fbpx

Vitamina E: Proprietati ◆ Beneficii ◆ Administrare

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Vitamina E este un micronutrient organic esential pentru desfasurarea functiilor organismului. Face parte alaturi de vitaminele A, D si K din categoria vitaminelor liposolubile.

Aceasta a fost descoperita in 1922, datorita muncii de cercetare a doi oameni de stiinta americani. Este vorba de anatomistul, embriologul si endocrinologul Herbert McLean Evans si Katharine Scott Bishop, anatomist. Cu toate acestea, vitamina E a fost izolata de-abia in 1935 de biochimista si nutritionista Gladys Anderson Emerson, la Universitatea Berkeley din California.

Ulterior, chimistul german Erhard Fernholz a reusit sa-i elucideze structura chimica, iar la scurt timp dupa aceea, laureatul Premiului Nobel pentru chimie, elvetianul Paul Karrer, sa o sintetizeze pentru prima data, impreuna cu echipa sa. Se intampla acest lucru in 1938.

Deoarece initial vitamina E a atras atentia datorita efectului benefic pe care l-a avut in sustinerea sarcinii observat in experimente pe cobai, i s-a dat numele de „tocoferol”. Termenul este compus din cuvintele grecesti tókos, care inseamna „nastere” si phérein, care s-ar traduce ca „a aduce” sau „a produce”.

Ce este vitamina E?

Astazi, vitamina E este recunoscuta drept unul dintre cei mai puternici antioxidanti din cate exista. Cu siguranta ai vazut biciclete, masini sau alte obiecte atacate de rugina.

Ei bine, un proces similar de oxidare si degradare accelerata are loc in corpul nostru atunci cand celulele sunt expuse actiunii moleculelor numite radicali liberi. Acestia slabesc si descompun celulele sanatoase, contribuind, totodata, la aparitia diverselor afectiuni cronice, inclusiv a celor cardiovasculare sau a cancerului.

De altfel, vitamina E intra in compozitia membranelor celulare care sunt formate, in principal, din grasimi sensibile la fenomenul de oxidare.

Datorita actiunii sale antioxidante, vitamina stabilizeaza membranele celulare, influentand permeabilitatea si flexibilitatea peretelui celular. De asemenea, ea ajuta la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi si la incetinirea procesului de imbatranire celulara.

Formele vitaminei E

Se cunosc opt forme diferite de vitamina E: alfa-, beta-, gamma- si delta-tocoferol si alfa-, beta-, gamma- si delta-tocotrienol. Dintre toate acestea, alfa-tocoferolul este cel mai des intalnit in alimente si suplimente.

Totodata, se considera ca acesta ar avea si cel mai activ rol in organismul uman, cu implicatii in buna functionare a sistemelor nervos, imunitar, vizual, muscular, dar si in sanatatea dermului.

Unele cercetari sugereaza ca gamma-tocoferolul poate avea efecte anticancer unice, dar dovezile sunt departe de a fi concludente.

Vitamina E – proprietati?

Chiar daca e pusa sub lupa de aproape o suta de ani, mai sunt inca multe lucruri de aflat despre vitamina E. Nici pana acum, oamenii de stiinta nu i-au elucidat pe deplin toate actiunile specifice. Se stie cu certitudine ca tocoferolii au functie antioxidanta, neutralizand radicalii liberi si protejand integritatea lipidelor din membranele celulare, dar si pe cea a vitaminei A.

De asemenea, este atestat faptul ca vitamina E intervine in procesul de reproducere, sustinand buna functionare a glandelor sexuale si endocrine, motiv pentru care i se mai spune si vitamina fertilitatii. Totodata, ea faciliteaza depozitarea energiei, sub forma de glicogen, la nivelul ficatului si muschilor, inclusiv la nivelul muschiului cardiac.

Vitamina E mai face ceva foarte important pentru intreg sistemul cardiovascular. Ea reduce agregarea trombocitelor la suprafata epiteliului vascular, ceea ce scade riscurile pentru ateroscleroza coronariana si tromboza.

Beneficii aduse prin aportul adecvat de vitamina E

De-a lungul timpului, cercetatorii au investigat impactul vitaminei E in preventia si tratarea mai multor tipuri de afectiuni. Cu toate ca in unele cazuri concluziile n-au fost tocmai concludente, s-a stabilit ca vitamina E poate fi de ajutor in multe situatii. Evident, atunci cand este consumata in cantitati suficente.

Intarzie progresia bolii Alzheimer

Unele cercetari sustin ca aportul adecvat de vitamina E se asociaza cu un risc mai mic de a dezvolta boala Alzheimer. Pe de alta parte, la persoanele care au deja boala, administrarea vitaminei E impreuna cu unele medicamente anti-Alzheimer ar putea incetini declinul cognitiv si pierderea memoriei.

Acest lucru ar face posibila intarzierea pierderii independentei si necesitatea asistentei medicale la pacientii cu boala Alzheimer in primele doua stadii: usor si moderat.

    Protejeaza ficatul

    Studiile arata ca vitamina E ar putea ameliora inflamatia si markerii hepatici in contextul steatozei hepatice nonalcoolice, zisa si boala ficatului gras.

    Atentie insa, alte studii sugereaza ca administrarea orala a suplimentelor cu vitamina E in acest scop, timp de doi ani, s-ar asocia cu aparitia rezistentei la insulina.

    De ajutor in cazurile speciale de anemie

    Persoanele cu anumite boli cronice se pot confrunta cu niveluri scazute de celule rosii in sange. In astfel de situatii vorbim de anemie secundara altor afectiuni, asa cum se intampla in boala cronica de rinichi, de exemplu.

    Unele cercetari arata ca administrarea de vitamina E imbunatateste raspunsul la tratamentul cu eritropoietina, pentru cresterea ratei de productie a celulelor rosii din sange, la adulti si copii aflati in hemodializa.

    De administrarea vitaminei E pe cale orala pare sa beneficieze si copiii cu o afectiune ereditara caracterizata prin anemie rezistenta la tratamentele obisnuite. Afectiunea se numeste beta-talasemie.

    Aceasta apare pe fondul unor defecte in productia beta ale globinei, o proteina care intra in componenta hemoglobinei A din globulele rosii, cu rol in transportul oxigenului.

    Amelioreaza crampele menstruale

    Femeile care se confrunta cu simptomele dismenoreei sunt sfatuite sa ia suplimente cu vitamina E timp de 2 zile inainte de sangerare, iar apoi inca timp de 3 zile dupa aceea. S-a observat ca in felul acesta poate fi redusa durerea, precum si pierderea de sange in timpul menstruatiei.

    Efectul benefic al vitaminei E in aceste cazuri pare sa fie si mai mare, daca aceastea se administreaza concomitent cu un supliment cu ulei de peste.

    Sustine functia rinichilor

    Exista unele dovezi ca administrarea vitaminei E pe cale orala ar favoriza cicatrizarea si intarirea vaselor de sange de la nivel renal.

    Astfel, ar putea imbunatati functia rinichilor in cazul persoanelor afectate de glomeruloscleroza, un tip de nefrita caracterizata de sclerozarea glomerulelor, filtrele mici ale rinichilor.

    Indicata in boala Huntington

    Tulburare genetica rara, boala Huntington afecteaza sistemul nervos central si provoaca degenerarea progresiva a celulelor creierului. Acest lucru duce la deteriorarea abilitatilor cognitive si motorii.

    S-a constatat ca vitamina E naturala poate ameliora simptomele acestei boli, in faza incipienta. Aceasa insa nu mai pare sa ajute persoanele cu boala mai avansata.

    Sporeste fertilitatea barbatilor

    Barbatii care nu reusesc sa conceapa un copil dupa un an de incercari au motive serioase sa creasca aportul de vitamina E. Exista dovezi clare care arata ca la barbatii cu probleme de fertilitate administrarea pe cale orala a acestei vitamine imbunatateste rata de succes in ceea ce priveste reproducerea.

    Grabeste recuperarea dupa operatia cu laser la ochi

    Si persoanele care trec printr-o interventie de corectare a vederii cu laser, cum este cheratectomie fotorefractiva, pot beneficia din plin de proprietatile vitaminei E. Administrarea zilnica a acestei vitamine impreuna cau vitamina A imbunatateste vederea si ajuta vindecarea in astfel de cazuri.

      Tine la distanta boala Parkinson

      Persoanele care cu o alimentatie mai bogata in vitamina E par sa aiba un risc mai mic de a dezvolta boala Parkinson. Pe de alta parte, administrarea suplimentelor care contin vitamina E nu par sa aduca vreun beneficiu la persoanele deja diagnosticate cu aceasta maladie.

      Creste performanta fizica la varstnici

      Conform unor cercetari, cresterea aportului de vitamina E prin dieta ar duce la imbunatatirea performantei fizice si a fortei musculare la persoanele in varsta.

      Utila in artrita reumatoida

      Tratamentul standard prescris pentru reducerea durerii in artrita reumatoida actioneaza mai eficient, daca este luat impreuna cu vitamina E. Aceasta combinatie nu reduce insa si inflamatia.

      Remediaza arsurile solare

      Administrarea unor doze mari de vitamina E pe cale orala impreuna cu vitamina C scade inflamatia pielii dupa expunerea la radiatiile ultraviolete. De asemenea, aplicarea vitaminei E pe piele, impreuna cu vitamina C si melatonina, inainte de expunerea la soare diminueaza daunele produse de razele UV.

      Mentine frumusetea pielii

      Vitamina E creste gradul de hidratare a pielii si-i imbunatateste elasticitatea, motiv pentru care este inclusa in multe produse de ingrijire a tenului. De asemenea, protejeaza tenul de efectele nocive ale fumatului si poluarii, stimuleaza regenerarea celulara si ajuta in lupta cu ridurile.

      De cata vitamina E avem nevoie

      Ca pentru orice alt micronutrient sau substanta activa, doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina E variaza mai ales in functie de varsta. Se ia in calcul atat ceea ce obtinem prin alimentatie, cat si prin suplimente.

      Copii 1-3 ani: 6 mg/zi (9 UI)

      Copii 4-8 ani: 7 mg/zi (10,4 UI)

      Copii 9-13 ani: 11 mg/zi (16,4 UI)

      Adolescenti si adulti: 15 mg/zi (22,4 UI)

      Gravide: 15 mg/zi (22,4 UI)

      Mame care alapteaza: 19 mg/zi (28,5 UI)

      Daca se depasesc aceste praguri, nu e absolut nicio problema. Nivelurile superioare tolerabile pentru vitamina E sunt semnificativ mai mari de atat. Ne referim aici la cantitatea pe care majoritatea oamenilor o poate consuma in siguranta.

      Se pot utiliza doze mai mari pentru tratarea deficientelor de vitamina E, insa pe termen limitat si numai la recomandarea unui medic specialist.

      Cantitatea maxima tolerabila de vitamina E:

      Copii 1-3 ani: 200 mg/zi (300 UI)

      Copii 4-8 ani: 300 mg/zi (450 UI)

      Copii 9-13 ani: 600 mg/zi (900 UI)

      Adolescenti 14-18 ani: 800 mg/zi (1.200 UI)

      Adulti: 1.000 mg/zi (1.500 UI)

      Surse alimentare de vitamina E

      Vitamina se gaseste intr-o varietate de alimente, astfel ca, in general, doza zilnica recomandata poate fi acoperita cu usurinta urmand o dieta variata si echilibrata. Iata doar cateva dintre cele mai generoase surse de vitamina E:

      Ulei de germeni de grau, 1 lingura: 20,3 mg sau 30,5 UI

      Cereale fortificate, 1 cana: 14,0 mg sau 21 UI

      Seminte de floarea-soarelui, ¼ de cana: 7,8 mg sau 11,7 UI

      Migdale, 30 g: 7,8 mg sau 11,7 UI

      Ulei de rapita, 1 lingura: 6,8 mg sau 10,2 UI

      Nuci, 30 g: 6.7 mg sau 10 UI

      Ulei de floarea-soarelui, 1 lingura: 5,6 mg sau 8,4 UI

      Ulei de sofranel, 1 lingura: 4.6 mg sau 7 UI

      Alune de padure, 30 g: 4,3 mg sau 6,5 UI

      Unt de arahide, 2 linguri: 4,2 mg sau 6,3 UI

      Spanac gatit, 1 cana: 3,7 mg sau 5,6 UI

      Lapte de soia, 1 cana: 3.3 mg sau 5 UI

      Ardei rosu crud, 1 cana: 2,4 mg sau 3,5 UI

      Broccoli gatit, 1 cana: 2,4 mg sau 3,5 UI

        Semnele si riscurile deficitului de vitamina E

        Deficienta de vitamina E se intalneste foarte rar la persoanele sanatoase. De regula, carenta de aceasta vitamina apare in cazul persoanelor care sufera de tulburari digestive sau care nu absorb grasimile in mod corespunzator.

        Printre afectiunile care asociaza deficit de vitamina E se numara boala Crohn, pancreatita, fibroza chistica, boala celiaca sau unele afectiuni genetice.

        Manifestarile deficientei de vitamina E pot include:

        • Vindecarea mai lenta a ranilor
        • Slabiciune musculara
        • Arterioscleroza
        • Retinopatie si probleme de vedere
        • Neuropatie periferica (leziuni ale nervilor periferici, de obicei la nivelul mainilor sau picioarelor)
        • Scaderea functiei imune
        • Aparitia unor pete brune pe piele

        Pe termen lung, carenta de vitamina E poate conduce la aritmii, probleme ale ficatului si rinichior, orbire, dementa.

        Vitamina E – cum se administreaza corect?

        Deoarece este liposolubila, suplimentele cu acesta vitamina trebuie luate in timpul mesei sau imediat dupa masa. Astfel, acestea sunt mai bine absorbite.

        Posibile interactiuni si atentionari speciale

        Vitamina E trebuie administrata cu prudenta in anumite situatii, intrucat poate determina efecte adverse sau poate afecta actiunea unor tratamente.

        • Utilizarea vitaminei E poate antagoniza actiunea anticoagulantelor (medicamentele pentru subtierea sangelui) si a medicamentelor antiplachetare, ceea ce poate creste riscul de aparitie a accidentelor hemoragice.
        • Exista ingrijorarea ca dozele mari de vitamina E ar putea afecta utilizarea agenti alchilanti si a antibioticelor antitumorale utilizate in chimioterapie.
        • Administrarea vitaminei E ar putea reduce efectul tratamentului cu niacina sau statine, recomandat persoanelor cu colesterol ridicat.
        • Suflatul feros indicat pentru tratamentul si prevenirea anemiei prin deficit de fier diminueaza efectele vitamine E. De aceea, cele doua tipuri de suplimente alimentare trebuie administrate la o distanta de cateva ore.
        • Vitamina E se administreaza cu precautie la persoanele predispuse la tromboza, precum si la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica.

        Asadar, lucrurile trebuie pastrate in echilibru. Administrarea vitaminei este benefica atat timp cat nu se depasesc dozele recomandate si se tine cont de indicatiile medicale.

        Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: