fbpx

Tremuratul mainilor – cauze, afectiuni asociate si remedii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Atunci cand apare pe fondul unei stari emotionale puternice, in conditii de frig sau daca ai exagerat putin cu consumul de cafea ori alte bauturi care contin cofeina, tremuratul mainilor nu este de natura sa te ingrijoreze. In astfel de conditii, este o reactie normala a organismului, care va disparea de la sine odata cu actiunea factorului declansator.

Exista insa si situatii in care tremuratul mainilor se manifesta aparent fara motiv, devine permanent si nu poate fi controlat. De aceasta data, tremuratul mainilor nu mai poate fi ignorat pentru ca ajunge sa afecteze din ce in ce mai mult calitatea vietii. 

Persoanele care au o astfel de problema ajung sa nu mai poata efectua actiuni care in mod normal sunt considerate banale. Mai exact, tremuratul mainilor ii poate aduce pe cei afectati chiar si in situatia de a nu se mai putea hrani singuri sau de a nu mai putea duce la gura un pahar cu apa.

Tremuratul mainilor – factori de risc

De cele mai multe ori, tremuratul mainilor poate aparea ocazional in conditii de oboseala accentuata sau sub influenta stresului, a starilor de frica si anxietate precum si a unor emotii puternice sau a frigului.

De asemenea, substantele cu efect stimulant asupra sistemului nervos, precum cafeaua tutunul, alcoolul, bauturile energizante sau stupefiantele pot determina tremuratul mainilor. In momentul in care acest simptom apare este un semn ca ar trebui sa se renunte macar pentru o vreme la consumul acestor substante.

    Si unele medicamente din categoria amfetaminelor, antidepresivelor sau psihotropelor pot avea ca efect secundar aparitia tremuratului mainilor, insa toti acesti factori au doar o influenta temporara.

    Adevaratele motive de ingrijorare le reprezinta anumite boli care afecteaza sistemul nervos si care duc la aparitia acestui simptom, care se manifesta deseori mai pregnant, si pe o perioada mai indelungata, ce se poate intinde pe tot parcursul vietii. 

    In astfel, de cazuri, vitaminele pentru tremuratul mainilor si alte remedii asupra carora vom reveni mai tarziu ajuta la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor, insa daca afectiunile despre care vorbim sunt incurabile, problema nu poate fi rezolvata definitiv.

    Tremuratul mainilor – cauze si afectiuni asociate

    Tremuratul mainilor este determinat de spasmele musculare, adica acele miscari involuntare ale muschilor. Coordonarea muschilor cade in sarcina sistemului nervos, iar atunci cand nervii care controleaza anumiti muschi sufera leziuni sau cand unele zone din creier sunt afectate, apar aceste spasme care fac ca mainile sa tremure.

    Problemele la nivelul sistemului nervos sunt cauzate in mod special de afectiuni neurodegenerative, insa pot avea si alte cauze. In cele ce urmeaza, iti aratam care sunt aceste afectiuni si mecanismele prin care determina aparitia tremuratului mainilor.

    Boala Parkinson

    Boala Parkinson este cea mai cunoscuta afectiune asociata cu tremuratul mainilor, dat fiind ca acest simptom este prezent la peste trei sferturi dintre pacienti. 

    Maladia se manifesta prin afectarea progresiva a celulelor nervoase din nervii care controleaza muschii, astfel ca aparitia tremurului si pierderea controlului miscarilor sunt principalele semne specifice.

    Scleroza multipla

    Vorbim de o alta boala neurodegenerativa, care este diagnosticata cel mai adesea in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Scleroza multipla poate aparea insa la orice varsta, iar printre simptomele caracteristice se numara si tremuratul mainilor.

    Explicatia consta in faptul ca scleroza multipla determina distrugerea tecilor de mielina care protejeaza celulele nervoase, iar in acest mod sunt afectate progresiv si functiile nervilor care controleaza muschii.

    Distonia

    Aceasta afectiune se caracterizeaza prin contractii involuntare ale muschilor, ceea ce duce la miscari necontrolate, repetitive sau anormale. Boala poate fi mostenita ereditar sau poate aparea ca urmare a unor leziuni cerebrale, infectii sau intoxicatii cu diferite substante.

    Boala Huntington

    Boala Huntington are cauze genetice si se transmite ereditar, determinand degenerarea progresiva a celulelor nervoase din creier.  Atunci cand sunt afectate zonele care coordoneaza miscarea, apar spasme musculare care se manifesta si prin tremuratul mainilor.

    Accidentul vascular cerebral

    Atunci cand un vas care iriga o zona din creier este infundat din cauza unui cheag de sange sau a unei placi de aterom desprinse de pe peretii arterelor, zona respectiva nu mai primeste sange oxigenat si inceteaza sa mai functioneze la parametri normali.

    Acesta este mecanismul de producere a accidentului vascular, iar daca vasul infundat se afla intr-o zona a creierului care coordoneaza miscarea, pacientul poate ramane cu sechele functionale, printre care se numara si tremuratul mainilor.

    Hipoglicemia

    Hipoglicemia consta in scaderea nivelului de glucoza din sange, ceea ce afecteaza, printre altele, si functionarea normala a sistemului nervos. Prin urmare, nervii care controleaza miscarile trimit semnale eronate catre muschi, si astfel apar spasmele care determina tremuratul mainilor.

    Remedii pentru tremuratul mainilor

    Din pacate afectiunile prezentate mai devreme sunt incurabile, iar efectele acestora asupra sistemului nervos sunt, de cele mai multe ori, ireversibile. Tratamentele specifice au rolul de a incetini cat mai mult progresia bolii, astfel incat degenerarea celulelor nervoase sa fie una foarte lenta si sa afecteze intr-o masura cat mai redusa calitatea vietii pacientilor.

    Exista si solutii terapeutice pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea functiilor motorii, iar printre acestea se numara administrarea de vitamine pentru tremuratul mainilor, administrarea de diferite suplimente alimentare, tratamente medicamentoase dar si sedinte de recuperare medicala.

    Vitamine pentru tremuratul mainilor

    Pe lista remediilor intra si vitaminele pentru tremuratul mainilor, care pot ameliora considerabil aceasta problema. Cele mai multe dintre ele se gasesc in complexul de vitamine B, iar lista este completata de vitamina E.

    • Vitamina B1 – deficitul de vitamina B1 poate duce la aparitia unei boli numite beriberi, care se manifesta si prin aparitia slabiciunii musculare insotita de tremuratul mainilor. Astfel, acesta poate fi un simptom al deficitului de vitamina B1, iar remediul consta intr-un aport mai ridicat din acest nutrient.
    • Carnea de porc, mazarea, boabele de soia si pestele sunt principalele alimente cu un continut bogat din aceasta vitamina pentru tremuratul mainilor.
    • Vitamina B2 – aceasta vitamina contribuie la sinteza altor vitamine din complexul de B-uri, avand totodata si un rol esential in formarea globulelor rosii, care asigura transportul oxigenului catre toate organele si tesuturile.
    • Din aceste considerent, poate fi considerata una dintre vitaminele pentru tremuratul mainilor, iar cele mai bune surse sunt carnea de pasare, lactatele, pestele, ciupercile si legumele cu frunze verzi.
    • Vitamina B6 – am precizat mai devreme ca tremuratul mainilor poate fi cauzat si de hipoglicemie, iar un rol important in evitarea unei astfel de cauze il are si vitamina B6. Aceasta este implicata in controlul nivelului glicemiei, iar deficitul poate duce si la aparitia tremorului.
    • Vitamina B12 – aceasta este ultima vitamina pentru tremuratul mainilor din complexul de vitamine B, fiind esentiala pentru prevenirea anemiei. Este cunoscut faptul ca anemia se caracterizeaza printr-o stare de slabiciune generala, iar orice efort cat de mic devine epuizant si determina un tremur al mainilor.
    • Vitamina E – motivul pentru care aceasta substanta face parte din categoria vitaminelor pentru tremuratul mainilor  consta in faptul ca protejeaza celulele nervoase in fata stresului oxidativ generat de radicalii liberi, si astfel previne aparitia leziunilor la nivelul nervilor ce controleaza muschii.

      Suplimente alimentare pentru tremuratul mainilor

      Un aport mai bun de minerale, vitamine si grasimi sanatoase poate duce la o ameliorare a tremorului, iar acesti nutrienti pot fi asigurati si prin intermediul suplimentelor alimentare.

      Astfel, suplimentele care contin vitaminele enumerate mai sus, dar si cele pe baza de magneziu, extract de valeriana si acizi grasi Omega-3 pot constitui remedii pentru pacientii care se confrunta cu o astfel de problema.

      Sedintele de recuperare medicala

      Recuperarea medicala include o serie de terapii menite sa redea sau sa imbunatateasca functionalitatea motorie in cazul persoanelor cu afectiuni neurologice sau care au suferit accidente ce le-au afectat aceste functii.  Cele mai cunoscute tehnici de recuperare medicala sunt fizioterapia si kinetoterapia, carora li se mai adauga balneoterapia, masajul, terapeutic precum  si exercitiile de yoga, terapia ocupationala sau orice alte activitati care presupun miscare.

      Tratamente medicamentoase pentru tremuratul mainilor

      Tratamentele medicamentoase sunt prescrise pe baza diagnosticului stabilit in prealabil si in functie de stadiul afectiunii care determina tremuratul mainilor. Pe langa tratamentele recomandate pentru a incetini progresia bolii si a degenerarii tesuturilor nervoase, pot fi prescrise si medicamente care sa reduca tremurul. In acest sens, sunt disponibile trei categorii de medicamente:

      • Anticonvulsivante – acestea previn sau reduc convulsiile, ceea ce face ca tremuratul mainilor sa dispara sau sa aiba o frecventa si o intensitate mai redusa, imbunatatind astfel calitatea vietii pacientilor.
      • Beta-blocante – medicamentele din aceasta categorie sunt recomandate persoanelor care se confrunta cu tremuratul mainilor pe fond de stres sau anxietate. Beta-blocantele au rolul de a reduce temporar tensiunea arteriala si ritmul cardiac, scazand astfel si intensitatea tremorului.
      • Inhibitori de anhidraza carbonica – tratamentul cu astfel de medicamente amelioreaza tremuratul mainilor prin reducerea productiei de lichid cefalorahidian, ceea ce duce la scaderea presiunii intracraniene.
      Autor: Catalin Tantareanu

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: