fbpx

Vitamine ale imunitatii de fier

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Ca sa functioneze fara cusur si sa faca fata atacului masiv al virusurilor si altor patogeni, sistemul imunitar are nevoie de sustinerea pe care o ofera anumite vitamine. Prin moleculele lor, aceste substante organice naturale contribuie la realizarea in bune conditii a apararii organismului. Iata care sunt cele mai importante vitamine!

Vitamina A

Ca antioxidant puternic, acest micronutrient are un rol important in consolidarea apararii naturale a organismului, prin influentarea activitatii limfocitelor B si T (celule ale sistemului imunitar responsabile de raspunsul imun umoral si de tip celular).

Vitamina A poate avea doua forme: retinol (se gaseste in alimentele de origine animala) si provitamina A (prezenta mai ale in fructe si legume colorate).

    Vitamina B6

    Pe langa sustinerea sanatatii sistemului cardiovascular si a celui nervos, vitamina B6, o vitamina hidrosolubila, indispensabila desfasurarii proceselor metabolice, ajuta la refacerea organismului in starile de convalescenta.

    Vitamina C

    Este fara doar si poate cea mai cunoscuta vitamina atunci cand vine vorba despre tratamentul racelilor. O metaanaliza a 29 de studii ce au implicat peste 11.000 de persoane a concluzionat ca suplimentarea aportului de vitamina C reduce intensitatea simptomelor si durata afectiunii. Fiind esentiala pentru buna functionare a celulelor imune, deficienta de vitamina C predispune la infectii.

    Vitamina D

    In perioadele in care nu petrecem suficient timp afara si nu beneficiem de expunere la soare, suplimentarea vitaminei D este indicata tuturor categoriilor de varsta: copii, adulti, varstnici. Aceasta vitamina ste cruciala pentru sistemul imunitar.

    In lipsa acesteia, limfocitele T nu pot reactiona si combate infectiile grave care ameninta organismul uman, conform oamenilor de stiinta de la Universitatea Copenhaga, Danemarca.

    Vitamina E

    Aceasta vitamina liposolubila ofera protectie celulelor impotriva factorilor inflamatori. De asemenea, aceasta stimuleaza producerea limfocitelor B care genereaza anticorpi, dar si a celulelor natural killer (NK), cele care identifica si distrug virusurile, bacteriile si celulele canceroase.

    Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: