fbpx

Uleiul de ricin si beneficiile lui in ingrijirea tenului

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Utilizat inca din vremea Egiptului antic, unde a fost folosit mai intai pe post de combustibil pentru lampi si mai tarziu pentru tratamente medicinale si de infrumusetare chiar si de celebra Cleopatra, uleiul de ricin este obtinut din semintele plantei de ricin si este la fel de apreciat pentru beneficiile sale in ingrijirea tenului si nu numai.

Se stie ca cea mai mare cantitate de ulei de ricin din lume se produce in India. In timp ce studiile continua sa investigheze potentialele beneficii pentru sanatate, deja popularul ulei de ricin se regaseste astazi intr-o gama vasta de produse pentru ingrijirea tenului sau a pielii in general, dar si a parului.

Naturalis Crema antirid cu ulei de trandafir si ulei de argan si cu un continut ridicat de ulei de ricin are la baza o formula delicata, fara parabeni, petroleum, coloranti si parfum. Datorita ingredientelor active din compozitie, crema antirid cu ulei natural de trandafiri si ulei de argan de la Naturalis regenereaza pielea, o hraneste in profunzime si neutralizeaza radicalii liberi, impiedicand imbatranirea prematura. Totodata, aceasta crema antirid creste densitatea si elasticitatea dermului, hidrateaza si elimina liniile fine si ridurile vizibile.

Ulei de ricin – informatii generale

Uleiul de ricin face parte din categoria uleiurilor vegetale multifunctionale, folosit de mii de ani si nu doar in ingrijirea tenului. Este obtinut prin extragerea uleiului din semintele plantei Ricinus communis. Aceste seminte, cunoscute sub numele de fasole de ricin, contin o enzima toxica – ce se numeste ricina.

Cu toate acestea, procesul prin care se obtine ulei de ricin face sa se dezactiveze ricina, permitand uleiului sa fie folosit in siguranta in anumite scopuri, cum ar fi ingrijirea tenului.

Este folosit in mod obisnuit si ca aditiv in alimente, medicamente si produse de ingrijire a pielii, precum si ca lubrifiant industrial si componenta a combustibilului biodiesel.

Care sunt beneficiile uleiului de ricin in ingrijirea tenului

In Egiptul antic, oamenii ardeau ulei de ricin pe post de combustibil in lampi, il foloseau ca remediu natural pentru a trata afectiuni precum iritatia ochilor si chiar il luau pentru a stimula travaliul in timpul sarcinii.

In prezent, cand vorbim de ulei de ricin acesta este de regula recomandat ca tratament natural popular pentru afectiuni comune ale pielii, fiind adesea utilizat in produsele naturale de frumusete sau pentru ingrijirea tenului.

In cele ce urmeaza, iata cateva exemple de potentiale beneficii si utilizari pentru ulei de ricin, pe langa cele deja cunoscute privind ingrijirea tenului.

Hidratant natural

Trebuie sa stim despre acest ulei de ricin ca este bogat in acid ricinoleic, un acid gras mononesaturat. Aceste tipuri de grasimi pot fi folosite pentru a hidrata pielea. Ele actioneaza ca umectanti, care rețin umiditatea prin prevenirea pierderii de apa prin stratul exterior al pielii.

Uleiul de ricin este folosit in cosmetica pentru a conferi hidratarea. Este adesea folosit in compozitia unor produse precum lotiuni, machiaj si produse pentru ingrijirea tenului.

Ajutor in vindecarea ranilor

Pe langa proprietatile benefice pentru ingrijirea tenului, acidul ricinoleic – principalul acid gras ce se regaseste in ulei de ricin – are proprietati antiinflamatorii si de reducere a durerii. Poate ajuta la reducerea inflamatiei pielii, sprijina vindecarea si poate ajuta la reducerea durerii cauzate de rani.

Studiile au descoperit ca unguentele care contin ulei de ricin pot fi eficiente pentru tratarea ranilor.

Intr-un studiu de caz din 2013, tratamentul cu un spray care contine o combinatie de balsam de Peru, ulei de ricin si o enzima numita tripsina a ajutat la vindecarea unei plagi chirurgicale abdominale la un bărbat de 81 de ani care nu a putut tolera alte forme de terapie topica.

Remediu pentru constipatie

Poate ca una dintre cele mai cunoscute utilizari medicinale pentru uleiul de ricin este ca laxativ natural. In general, iata cum funcționeaza: atunci cand consumati ulei de ricin pe cale orala, acesta este descompus in intestinul subtire, eliberand acid ricinoleic, principalul acid gras din uleiul de ricin. Acidul ricinoleic este apoi absorbit de intestin, stimuland ca un laxativ.

Au existat studii care au aratat ca uleiul de ricin poate ameliora constipatia. De exemplu, o cercetare din 2011 a constatat ca, atunci cand adulti in varsta au consumat ulei de ricin, acestia au experimentat scaderea simptomelor de constipatie, inclusiv mai putin efort in timpul miscarilor intestinale.

Un alt studiu a demonstrat ca uleiul de ricin a fost eficient in curatarea intestinelor pacientilor inainte de a fi supusi unui tip de colonoscopie neinvaziva, numita endoscopie cu capsula de colon.

Insa, atentie! In timp ce uleiul de ricin este considerat sigur in doze mici, cantitati mai mari pot provoca crampe abdominale, greata, varsaturi si diaree. Asadar, desi poate fi folosit pentru a ameliora constipatia ocazionala, uleiul de ricin nu este recomandat ca tratament termen lung. Se recomanda chiar o discutie cu un specialist inainte de utilizare.

Pentru o buna igiena orala!

Uleiul de ricin ajuta si la o buna igiena orala, o arata tot studiile. O serie de bacterii si ciuperci, inclusiv ciupercile Candida, cresc de regula pe protezele dentare. Acest lucru poate crea probleme daca protezele dentare nu sunt curatate si depozitate corespunzator. Si o crestere excesiva a ciupercilor Candida poate duce la stomatita dentara, o infectie care duce la inflamatie, roseata si iritatie la nivelul gurii.

Interesant este ca o curatare a protezelor dentare cu ulei de ricin poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a stomatitei dentare, deoarece uleiul de ricin poate ajuta la uciderea bacteriilor si ciupercilor.

Un studiu a constatat ca inmuierea protezelor intr-o solutie care contine 10% ulei de ricin timp de 20 de minute a ajutat la reducerea ciupericilor Candida si a bacterii daunatoare, inclusiv Streptococcus mutans si Staphylococcus aureus.

Un alt studiu din 2013 pe 30 de pacienti cu stomatita a aratat ca tratamentul cu o apa de gura care contine ulei de ricin a condus la reducerea problemelor dentare date de afectiune, inclusiv a inflamatiei.

Autor: Bettina Cristea

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: