fbpx

Vitamina B3 (Niacina)

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina B3, cunoscuta si sub numele de niacina, este una dintre cele opt vitamine esentiale solubile in apa. Niacina are o importanta majora pentru organism, deoarece este extrem de importanta in ceea ce priveste functionarea sanatoasa a sistemului neuronal, a sistemului cardiovascular, precum si al sistemului digestiv.

De asemenea, niacina ajuta la sanatatea pielii si a parului, dar este necesara si in procesul de sinteza enzimatica, contribuind la sintetizarea de catre organism a circa 200 de enzime. La fel ca toate celelalte vitamine, si niacina joaca un rol important in descompunerea alimentelor si pentru a le converti in energie.

Vitamina B3 – informatii generale

Desi vitamina B3 este denumita de regula si niacina, aceasta este de fapt doar forma mai puternica din complexul de vitamine B3.

Niacina a fost extrasa pentru prima data din ficat in anul 1937 de catre biochimistul Conrad Elvehjem si, dupa identificarea ingredientului activ, a fost denumita „factorul PP” sau „factor de prevenire a pelagrei” – o afectiune a pielii, caracterizata prin ulceratii eritematoase cutanate, leziuni simetrice la nivelul pielii in parti opuse ale corpului si ingrosarea pielii sau prin tulburari neorologice.

Niacina nu poate fi inmagazinata de corpul uman, fiind eliminata prin urina. De aceea, aportul de vitamina B3 trebuie completat in mod constant din surse alimentare sau cu suplimente de vitamina B3.

    Vitamina B3 si rolul sau in organism

    Vitamina B3 ajuta la mentinerea sanatatii pielii, dar se utilizeaza si pentru scaderea nivelului ridicat de colesterol din organism, pentru tratarea tulburarilor respiratorii sau vasculare. De asemenea, ajuta si la o buna circulatie a sangelui, la functionarea normala a creierului si la cresterea capacitatii memoriei.

    Niacina joaca un rol cheie in scaderea nivelului de colesterol si trigliceride din sange. Potrivit unor studii, aportul regulat de alimente care contin vitamina B3 ajuta la scaderea lipoproteinelor cu densitate scazuta (adica LDL sau colesterol rau) si creste in mod eficient lipoproteinele cu densitate mare (adica HDL sau colesterolul bun).

    Vitamina B3 are de asemenea proprietati de modificare a lipidelor, cu rol in scaderea riscului de boli coronariene. In plus, vitamina B3 joaca un rol cheie in gestionarea diabetului.

    Alimentele care contin vitamina B3, atunci cand sunt consumate, controleaza in mod adecvat eliberarea insulinei din celulele beta-pancreatice, reducand astfel nivelul zaharului din si mentinand diabetul sub control.

    De asemenea, vitamina B3 contribuie la mentinerea metabolismului energetic optim in organism, sustinand conversia alimentelor in energie si controland reglarea hormonilor si formarea materialului genetic al celulelor.

    Rolul de antioxidant al niacinei

    Fiind un antioxidant natural, niacina este utilizata la scaderea deteriorarii radicalilor liberi din organism, avand astfel un rol semnificativ in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii si reducerea semnelor de imbatranire – cum ar fi ridurile, petele inchise la culoare, liniile fine sau alte manifestari la nivelul pielii. In plus, reduce riscul potential de cancer de piele.

    Niacina este importanta si in ceea ce priveste functionarea sanatoasa a sistemului gastrointestinal, ajutand la imbunatatirea digestiei, absorbtia adecvata a sucurilor alimentare in organism si excretia deseurilor din intestine. In plus, previne constipatia si reduce flatulenta.

    Niacina joaca un rol cheie si in sinteza si functionarea diferitilor hormoni. Poate fi utilizata, insa, si ca adjuvant in tratarea tulburarilor hepatice, durerilor de cap si migrenelor, problemelor de vedere, a anxietatii, hipotiroidismului, a ametelilor, dar si a disfunctiei erectile la barbati.

    Vitamina B3 din alimente

    Cele mai importante surse alimentare vegetale de vitamina B3 includ avocado, mazarea verde, ciupercile, lintea fasolea, cartofii, ghimbirul si ardeiul dulce. De asemenea, arahidele, semintele de floarea soarelui, de dovleac, soia, laptele de soia si cerealele integrale sunt, la randul lor, alimente bogate in vitamina B3.

    Sursele lactate au de asemenea in compozitie vitamina B3 – laptele, branza cheddar, casul, branza de vaci etc. -, dar si faina integrala, atat din grau, cat si din orez, orz sau porumb.

    De asemenea, vitamina B3 se regaseste in fulgii de ovaz, paste si paine.

    In privinta surselor animale, niacina se regaseste in pesti de mare – cum ar fi somonul, sardinele, tonul, stavridul, dar si in pastrav -, precum si in oua si carnea de pui. Fiind o vitamina foarte stabila si care nu se distruge usor, niacina se mentine la un nivel ridicat in alimente dupa gatirea acestora.

      Simptomele deficitului de vitamina B3

      Dat fiind rolul sau extrem de important in organism, deficitul de vitamina B3 poate provoca probleme grave de sanatate. Deficitul de niacina este totusi destul de rar in tarile dezvoltate, dar poate fi intalnit in cazul persoanelor cu malnutritie sau care consuma alcool in exces.

      De asemenea, vegetarienii si veganii stricti pot fi expusi riscului de deficit de vitamina B3. Un nivel redus de niacina din organism poate duce la tulburari la nivelul pielii, diaree, indigestie si oboseala.

      Un deficit sever si prelungit de niacina se poate manifesta prin pelagra, o afectiune a pielii, vizibila mai ales in zonele expuse la soare ale corpului.

      Printre simptomele pelagrei se numara diareea, dermatita, hiperpigmentarea, ingrosarea pielii, inflamatii la nivelul limbii sau al gurii, leziuni la nivelul gatului.

      De asemenea, o lipsa severa de niacina poate provoca tulburari neurologice, cum ar fi amnezie, delir, anxietate, iritabilitate, putere redusa de concentrare, ba chiar depresie si dementa.

      O dieta saraca in alimente cu continut de vitamina B3 poate duce la greata, varsaturi, dureri digestive si la aparitia unor afectiuni precum sindromul de intestin iritabil si constipatia.

      Uneori, deficitul de niacina poate provoca boala Hartnup – sau sindromul Hart – caracterizata prin eruptii rosii solzoase si sensibilitate la lumina soarelui.

      3 beneficii ale suplimentelor cu vitamina B3

      1. Ajuta la sanatatea inimii

      Atunci cand este ingerata ca hrana sau din suplimente, niacina reduce semnificativ concentratiile de colesterol rau LDL si triacilglicerol din sange si creste cantitatile de colesterol bun – HDL.

      Prin echilibrarea cantitatilor de acizi grasi din sange si evitarea infundarii arterelor, niacina se dovedeste a avea o contributie remarcabila in prevenirea afectiunilor cardiace si sustinerea sanatatii inimii.

      Niacina este, de asemenea, extrem de eficienta in tratarea aterosclerozei, prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei, contribuind astfel la reducerea riscului aparitiei unor evenimente cardiace precum infarctul, angina pectorala sau accidentul vascular cerebral.

      2. Contribuie la sanatatea mentala

      Vitamina B3 are un rol major in imbunatatirea functionarii cognitive a creierului, contribuind la refacerea celulelor acestuia. In plus, niacina este utilizata in tratarea simptomelor asociate cu afectiuni psihotice, cum ar fi halucinatiile, amnezia, depresia si schizofrenia, precum si pentru prevenirea si tratarea bolii Alzheimer.

      3. Sustine sanatatea articulatiilor

      Pe de alta parte, niacina imbunatateste mobilitatea articulatiilor, putand contribui la tratarea osteoartritei, gratie proprietatilor antiinflamatorii puternice ale vitaminei B3. Astfel, aceasta poate fi utilizata in mod eficient la reducerea durerii si inflamatiei ori pentru ameliorarea conditiilor de la nivelul articulatiilor.

      Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: