fbpx

Utilizarile medicinale ale fructului de acerola

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Acerola este un fruct bogat in vitamina C, care provine din zona Caraibelor. Fructul rosiatic, de dimensiuni mici, mai este cunoscut si ca visina de Barbados, visina tropicala sau cireasa portoricana. Acerola creste intr-un arbust care atinge aproximativ 3 m inaltime. Pomul fructifer se gaseste cu precadere in Babados, Jamaica, Puerto Rico, Suriname, Brazilia, dar si in India de Vest.

Stim ca citricele contin vitamina C, doar ca exista in natura plante, fructe si legume cu un continut mult mai mare de acid ascorbic decat lamaia. De exemplu, catina contine de zece ori mai multa vitamina C, insa acerola o depaseste chiar si pe aceasta.

Se cunoaste despre acest fruct exotic ca ar avea cea mai mare concentratie de vitamina C, avand in vedere dimensiunile mici pe care le are. Nutritionistii spun ca acerola poate contine de 50 de ori mai multa vitamina C decat lamaia sau portocala. Studiile arata ca 100 g de portocale contin 50 mg vitamina C, dar aceeasi cantitate de acerola poate contine intre 1500 si 5000 mg.

Fructele de acerola se culeg semicoapte, deoarece continutul de vitamina C este maxim in aceasta perioada. Pulpa lor este zemoasa, iar gustul trebuie sa fie dulce-acrisor. Din acerola se extrag 95% de vitamine in forma lichida, care apoi se transforma in pulbere, iar din aceasta se formeaza concentratul, de asemenea foarte bogat in vitamina C.

Acerola, un fruct tropical bogat in nutrienti

Pe langa vitamina C, acerola contine si substante, precum provitamina A (aceeasi cantitate cu morcovul), magneziu, niacina, acid pantotenic, potasiu, vitamina B1 și B2. Continutul de vitamine al acerolei este cel mai ridicat inainte de maturitate, de aceea fructul se recolteaza semicopt.

Acerola mai contine: lipide (acid oleic, linoleic, palmitic, stearic, linolenic), proteine, carbohidrati, fibre, minerale (Fe, Ca, K, Mg, Zn, Mn, P, Cu), antociani, flavone, carotenoide (α- si β-caroten, luteina, β-criptoxantina), polifenoli, cvercetol, kemferol, cvercitrina, rutozida, acid cumaric, acid ferulic, acid cafeic, acid clorogenic, epigalocatehingalat, epicatehina, procianidina B1, B2, componente volatile (peste 150 constituenti).

    Compozitia fructului (100 g de fruct proaspat)

    Apa91.41 gZinc0.10 mg
    Energie32 kcalAcid ascorbic1677.6 mg
    Proteine0.40 gTiamine0.020 mg
    Lipide0.30 gRiboflavina0.060 mg
    Carbohidrati7.69 gNiacine0.400 mg
    Fibre1.1 gVitamina B60.009 mg
    Calciu12 mgFolati14 µg DFE
    Fier0.20 mgVitamina A38 µg RAE
    Magneziu18 mgAcizi grasi0.068 g
    Fosfor11 mgAcizi grasi monosaturati0.082 g
    Potasiu146 mgAcizi grasi polisaturati0.090 g

    Deficitul de vitamina C este, in general, asimptomatic. Carenta apare in special la persoanele care nu au un aport alimentar optim de fructe si legume.
    Cand deficienta devine semnificativa, pot aparea urmatorele disfunctii in organism:

    • stare de oboseala si de slabiciune constanta;
    • durere musculara si a articulatiilor;
    • invinetirea rapida a pielii la lovituri;
    • piele uscata, fire de par care se rup usor;
    • inflamarea si decolorarea gingiilor;
    • sangerari nazale si gingivale;
    • pierderea in greutate.

    Vitamina C in organismul uman are functia de “vindecator” de rani si “regenerator” de colagen.

    Acerola – modalitati de consum

    Acerola este recomandata de specialisti pentru intarirea sistemului imunitar si pentru starile de oboseala cronica. Totodata, fructul amelioreaza alergiile, grabeste procesul de insanatosire si protejeaza organismul in fata radicalilor liberi.

    Acesta este recomandat cu precadere: persoanelor fumatoare, predispuse la infectii si stres continuu, dar si femeilor insarcinate. 

    Pentru rezultate vizibile, acerola se administreaza pe o perioada de cel putin trei saptamani, cu o pauza de doua saptamani. Dupa aceasta, se reia cura. Specialistii mai recomanda consumul acerolei impreuna cu suplimente pe baza de echinacea.

    Ca orice fruct de pe planeta asta, si acerola se poate consuma proaspat, uscat, ca gem, sub forma lichida, de suc sau se poate administra prin intermediul suplimentelor naturale.

    Suc natural de acerola

    Sucul natural de acerola este benefic daca este consumat inca din copilarie. Un studiu realizat pe bebelusii de cateva saptamani arata ca administrarea zilnica a unei cantitati mici de suc de acerola a ajutat la cresterea si dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Nivelul de acid din sange a crescut considerabil dupa ce au tinut aceasta dieta alimentara. De asemenea, micutii nu au suferit de probleme ale tractului digestiv, iar pielea acestora devenise vizibil mai sanatoasa.

    Pentru prepararea sucului, pe langa acerola, se pot folosi si mere date prin blender. Studiul mai spune ca acest suc este indicat bebelusilor care au alergie la portocale, pentru a le diversifica alimentatia.

    Fructe uscate de acerola

    Acerola uscata se gaseste, in comert, sub forma de pudra. Aceasta este inghetata inainte de a deveni pulbere, pentru a-si pastra din nutrienti o perioada mai lunga de timp. Aproximativ 15 kilograme de fructe de acerola sunt necesare pentru obtinerea unui kilogram de pulbere din acest fruct. Ea se poate consuma simplu, o lingurita pe zi, cu apa sau in smoothies, sau se poate adauga in diferite deserturi, oferind si o pata de culoare atractiva ochiului.

      Suplimentele bogate in acest fruct

      Acerola a devenit, in ultimii ani, unul dintre cele mai interesante fructe, pentru industria farmaceutica, datorita nutrientilor pe care ii contine. Fructul se utilizeaza pentru producerea de capsule sau tablete, bauturi sau injectii. Suplimentele pe baza de acerola redau actiunea tonica a organismului, completand astfel necesitatea de vitamina C.

      Absorbtia vitaminei C se reduce in timpul administrarii conco­mitente a contraceptivelor orale, sucurilor proaspete de fructe, bauturilor alcaline. Vitamina C potenteaza absorbtia antibioticelor si a fierului si diminueaza actiunea heparinei si anticoagulantilor.

      Afectiuni in care se recomanda consumul de acerola

      Acerola este esentiala in intarirea sistemului imunitar si pentru reducerea starii de oboseala. Amelioreaza astenia fizica si intelectuala, si calmeaza alergiile. Asa cum mentionam si mai sus, fructul este recomandat in perioada sarcinii. Este ideal sa prevenim aparitia bolilor si sa nu asteptam pana cand organismul nu mai poate lupta, pentru ca propria capacitate de regenerare este epuizata.

      Dar, ca orice supliment, inainte de a fi consumat este recomandat sfatul unui specialist. Posibilitatea de aparitie a complicatiilor apare atunci cand consumul de acerola este excesiv. La fel ca oricare alt fruct proaspat, si acesta poate provoca dureri de stomac. De asemenea, sensibilitati apar si la persoanele care sufera de tulburari metabolice, cum ar fi guta sau pietrele la rinichi.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: