fbpx

Tuse convulsiva (pertussis): transmitere, simptome, tratament

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Tusea convulsiva, cunoscuta si sub numele de pertussis, este o boala extrem de contagioasa cauzata de bacteria Bordetella pertussis. Tusea convulsiva mai este numita si „tusea de 100 de zile” in unele tari, iar in Romania este cunoscuta sub denumirea de “tuse magareasca”.

Afectiunea isi ia numele de la o tuse distincta, care este urmata de o gafaiala ascutita. Sunetele scoase de copil in timp ce tuseste sunt similare cu cele produse de un magar, de aici si denumirea.

Tusea convulsiva a produs adevarate probleme in randul populatiei la fiecare 2-5 ani. In 93 la suta dintre cazuri, cei mai afectati au fost copiii sub 10 ani. Expertii spun, insa, ca incidenta reala la acea vreme era mult mai mare, deoarece nu au fost raportate toate cazurile.

Dupa introducerea vaccinarilor in masa in anii 1940, ratele de tuse convulsiva au scazut la mai putin de 1 la 100.000 pana in 1970. Astazi, cei mai afectati in principal sunt in continuare copiii, din cauza faptului ca sunt inca prea mici pentru a fi finalizat intreaga schema de vaccinare, precum si adolescentii cu imunitatea scazuta. Cu toate acestea, din 1980, cifrele au inceput sa creasca din nou.

Decesele asociate cu tusea convulsiva sunt rare, insa cel mai frecvent apar la sugari. De aceea este atat de important ca femeile insarcinate – si alte persoane care intra in contact strans cu sugarii – sa se vaccineze impotriva tusei convulsive.

Ce este tusea convulsiva (pertussis)?

Tusea convulsiva (pertussis) este o infectie foarte contagioasa a tractului respirator. In cazul multor persoane, este marcata de o tuse severa, urmata de o respiratie ascutita.

Inainte de aparitia vaccinului, tusea convulsiva era considerata o boala a copilariei. In zilele noastre, insa, tusea convulsiva afecteaza in primul rand copiii care nu si-au finalizat intreaga schema de vaccinare si adolescentii si adultii cu imunitatea scazuta.

Decesele provocate de tusea convulsiva sunt rare, iar cei mai afectati sunt sugarii. Acesta este motivul pentru care femeile insarcinate – si alte persoane care intra in contact strans cu un sugar – sa se vaccineze impotriva tusei convulsive.

    Din fericire, persoanele care se confrunta cu tuse convulsiva au la dispozitie tratamente eficiente, de cele mai multe ori cu antibiotice. De asemenea, exista si remedii alternative, cum ar fi Naturalis BronhoSuport, un sirop de tuse, expectorant calmant si protector al mucoasei bronsice. Asocierea substantelor bioactive din extractul de patlagina si din tincturile de cimbru de cultura, ciubotica cucului, grindelia si tal de lichen de piatra cu mierea poliflora are efect benefic asupra sanatatii sistemului respirator. Siropul nu contine zahar.

    Cum se transmite tusea convulsiva?

    Tusea convulsiva este o infectie bacteriana cauzata de Bordetella pertussis. Infectia apare la nivelul mucoasei cailor respiratorii, in principal in trahee, precum si in bronhii (caile aeriene care se ramifica de la trahee la plamani).

    De indata ce bacteriile Bordetella pertussis ajung la mucoasa cailor respiratorii, se inmultesc si paralizeaza componentele mucoasei care se ocupa cu eliminarea mucusului, provocand o acumulare de mucus. Pe masura ce acesta se acumuleaza, pacientul incearca sa-l expulzeze prin tuse, iar tusea devine din ce in ce mai intensa din cauza cantitatii mari de mucus acumulat.

    Pe masura ce inflamatia cailor respiratorii se agraveaza (caile respiratorii se umfla tot mai mult), acestea se ingusteaza, ingreunand respiratia si provoaca un zgomot specific atunci cand pacientul incearca sa-si recapete respiratia dupa o criza de tuse convulsiva.

    Cum se raspandeste tusea convulsiva?

    Persoanele care sunt infectate cu Bordetella pertussis pot transmite infectia catre alte persoane incepand cu 6-20 de zile de la patrunderea bacteriei in organism si pana la 3 saptamani de la debutul tusei convulsive.

    Cand pacientul tuseste si stranuta, sute de stropi care contin bacteriile sunt expulzate in aer. Daca oamenii aflati in apropiere inhaleaza o parte din acesti stropi, ei sunt expusi si se pot infecta.

      Pentru a-si ameliora tusea, aceste persoane pot opta pentru Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere, un supliment alimentar, sub forma de sirop, cu rol antitusiv. Acesta sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea confortului respirator, datorita extractelor din cele 7 plante pe care le contine.

      Tuse convulsiva – simptome, manifestari

      Semnele si simptomele apar dupa 7-10 zile de la infectare, cu toate ca uneori poate dura mai mult. De obicei, acestea sunt usoare la inceput si sunt similare cu cele ale unei raceli obisnuite:

      • rinoree
      • congestie nazala
      • ochi rosii
      • febra
      • tuse

      Semnele si simptomele se agraveaza dupa o saptamana sau doua. Mucusul gros se acumuleaza in interiorul cailor respiratorii, provocand tuse incontrolabila. O persoana care se confrunta cu o criza severa si prelungita de tuse:

      • poate varsa
      • se poate inrosi la fata
      • poate obosi extrem din cauza tusei

      Cu toate acestea, multi oameni nu dezvolta acel sunet caracteristic in timpul tusei. Uneori, tusea persistenta este singurul semn care anunta ca un adolescent sau un adult are tuse convulsiva. Este posibil ca sugarii sa nu tuseasca deloc. In schimb, se pot chinui realmente sa respire sau, in unele cazuri, respiratia lor se poate opri temporar in timpul unei crize de tuse convulsiva.

      Cand se recomanda vizita la medic

      Adresati-va medicului daca va confruntati cu perioade prelungite de tuse:

      • care provoaca varsaturi
      • si va inrositi la fata din cauza acesteia
      • care va ingreuneaza respiratia
      • si scoateti un sunet zgomotos in timp ce inspirati aer

      Diagnosticul de tuse convulsiva

      Daca aveti simptome de tuse convulsiva, solicitati imediat asistenta medicala, mai ales daca aveti membri ai familiei care nu au fost imunizati.

      Tusea convulsiva este extrem de contagioasa – bacteriile pot fi pulverizate in aer atunci cand o persoana infectata tuseste, stranuta sau rade – si se pot raspandi rapid catre alte persoane.

      Pentru a diagnostica o tuse convulsiva, medicul efectueaza un examen fizic si preleva mostre de mucus din nas si gat. Aceste probe sunt apoi testate pentru a se verifica prezenta bacteriei B. pertussis. Pentru un diagnostic precis se pot face, de asemenea, analize de sange.

      Tratament tuse convulsiva

      Multi sugari si unii copii mici vor trebui internati in timpul tratamentului, pentru a fi tinuti sub observatie si pentru a primi sprijin respirator. Unii pot avea nevoie de lichide intravenoase (IV) pentru a se evita deshidratarea daca simptomele ii impiedica sa bea lichide in cantitati suficiente.

      Deoarece tusea convulsiva este o infectie bacteriana, antibioticele reprezinta principala metoda de tratament. Antibioticele sunt cele mai eficiente in stadiile incipiente ale tusei convulsive. De asemenea, pot fi utilizate in stadiile avansate ale infectiei pentru a preveni raspandirea acesteia la altii.

        Desi antibioticele pot ajuta la tratarea infectiei, ele nu previn si nu trateaza tusea in sine. Totodata, medicii pot recomanda produse alternative, cum ar fi Septocalmin Islandica, un supliment care protejeaza mucoasa orala si faringiana. Datorita extractului de Cetraria islandica are un efect calmant si placut asupra gatului, faringelui si corzilor vocale, ajutand la combaterea tusei. Afectarea corzilor vocale sensibile este semnalata de prezenta raguselii. Talul de Cetraria islandica contine cantitati mari de mucilagii hidrosolubile care acopera, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului.

        Cu toate acestea, medicamentele antitusive pot sa nu fie indicate. In unele cazuri nu au niciun efect asupra simptomelor de tuse convulsiva si pot avea efecte secundare daunatoare pentru sugari si copii mici.

        Majoritatea medicilor le sugereaza parintilor sa amplaseze umidificatoare in dormitorul copilului pentru a mentine aerul umed si pentru a ajuta la atenuarea simptomelor de tuse convulsiva.

        Autor: Bettina Cristea

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: