Ulcerul varicos este o complicatie care apare pe fondul unor probleme circulatorii care afecteaza in special venele de la nivelul membrelor inferioare. Cel mai adesea, ulcerul varicos este asociat cu insuficienta venoasa cronica, insa exista si alte boli ce pot afecta circulatia sanguina, ducand la aparitia acestei probleme care poate genera alte complicatii la randul sau.
In acest articol iti vom prezenta toate informatiile despre ulcerul varicos, asa ca te invitam sa parcurgi randurile urmatoare daca vrei sa afli mai multe despre aceasta problema.
Ulcer varicos, informatii generale
Zona in care ulcerul varicos se manifesta cu predilectie este cea a gambelor, la nivelul carora apar leziuni deschise care in multe cazuri sunt dureroase si produc secretii urat mirositoare. Ulterior, pielea din jurul acestor rani se intareste si se decoloreaza sau, din contra, devine mai inchisa la culoare capatand o nuanta rosiatica sau maronie. Pacientii cu ulcer varicos simt furnicaturi, senzatie de arsura sau mancarimi puternice in zona in care apar astfel de leziuni.
De asemenea, din cauza acumularii de lichid in tesuturi se formeaza edeme la nivelul gleznelor, care induc senzatia de picioare grele si uneori chiar ingreuneaza mobilitatea. Ulcerul varicos este caracterizat si de umflarea venelor, care devin proeminente si usor vizibile la nivelul gambelor si chiar al gleznelor.
Ranile de care vorbeam se vindeca greu din cauza circulatiei deficitare, iar de cele mai multe ori sunt recurente, astfel ca pacientii nu trebuie sa se astepte ca ulcerul varicos sa treaca de la sine.
Ulcerul varicos afecteaza cu preponderenta persoanele in varsta si este mai frecvent in randul femeilor. In cazul lor boala poate aparea si mai devreme, intre 40 si 50 de ani, in timp ce barbatii dezvolta ulcer varicos la varste mai inaintate, in special dupa 70 de ani. Statistic vorbind aproximativ 2% din populatia generala poate dezvolta la un moment dat ulcer varicos, iar procentul creste la 5% daca ne referim la persoanele peste 65 de ani.
Ulcer varicos – care sunt cauzele si factorii de risc?
Cele mai multe cazuri de ulcer varicos reprezinta faza cea mai avansata insuficientei venoase cronice, fiind o consecinta a faptului ca venele nu mai pot sa transporte eficient sangele de la nivelul membrelor inferioare catre inima. Aceste vene sunt prevazute cu niste valve care se deschid pentru a permite trecerea sangelui, dupa care se inchid pentru a-l impiedica sa coboare inapoi atras de forta gravitatiei. In insuficienta venoasa cronica aceste valve incep sa nu mai functioneze corespunzator iar la un moment dat nu mai pot impinge si opri fluxul sanguin.
Astfel, sangele se acumuleaza si stagneaza la nivelul venelor din gambe, ai caror pereti se slabesc din cauza presiunii. In aceste conditii asa se explica acele rani asociate cu ulcerul varicos si totodata formarea edemelor datorate acumularii de lichid din tesuturi.
Circulatia venoasa poate fi afectata insa si de alte afectiuni cum ar fi atreriopatia cronica, diabetul, care genereaza o complicatie numita picior diabetic, tromboza venoasa profunda caracterizata de formarea unor cheaguri ce obstructioneaza sau chiar blocheaza circulatia sangelui.
Aparitia acestor afectiuni si a problemelor circulatorii care cauzeaza ulcerul varicos este favorizata de anumiti factori de risc precum:
- Sedentarismul – lipsa de miscare si presiunea asupra vaselor sanguine exercitata de statul prelungit pe canapea sau in fotoliu ingreuneaza circulatia la nivelul picioarelor si creste riscul de ulcer varicos.
- Obezitatea – excesul ponderal genereaza o presiune crescuta asupra vaselor sanguine si totodata suprasolicita inima, ceea ce duce la aparitia problemelor circulatorii. Daca luam in considerare faptul ca obezitatea este asociata de multe ori si cu diabetul, riscul de ulcer varicos este si mai ridicat.
- Fumatul – substantele chimice din fumul de tigara afecteaza progresiv vasele de sange, inclusiv venele de la picioare, care devin mai rigide si nu mai pot mentine un flux normal al circulatiei sanguine.
- Traumatismele – loviturile puternice pot provoca leziuni la nivelul vaselor de sange cu repercusiuni negative si asupra circulatiei, ceea ce creste riscul de ulcer varicos.
De asemenea, mai exista si factori de risc ce nu pot fi evitati, iar din aceasta categorie amintim sexul, varsta dar si mostenirea ereditara, intrucat persoanele care au in istoricul medical al familiei cazuri de ulcer varicos sunt mai predispuse la a dezvolta aceasta afectiune.
Ulcer varicos – cum se pune diagnosticul?
Aparitia primelor semne de ulcer varicos trebuie sa constituie un semnal de alarma si un motiv intemeiat pentru a merge fara intarziere la medic. Consultatia incepe cu anamneza, etapa in care medicul discuta cu pacientul interesandu-se de simptomele acestuia, de modul de manifestare si intensitatea lor, precum si de momentul la care acestea au debutat. De asemenea, este foarte important pentru medic sa afle istoricul medical al pacientului precum si antecedentele medicale din familie. Isi poate forma astfel o prima idee, iar urmatoarea etapa in protocolul de diagnostic este examinarea fizica a pacientului. Leziunile specifice, edemele formate la nivelul gleznelor, venele inflamate constituie indicii esentiale pentru stabilirea diagnosticului de ulcer varicos, coroborate cu celelalte simptome descrise de pacient si istoricul sau medical.
In anumite cazuri medicul poate recomanda efectuarea unei investigatii imagistice numita ecografie Doppler, cu scopul de a evalua fluxul sanguin la nivelul venelor afectate si de a identifica eventualele blocaje. De asemenea, daca se suspecteaza ca ulcerul varicos ar avea la baza anumite probleme de coagulare, vor fi necesare niste analize de sange.
Ulcerul varicos poate fi usor diagnosticat insa foarte importanta este stabilirea cauzei care l-a generat, iar pentru aceasta pot fi necesare investigatii mai amanuntite, in functie de fiecare caz in parte.
Ulcer varicos – tratament si remedii
Ulcerul varicos este o afectiune vindecabila insa chiar si cu tratamentul adecvat perioada de vindecare se poate intinde pe durata a 3-5 luni. Tratamentul presupune in primul rand curatarea ranilor si aplicarea unui pansament pentru a preveni infectarea acestora. Bineinteles, ranile trebuie curatate periodic iar pansamentele schimbate pe toata durata tratamentului iar aceste operatiuni este bine sa fie efectuate de personal medical calificat.
In functie de simptomatologie, pacientilor cu ulcer varicos le pot fi prescrise si anumite medicamente cu efect antiinflamator, analgezic, antibiotic sau vasoprotector.
Pentru a facilita vindecarea ranilor pot fi aplicate si creme sau unguente – unele din ele bazate doar pe ingrediente naturale – insa numai daca medicul recomanda acest lucru. Tot la recomandarea medicului pacientii pot purta ciorapi ce compresie sau fese ori bandaje cu rol compresiv, in scopul imbunatatirii circulatiei sangelui la nivelul venelor afectate.
In cazurile grave sau care nu raspund tratamentului se poate interveni chirurgical pentru imbunatatirea circulatiei, facilitand astfel vindecarea leziunilor si prevenind totodata recurenta acestora.
Ulcer varicos – complicatii asociate
Faptul ca ulcerul varicos se vindeca greu creste riscul aparitiei unor complicatii, cele mai frecvente dintre ele fiind infectiile. Ranile deschise permit patrunderea bacteriilor si a altor agenti patogeni care provoaca aceste infectii, ce intarzie vindecarea si pot agrava si mai mult boala.
Eczemele la nivelul gleznelor impreuna cu durerea si disconfortul asociate cu ulcerul varicos afecteaza de multe ori mobilitatea si creeaza astfel o predispozitie spre sedentarism, care poate avea la randul sau efecte negative asupra evolutiei bolii si a procesului de vindecare.
Leziunile ulceroase lasate netratate se pot extinde crescand astfel suprafata predispusa la infectii si necesitand un timp mai lung pentru vindecare.
In cazurile cele mai grave, circulatia la nivelul membrelor inferioare poate fi compromisa definitiv, caz in care tesuturile incep sa se necrozeze si apare cangrena, ce impune amputarea membrului afectat.
Sfaturi privind preventia
Prevenirea ulcerului varicos presupune in primul rand eliminarea factorilor de risc ce pot fi evitati. Astfel, mentinerea greutatii normale previne presiunea suplimentara exercitata asupra vaselor de sange de kilogramele in plus si totodata protejeaza inima. Pentru a mentine greutatea in limitele normale este important sa faci multa miscare, ce nu te ajuta doar sa arzi grasimile, ci imbunatateste si circulatia. De asemenea, prin miscare eviti sedentarismul care este un alt factor de risc pentru ulcerul varicos. Renuntarea la fumat este o alta decizie foarte inteleapta, care te va scuti de multe probleme de sanatate, printre care si ulcerul varicos.
Daca ai o munca sedentara fa pauze scurte la fiecare ora pentru a te ridica de la birou si a face cativa pasi. In pozitii relaxate, tine picioarele putin ridicate pentru a facilita circulatia si evita sa stai picior peste picior.
In cazul in care suferi de diabet sau alte afectiuni cronice, tine boala sub control cu ajutorul tratamentului si recomandarilor medicilor iar la primele semne ca ceva nu este in regula cu circulatia sanguina, nu intarzia sa te prezinti la un control.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: