A este un nutrient esential, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de ea pentru a putea functiona normal, iar prin rolurile pe care le indeplineste aceasta aduce o serie de beneficii pe care ti le prezentam in continuare.

Imbunatatirea acuitatii vizuale

Spuneam ca cele mai cunoscute beneficii asociate cu vitamina A sunt legate de mentinerea si imbunatatirea acuitatii vizuale. Aceasta pentru ca vitamina A este implicata in producerea unui pigment fotosensibil din retina, care transforma lumina in impulsuri nervoase iar acestea sunt transpuse in imagini la nivelul creierului. Astfel, datorita unui aport bogat de vitamina A, acuitatea vizuala se imbunatateste si se mentine la varste inaintate.

Reducerea stresului oxidativ

Vitamina A este si un bun antioxidant, ceea ce inseamna ca actioneaza pentru neutralizarea unor compusi chimici instabili din organism, care afecteaza functionarea celulelor. Este vorba de radicalii liberi rezultati in urma proceselor metabolice sau proveniti din mediul exterior, care intra in reactie cu celulele carora le modifica structura iar in acest fel le afecteaza si functionalitatea. Procesul se numeste stres oxidativ si duce la aparitia unor boli cronice si a mai multor disfunctii la nivelul organelor. Vitamina A reactioneaza cu radicalii liberi si ii neutralizeaza inainte ca acestia sa ajunga la celule, iar in acest mod reduce stresul oxidativ si previne afectiunile asociate.

Intarirea imunitatii

Si sistemul  imunitar are nevoie de vitamina A, pe care o foloseste in procesul de producere a unor anumite tipuri de celule imunitare ce constituie principala linie de aparare a organismului impotriva agentilor patogeni. In acelasi timp, vitamina A sustine si productia de mucus, care face parte tot din raspunsul imunitar al organismului, avand rolul de a impiedica agentii patogeni sa patrunda mai in profunzime in corp.

Cresterea si intarirea oaselor

Oasele sunt alcatuite preponderent din calciu, care este un alt nutrient esential pe care organismul nu il poate produce singur si trebuie sa il absoarba din alimente. Absorbtia calciului din intestine in sange si apoi in oase este intermediata de o serie de substante iar printre ele se numara si vitamina A. Prin rolul sau in absorbtia calciului, aceasta contribuie la cresterea si dezvoltarea oaselor precum si la mentinerea rezistentei  acestora, evident in conditiile unui  aport optim de calciu provenit din alimentatie.

Surse alimentare de vitamina A

Dupa cum am aratat mai devreme, organismul poate absorbi din alimente vitamina A sub forma de retinol sau sub forma de caroteni, care sunt procesati in ficat si transformati in acest nutrient. Exista o distinctie clara intre sursele de retinol si cele de caroteni, in sensul ca  primele sunt produse de origine animala, iar cele din a doua categorie sunt produse vegetale.

Astfel, retinolul se gaseste in alimente precum carnea, (in special organe precum ficatul sau rinichii), ouale, laptele si produsele lactate.

De cealalta parte, carotenoizii – cu precadere beta-carotenul – se gasesc in fructele si legumele de culoare galben-portocalie cele mai bune surse fiind morcovii, dovleacul, caisele, mango, pepenele galben, ananasul, ardeii grasi, grapefruitul roz, portocalele si mandarinele. De asemenea, beta-caroten se gaseste si in compozitia verdeturilor si cartofilor dulci.

Doza zilnica recomandata de vitamina A

Organismul are nevoie in mod constant de vitamina A si de aceea este recomandat ca alimentele mentionate mai sus sa fie introduse in dieta de zi cu zi. Pentru asigurarea zilnica a dozei optime de vitamina A,  iti oferim in continuare principalele repere.

Necesarul de vitamina A pentru copii, adulti si varstnici

Doza zilnica recomandata de vitamina A variaza in functie de varsta si sex iar valorile optime exprimate in micrograme pe zi (mcg/zi) sunt urmatoarele:

  • Copii pana la varsta de 3 ani – 300 mcg/zi;
  • Copii intre 3 si 8 ani – 400 mcg/zi;
  • Copii intre 8 si 14 ani – 600 mcg/zi.

Dupa varsta de 14, ani dozele sunt similare pentru copiii, adolescenti, adulti si varstnici, insa de la aceasta varsta se face o diferentiere in functie de sex. Astfel, personale de sex masculin au nevoie de 900 mcg/zi iar cele de sex feminin, de 700 mcg/zi.

Doze mai mari necesita femeile insarcinate – 770 mcg/zi – pentru ca aportul necesar sa creasca  la 1.300 mcg/zi in perioada de alaptare.

Suplimentarea cu vitamina A: cand este necesara si cum se face corect

In mod normal, o dieta echilibrata poate asigura doza zilnica recomandata de vitamina A insa uneori apar deficite care necesita un aport mai mare asigurat prin intermediul suplimentelor alimentare.

Se poate intampla pe fondul unei alimentatii din care lipsesc sursele naturale de vitamina A sau a unor probleme de sanatate ce afecteaza absorbtia grasimilor – necesare pentru dizolvarea acestui nutrient. De asemenea, suplimentarea cu vitamina A mai poate fi necesara in perioada de crestere precum si in cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, despre care am precizat ca au nevoie de o doza mai mare care uneori nu poate fi sustinuta doar prin alimentatie.

Suplimentarea se face doar dupa consultarea unui medic si doar daca acesta o recomanda, respectand dozele prescrise si combinand suplimentele cu alimente care contin in mod natural vitamina A.

Deficitul de vitamina A

Despre deficitul de vitamina A se poate vorbi atunci cand organismul primeste in mod constant o cantitate mai mica decat doza zilnica necesara iar principalele consecinte pe care acesta le poate avea sunt urmatoarele:

  • Scaderea acuitati vizuale insotita de o senzatie neplacuta la nivelul ochilor (mancarime sau usturime);
  • Modificarea aspectului pielii, care se intareste si capata o textura aspra;
  • Infectii frecvente pe fondul imunitatii slabite;
  • Tulburari digestive cauzate de o secretie redusa de suc gastric;
  • Avort spontan, in cazul femeilor insarcinate.

Excesul de vitamina A

Pe de alta parte, nici administrarea excesiva de vitamina A nu este benefica, intrucat o cantitate prea mare din acest nutrient poate genera anumite dezechilibre manifestate prin:

  • Pierdere brusca si rapida in greutate;
  • Greturi insotite de varsaturi;
  • Caderea parului sau uscarea firelor;
  • Dureri articulare si la nivelul oaselor;
  • Mancarime persistenta;
  • Descuamarea pielii;
  • Uscarea mucoaselor;
  • Stari de slabiciune si chiar lesin;
  • Dureri de cap;
  • Tulburari de vedere;
  • Irascibilitate.

De asemenea, administrarea accidentala a unei supradoze de vitamina A, poate genera dupa aproximativ 6 ore stari de ameteala si somnolenta, diaree, vedere dubla, cresterea tensiuni arteriale sau sangerari la nivelul gingiilor.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: