fbpx

Vitamina C si sanatatea oculara

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina C este unul din cei mai cunoscuti nutrienti esentiali pentru organism, atat datorita gustului placut al alimentelor care o contin, cat si rolurilor importante pe care le indeplineste, inclusiv pentru sanatatea oculara. Prin aceste roluri vitamina C aduce beneficii directe sau indirecte pana la nivelul fiecarei celule din organism, protejand toate organele din corp.

Astfel, putem spune fara teama de a gresi ca vitamina C are beneficii importante si pentru sanatatea oculara iar daca vei continua lectura acestui articol vei afla care sunt acestea si in ce mod sunt puse in valoare.

Vitamina C – rol si functii in organism si pentru sanatatea oculara

Tocmai ce am precizat mai devreme ca vitamina C este un nutrient esential ceea ce, pe intelesul tuturor, inseamna ca vorbim de o substanta organica pe care organismul nu are capacitatea de a si-o produce singur dar de care are nevoie zilnic intr-o anumita cantitate.

De aceea, acest nutrient trebuie sa-i fie asigurat din sursa externa, mai precis din alimente care contin in mod natural vitamina C precum si din suplimente alimentare, atunci cand exista semnele unui deficit nutritional. Daca te intrebi de ce este atat de important un aport optim de vitamina C chiar si pentru sanatatea oculara, iata in continuare raspunsurile care te vor lamuri!

Intarirea sistemului imunitar

Vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si sa se recupereze mai usor dupa boala, fiind un important aliat al sistemului imunitar. Mai exact, vitamina C este implicata in producerea de leucocite, numite si globule albe, care sunt celule imunitare ce au rolul de a localiza, identifica si neutraliza agentii patogeni care provoaca infectii. De asemenea, vitamina C contribuie si la reglarea functiilor acestora, crescand gradul de protectie a organismului.

Reducerea stresului oxidativ

Vitamina C este in acelasi timp si un puternic antioxidant, ceea ce inseamna ca protejeaza organismul impotriva actiunii nocive a unor compusi chimici care se formeaza in urma proceselor metabolice sau pot patrunde in corp in anumite conditii. Acesti compusi se numesc radicali liberi iar daca se inmultesc in organism intra in reactie cu celulele, carora le modifica structura si functionalitatea, creand astfel premisele aparitiei unor boli cronice. Actiunea radicalilor liberi se numeste stres oxidativ, iar vitamina C previne acest proces prin faptul ca neutralizeaza compusii chimici inainte ca acestia sa reactioneze cu celulele.

Sinteza colagenului

Colagenul este o proteina prezenta in majoritatea tesuturilor din corpul uman, carora le confera elasticitate si rezistenta. Organismul produce aceasta proteina care se gaseste din abundenta in piele, cartilaje, tendoane ligamente si organe interne, dar sinteza colagenului nu ar fi posibila fara vitamina C. Aceasta faciliteaza anumite reactii chimice, facilitand astfel formarea moleculelor de colagen si a legaturilor dintre ele.

Absorbtia fierului

Fierul este un alt nutrient esential, care face parte din categoria mineralelor si joaca un rol important in transportul oxigenului la fiecare celula din corp. Pentru aceasta, trebuie sa fie absorbit in sange, unde formeaza hemoglobina – o proteina care transporta oxigenul de la plamani catre celule. Absorbtia fierului din tractul digestiv in sange nu ar fi posibila fara vitamina C, care faciliteaza acest proces si contribuie astfel la buna oxigenare a fiecarei structuri din organism.

Legatura dintre vitamina C si sanatatea ochilor

Beneficiile aduse de vitamina C se simt in mai mare sau mai mica masura la nivelul fiecarui organ si structuri anatomice, iar ochii nu fac exceptie. Asadar vitamina C este benefica si pentru sanatatea oculara prin rolurile si functiile pe care tocmai le-am mentionat in capitolul anterior. Stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi poate afecta inclusiv celulele de la nivelul ochilor, favorizand aparitia unor afectiuni specifice. Riscul unor astfel de afectiuni se reduce atunci cand organismul beneficiaza de un aport optim de vitamina C care isi pune in valoare efectul antioxidant si neutralizeaza in buna parte radicalii liberi.

De asemenea, vitamina C contribuie la buna oxigenare la nivel ocular, ceea ce contribuie la imbunatatirea acuitatii vizuale  si totodata previne o serie de probleme ce pot afecta sanatatea oculara.

Corneea, cristalinul si alte structuri ce alcatuiesc globii oculari contin colagen, la a carui sinteza vitamina C indeplineste un rol esential. Nu in ultimul rand, vitamina C contribuie la prevenirea infectiilor oculare, prin faptul ca fortifica sistemul imunitar si reduce astfel riscul patrunderii de agenti patogeni in organism inclusiv la nivelul ochilor.

Vitamina C, beneficii pentru sanatatea oculara

Prin prisma legaturilor despre care am vorbit in paragraful anterior, vitamina C atrage si o serie de beneficii pentru sanatatea oculara, constand in reducerea considerabila a riscului aparitiei unor boli care afecteaza vederea, putand duce chiar si la orbire. Asupra acestor beneficii ne vom concentra atentia in cele ce urmeaza.

Sanatatea oculara: reducerea riscului de cataracta

Cataracta este o afectiune destul de frecventa care apare odata cu inaintarea invarsta si se datoreaza faptului ca, in timp, cristalinul devine din ce in ce mai opac. Rolul cristalinului este acela de a focaliza lumina pe retina  pentru a obtine o imagine clara, iar pe masura ce acesta de vine mai opac, evident ca va fi afectata sanatatea oculara.

Deteriorarea cristalinului se datoreaza in buna masura stresului oxidativ exercitat de radicalii liberi asupra celulelor oculare, astfel ca prin actiunea sa antioxidanta vitamina C poate preveni aparitia cataractei sau poate incetini progresia acesteia. Totodata, vitamina C mentine sanatatea cristalinului prin aportul de colagen iar dupa operatia de cataracta ajuta la o recuperare mai usoara.

Sanatatea oculara: prevenirea degenerescentei maculare

Vorbim de o alta afectiune oculara care se dezvolta in timp, prin deteriorarea treptata a unei portiuni mici dar foarte importante de pe retina, ce poarta denumirea de macula. Aceasta este responsabila pentru vederea clara si detaliata iar rolul sau este pus in valoare atunci cand citesti sau examinezi obiecte mici. Degenerescenta maculara este cauzata cel mai adesea de subtierea maculei iar in cazuri mai rare, ce cresterea anormala a unor vase de sange sub retina.

Si in acest caz radicalii liberi au o contributiei importanta prin stresul oxidativ, iar beneficiile vitaminei C constau in efectul antioxidant prin care neutralizeaza acesti compusi.

Sanatatea oculara: risc scazut infectii ale ochilor

Sanatatea oculara poate fi afectata si de infectii provocate de microorganisme care ajung pe diverse cai la nivelul ochilor si se inmultesc rapid. Cea mai frecventa infectie oculara este conjunctivita, care afecteaza membrana transparenta ce acopera ochii si interiorul pleoapelor, numita conjunctiva. Infectiile mai pot afecta insa si corneea, pleoapele sau sacul lacrimal generand simptome neplacute si totodata creand terenul favorabil dezvoltarii unor complicatii.

Daca organismul dispune in mod constant de o cantitate suficienta de vitamina C, riscul aparitiei unor astfel de infectii este considerabil mai redus intrucat sistemul imunitar actioneaza mai eficient impotriva agentilor patogeni care astfel nu pot trece de poarta de intrare in organism. De asemenea, un aport optim de vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, grabind vindecarea si reducand riscul de aparitie a complicatiilor, protejand totodata si sanatatea oculara.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: