Vitaminele si mineralele sunt nutrienti esentiali de care organismul are nevoie permanent pentru derularea functiilor care ii asigura supravietuirea, insa ponderea acestora variaza in functie de diferite etape ale vietii dar si de sex.
Dupa cum bine ti-ai dar seama din titlu, in acest material vom vorbi despre vitaminele si mineralele de care femeile au nevoie in mod special dupa varsta de 30 de ani, atunci cand o persoana este considerata adulta.
Vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea organismului
Am precizat deja in introducerea de mai devreme ca vitaminele si mineralele constituie nutrienti esentiali, ceea ca ce inseamna ca sunt substante indispensabile functionarii organismului, dar pe care aceste nu are capacitatea de a si le produce singur in cantitati suficiente. In astfel de conditii, este necesar sa-i fie oferite zilnic din surse externe, iar acesta este unul din principalele motive pentru care ne hranim.
Alimentele consumate contin in proportii variabile vitamine si minerale, care sunt absorbite in sange din sistemul digestiv si apoi isi indeplinesc rolurile carora le sunt destinate. Nutrientii esentiali mai pot proveni din diferite sucuri naturale sau din suplimente alimentare, care sunt produse ce contin vitamine si minerale in concentratii mai mari decat alimentele obisnuite.
Despre vitamine
Vitaminele sunt o grupa de substante chimice de natura organica pe care organismul le foloseste pentru a functiona normal. Aceasta grupa include 13 vitamine, fiecare din ele fiind considerata esentiala pentru organism. Pentru a putea fi absorbite mai usor, vitaminele se dizolva in lichid iar in functie de natura acestuia se impart in doua grupe, dupa cum urmeaza:
- Vitamine liposolubile – sunt numar de patru (A, D, E si K) si se dizolva in grasimi, putand fi stocate pentru o perioada mai indelungata in organism.
- Vitamine hidrosolubile – includ vitaminele din complexul B (B1, B2 B3, B5, B6, B7, B9 si B12), impreuna cu vitamina C. Se dizolva in apa si sunt folosite de organism imediat dupa absorbtie, iar excesul este eliminat prin urina.
Despre minerale
Spre deosebire de vitamine, mineralele sunt substante anorganice prezente in mod natural in sol, in roci si in apa. De aici sunt absorbite de plante, care devin astfel sursa de minerale pentru oameni, la fel si carnea animalelor care ce pasc.
Mineralele esentiale sunt cele de care organismul are nevoie in cantitati mari, aceasta insemnand peste 100 de miligrame pe zi. In aceasta categorie intra 6 elemente, respectiv calciul, magneziul, potasiul, sodiul, fosforul si clorul. Acestea se mai numesc macrominerale sau macroelemente, iar in afara de ele mai exista o categorie de microminerale sau oligoelemente, din care fac parte fierul, zincul, seleniul, molibdenul, iodul, cuprul, cobaltul si manganul. De aceste minerale, organismul are nevoie in cantitati mai mici de 100 de miligrame zilnic.
Vitamine recomandate femeilor dupa varsta de 30 de ani
Pe tot parcursul vietii, organismul are nevoie de toate cele 13 vitamine, insa anumite cerinte cresc in functie de varsta. Dupa 30 de ani organismul atinge maturitatea deplina, asa ca nutrientii care stimuleaza cresterea si dezvoltarea sunt mai putin importanti. Apar insa noi nevoi datorate modificarilor hormonale si altor schimbari ce au loc in organism precum si stilului de viata.
Vitamina B9
Este recomandata cu precadere femeilor insarcinate sau care alapteaza, pentru ca are un rol important in formarea ADN-ului si ARN-ului din structura celulelor si contribuie la formarea si dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Vitamina B9 se gaseste de obicei in surse care contin si alte vitamine din complexul B si care sunt la fel de importante pentru functionarea sistemului nervos si mentinerea echilibrului hormonal.
Vitamina C
Pe langa faptul ca intareste sistemul imunitar si protejeaza impotriva infectiilor mai ales in sezonul rece cand predomina racelile si gripele, vitamina C este si un puternic antioxidant. Odata cu inaintarea in varsta organismul est tot mai expus stresului oxidativ provocat de radicalii liberi, care constituie una din cauza bolilor cronice. Vitamina C neutralizeaza acesti compusi nocivi care intra in reactie cu celulele si le modifica structura, ceea ce le afecteaza functionalitatea.
Vitamina D
Se recomanda in special dupa menopauza cand incepe sa scada densitatea osoasa iar oasele devin mai fragile si mai predispuse la fracturi. Calciul este elementul care le confera rezistenta, insa acesta nu poate fi absorbit fara un aport optim de vitamina D. In acelasi timp, vitamina D este si un bun sustinator al sistemului imunitar.
Minerale recomandate femeilor dupa varsta de 30 de ani
Si in acest caz, toate mineralele isi mentin importanta pentru organism si dupa varsta de 30 de ani, insa in cazul unora din ele se impune suplimentarea aportului pentru sustinerea numitor functii. Iata care sunt acestea:
Calciul
Reluam ideea de mai devreme referitoare la rolul calciului in ceea ce priveste sanatatea sistemului osos si trebuie sa precizam ca aproape 99% din calciul prezent in organism se afla in oase si dinti. Calciul confera rezistenta oaselor, insa odata cu inaintarea in varsta densitatea osoasa tinde sa scada iar oasele sa devina astfel mai fragile. Din acest motiv, calciul devine un mineral important dupa varsta de 30 de ani intrucat contribuie la mentinerea densitatii osoase si prevenirea osteoporozei. Totodata calciul intareste si smaltul dintilor, fiind esential pentru o dantura sanatoasa.
Potasiul
Este un mineral important pentru sanatatea inimii, contribuind la prevenirea hipertensiunii arteriale – afectiune care poate aparea chiar si la 30 de ani sau chiar mai devreme. Potasiul contracareaza efectul sodiului din alimentele care contin sare, ce determina retentia de apa in organism. Aceasta inseamna ca organismul retine lichide, ceea ce duce la cresterea cantitatii de sange. Un volum mai mare de sange va crea o presiune mai mare asupra peretilor caselor sanguine, ducand la aparitia hipertensiunii arteriale. Potasiul impiedica acest mecanism si previne astfel aparitia unor boli cardiovasculare datorate tensiunii crescute, in conditiile in care organismul are nevoie si de sodiu.
Fierul
Fierul este un element esential din structura hemoglobinei – o proteina din componenta globulelor rosii din sange care transporta oxigenul de la plamani la toate celulele din organism. Din cauza menstruatiei, femeile pierd in mod regulat o anumita cantitate de fier care trebuie inlocuita, pentru prevenirea anemiei. De asemenea, in perioada sarcinii creste necesarul de fier pentru dezvoltarea normala a fatului, iar deficitul poate duce la nastere prematura sau la o greutate redusa a copilului adus pe lume.
Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: