fbpx

Vitamine pentru imunitate crescuta la inceput de an scolar

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Inceputul de an scolar este asociat cu un risc crescut de imbolnaviri intrucat copiii revin in colectivitate unde exista sanse mai mari de transmitere a bolilor contagiase si totodata se apropie sezonul rece cand imunitatea scade si se intensifica circulatia virusurilor respiratorii. De aceea este important ca cei mici sa beneficieze de un aport sporit de vitamine pentru imunitate atat la inceput de an scolar, cat si in timpul vacantei, astfel incat organismul sa fie pregatit sa faca fata acestei perioade cu risc crescut de transmitere a bolilor contagioase.

Nu este deloc dificil sa ii asiguri copilului necesarul de vitamine pentru imunitate iar acest lucru incercam ti-l dovedim si prin articolul de fata. Prin intermediul sau vei putea afla care sunt cele mai importante vitamine pentru imunitate, cum actioneaza acestea si care sunt sursele din care  pot fi procurate.

De ce e importanta administrarea de vitamine pentru imunitate

Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului care il protejeaza impotriva agentilor patogeni si a substantelor nocive si totodata asigura vindecarea ranilor si recuperarea in urma bolilor ori traumatismelor. Prin intermediul sistemului imunitar organismul produce leucocite, care indeplinesc diferite roluri incepand cu localizarea si identificarea agentilor patogeni, continuand cu producerea de anticorpi specifici si neutralizarea acestora si incheind cu refacerea tesuturilor afectate in urma infectiilor, leziunilor sau a traumatismelor.

Pentru a-si indeplini toate aceste roluri, sistemul imunitar are nevoie de resurse iar vitaminele pentru imunitare se numara printre acestea. Mai exact, organismul necesita in mod constant vitamine pentru imunitate intrucat contribuie la producerea celulelor imunitare, la reglarea functiilor acestora si sustin functiile unor structuri care fac parte din sistemul imunitar, asa cum sunt mucoasele. De asemenea, unele vitamine pentru imunitate suplinesc intr-o anumita masura functiile sistemului imunitar, prevenind astfel suprasolicitarea acestuia si oferindu-i posibilitatea de a se concentra asupra altor sarcini.

Cu alte cuvinte, administrarea de vitamine pentru imunitate mentine la un nivel ridicat gradul de protectie impotriva microbilor si astfel reduce riscul dezvoltarii unor infectii sau contractarii unor boli contagioase. Este important de retinut ca vitaminele pentru imunitate nu elimina total acest risc insa in caz de imbolnavire, previn complicatiile, grabesc vindecarea si scurteaza perioada de convalescenta.

Care sunt cele mai importante vitamine pentru imunitate

Vitaminele sunt substante organice naturale – unele solubile in apa, altele in grasimi – de care organismul are nevoie in doze mici pentru a functiona normal. Problema e ca nu le poate sinteriza singur, asa ca trebuie sa ii fie asigurate in mod constant din sursa externa, preponderent prin alimentatie. Exista 13 tipuri de vitamine, fiecare cu roluri bine definite in organism. Prin prisma acestor roluri, o parte sunt considerate vitamine pentru imunitate,  iar in continuare iti spunem care sunt acestea si ce functii indeplinesc.

Vitamina A  

Dintre toate celelalte vitamine pentru imunitate este singura ce contribuie semnificativ la functionarea mucoaselor care constituie prima linie de aparare a sistemului imunitar, protejand portile de intrare in organism. Rolul lor este acela de a retine agentii patogeni si de a-i impiedica sa patrunda in profunzime, iar in acest scop secreta cantitati mari mucus atunci cand microbii ajung la portile de intrare.

Cu ajutorul vitaminei A organismul sintetizeaza niste proteine numite mucine, care retin apa si astfel apare mucusul ce mentine permanent mucoasele umede si opreste agentii patogeni. Totodata, vitamina A contribuie si la regenerarea celulelor care formeaza mucoasele, accelerand acest proces.

Vitamina B6

Aceasta isi are un loc asigurat in lista cu vitamine pentru imunitate datorita faptului ca este implicata in procesul de producere a anticorpilor, care sunt proteine generate de celulele imunitare cu scopul de a identifica si apoi a distruge agentii patogeni. De asemenea, vitamina B6 joaca un rol esential si in sinteza altor proteine si enzime, unele dintre ele necesare functionarii sistemului imunitar.

Vitamina C

Este considerata cea mai importanta dinte toate vitaminele pentru imunitate datorita multiplelor roluri pe care le indeplineste in organism. In primul rand, vitamina C este un element esential in procesul de producere a celulelor imunitare, care nu ar fi posibil fara contributia acesteia. Aceste celule sunt de mai multe tipuri, iar vitamina C contribuie si la reglarea functiilor specifice fiecarui tip.

In acelasi timp, are un puternic efect antioxidant prin care neutralizeaza niste compusi nocivi denumiti radicali liberi. Daca depasesc un anumit nivel in organism, acestia afecteaza celulele printr-un proces numit stres oxidativ iar in mod natural rolul de a-i controla revine sistemului imunitar. Vitamina C preia o in parte acest rol, neutralizand radicalii liberi precum o fac celulele sistemului imunitar.

Nu in ultimul rand, vitamina C este implicata si in sinteza colagenului – o proteina care contribuie la regenerarea tesuturilor afectate de infectii, leziuni sau traumatisme.

Vitamina D

Spre deosebire de celelalte vitamine pentru imunitate, vitamina D nu provine in mod exclusiv din alimentatie, ci este furnizata de soare. Mai exact, de razele ultraviolete, care transforma in vitamina D o substanta prezenta in piele.

Aceasta se numara la randul sau printre vitaminele pentru imunitate intrucat este implicata in producerea de anticorpi si totodata in modularea raspunsului imun, determinand astfel o reactie prompta a organismului in contact cu agentii patogeni.

Vitamina E

Ultima dar nu cea de pe urma in lista cu vitamine pentru imunitate, vitamina E are la randul sau un efect antioxidant prin intermediul caruia previne o serie de boli cronice datorate stresului oxidativ si totodata degreveaza sistemul imunitar de o parte din sarcina de a mentine la un nivel scazut radicalii liberi.

Surse naturale de vitamine pentru imunitate

Cele mai multe vitamine pentru imunitate provin din alimentatie, cu exceptia vitaminei D care se sintetizeaza la nivelul pielii in urma expunerii la razele soarelui.

Principalele surse de vitamine pentru imunitate sunt fructele si legumele, care furnizeaza si minerale ce sunt, de asemenea, importante pentru functionarea sistemului imunitar. Totusi exista si alte alimente care trebuie luate in considerare, astfel ca o dieta echilibrata poate asigura in cantitati suficiente toate vitaminele pentru imunitate.

Vitamina A e prezenta in toate fructele si legumele de culoare galbena sau portocalie, care contin de fapt un precursor numit beta-caroten. Cele mai bune exemple sunt morcovii, dovleacul, ardeii grasi, cartofii dulci, caisele, gutuile. Acestora li se adauga spanacul, ouale, ficatul si pestele gras.

In ceea ce priveste vitamina B6, aceasta se gaseste preponderent in carne, oua si peste, iar in cantitati mai mici in leguminoase, banane, avocado, nuci si seminte.

Cea mai bogata sursa de vitamina C este catina urmata de macese, iar cea mai cunoscuta sursa sunt citricele. La acestea se mai adauga fructele de padure, kiwi, ananasul, mango, capsunele dar si patrunjelul, spanacul,  salata verde si cruciferele.

Despre vitamina D am spus ca provine in special de la soare insa poate fi gasita in cantitati mai mici in carne, peste, oua si ciuperci.

In ceea ce priveste vitamina E, aceasta se gaseste in cantitati suficiente in pestele gras, oua, lapte si produse lactate, uleiuri vegetale, verdeturi, cereale integrale, nuci si seminte, fructe si legume.

In cazul unei alimentatii sarace in vitamine pentru imunitate aportul poate fi completat cu ajutorul suplimentelor alimentare, care nu trebuie totusi sa inlocuiasca total  alimentele ce constituie surse naturale ale acestor nutrienti.  

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: