fbpx

Zinc – beneficii si contraindicatii

Click pe meniu. Avem pentru tine peste 100 de suplimente alimentare si cosmetice!

Zincul este unul din mineralele esentiale, ceea ce inseamna ca organismul are nevoie de el pentru a functiona normal, insa nu si-l poate produce singur. Mai exact, in corpul uman exista 2-3 grame de zinc, distribuite le nivelul fiecareia din cele peste 28 de trilioane de celule, care folosesc asadar o cantitate infima din acest mineral.

Cu toate acestea, atunci cand cantitatea de zinc din organism scade si se mentine constant sub doua grame, consecintele nu vor intarzia sa apara iar acestea sunt cat se poate de evidente si totodata severe.

Pentru ca este vorba de un nutrient atat de important, va vom vorbi pe larg despre zinc in randurile ce urmeaza, din cuprinsul carora vei afla ce roluri si functii indeplineste acesta in organism, ce beneficii aduce si ce se intampla in cazul deficitului. De asemenea, iti vom arata cum sa asiguri organismului aportul optim de zinc si ce masuri de precautie trebuie sa iti iei.

Zinc – rol si functii in organism

Spuneam mai devreme ca zincul se regaseste in structura fiecarei celule din corpul uman, fiind prezent astfel in toate organele si tesuturile. De asemenea, o cantitate de zinc se gaseste si in fluidele corporale, rolul sau cel mai important constand in activarea a peste 300 de tipuri de enzime implicate in procesele metabolice care asigura buna functionare a organismului.

Dat fiind faptul ca aproximativ 95% din cantitatea totala de zinc prezenta in organism se gaseste in celule, este evident faptul ca acest mineral este implicat in functionarea fiecarei celule, implicit a organelor si tesuturilor din care acestea fac parte.

In structura celulara, zincul indeplineste trei functii principale, respectiv functia catalitica, cea structurala si cea reglatoare. Astfel, acesta actioneaza ca un catalizator pentru  o serie de reactii chimice de care depinde buna functionare a organismului si in acelasi timp confera rezistenta membranei celulare, protejand-o totodata de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi.

De asemenea, prin functia reglatoare, zincul este implicat in controlul inmultirii si dezvoltarii celulelor, precum si in transmiterea informatiilor generice prin intermediul ADN-ului.

Prin aceste functii zincul aduce o serie de beneficii la nivelul intregului organism, despre care vom vorbi puti mai tarziu, intr-un capitol separat.

Simptomele deficitului de zinc

Desi organismul are nevoie de o cantitate redusa din acest mineral, deficitul de zinc nu va trece neobservat intrucat genereaza o serie de simptome mai mult decat evidente. Acesta poate aparea fie pe fondul unei alimentatii cu un aport foarte scazut de zinc sau al absorbtiei deficitare in contextul unor afectiuni precum diabetul, bolile hepatice, renale sau cele digestive. De asemenea, alti factori care pot duce la scaderea nivelului de zinc din organism sunt fumatul, consumul excesiv de alcool si stresul cronic. Nivelul de zinc scade si odata cu inaintarea in varsta, in perioada sarcinii si alaptarii dar si in cea de premenopauza.

Cel mai adesea, un prim semn al deficitului de zinc este reducerea poftei de mancare, ce se poate accentua ulterior si pe fondul alterarii papilelor gustative care determina modificari ale gustului. De asemenea, persoanele cu deficit de zinc fac febra musculara mai usor decat in mod normal, aceasta aparand frecvent  chiar si in urma unui efort minim. Explicatia consta in faptul ca zincul este implicat in functionarea normala a muschilor iar in lipsa unei cantitati optime motricitatea acestora scade si creste perioada necesara pentru recuperarea dupa efort.  

Zincul face parte si din structura celulelor care alcatuiesc retina, astfel ca deficitul poate duce in unele cazuri si la scaderea acuitatii vizuale.

Alte semne ingrijoratoare sunt caderea parului si vindecarea mult mai lenta a ranilor iar in cazurile in care deficitul de zinc este unul sever apare diareea.

Daca acest deficit se manifesta in cazul copiilor, exista riscul ca acestia sa dezvolte forme mai usoare sau mai severe de retard mintal, fiind afectat totodata si procesul de crestere.

Despre zinc si beneficiile sale

Asa cu am promis revenim la beneficiile pe care zincul le aduce organismului si care evidentiaza importanta acestui mineral.

Intarirea imunitatii

Zincul face parte din structura leucocitelor, care sunt celule ale sistemului imunitar iar unul dintre roluri este acela de a le activa atunci cand in organism este detectat un pericol reprezentat de agentii patogeni. Leucocitele constituie principala linie de aparare a organismului atat impotriva agentilor patogeni cat si a celulelor deja infectate si a celor care dezvolta o structura anormala si pot duce la aparitia cancerului.

Prevenirea stresului oxidativ

Prim prezenta sa in structura membranelor celulare, zincul protejeaza celulele impotriva unui proces degenerativ datorat radicalilor liberi – niste compusi instabili care se formeaza sau patrund in organism. Acestia intra in reactie cu celulele carora le modifica structura, proces denumit stres oxidativ. Odata cu structura se modifica si functionalitatea celulelor iar astfel pot aparea anumite forme de cancer sau alte boli cronice. Zincul ajuta la prevenirea acestor boli prin faptul ca protejeaza celulele impotriva actiunii radicalilor liberi.

Imbunatatirea performantelor fizice

Spuneam mai devreme ca zincul face parte si din structura fibrelor musculare, avand rolul de a asigura motricitatea muschilor. Daca organismul are parte de un aport suficient de zinc, se imbunatateste si rezistenta la efort crescand totodata si nivelul performantelor fizice. De asemenea, se imbunatateste rezistenta fibrelor musculare, ceea ce duce la un risc mai scazut de accidentari si la o recuperare mai usoara dupa un efort intens.

Stimularea functiilor cognitive

Zincul se gaseste si in structura celulelor din creier, care stau la baza tuturor proceselor cognitive. Pentru ca aceste procese sa aiba loc, in creier se produc o serie de reactii chimice in care zincul are rol de catalizator. Prin acest rol contribuie la imbunatatirea capacitatilor de concentrare, memorare si invatare, iar datorita efectului antioxidant contribuie pe revenirea procesului neurodegenerativ ce duce la slabirea acestor capacitati cognitive.

Suplimentele cu zinc – cum le alegeti si cand se administreaza

Zincul este prezent intr-o gama variata de alimente, astfel ca o dieta echilibrata poate asigura fara probleme aportul optim din acest mineral. Carnea, pestele si fructele de mare sunt cele mai bune surse naturale de zinc insa acesta se gaseste si in leguminoase, cereale integrale, ciuperci nuci si seminte. Sursele vegetale contin insa cantitati mai mici de zinc iar absorbtia in organism este ingreunata din cauza unor compusi naturali din plante, care inhiba partial acest proces.

Atunci cand dieta este saraca in alimente care contin zinc, poate fi completata cu suplimente alimentare care contin acest mineral, dar care nu trebuie niciodata sa inlocuiasca total alimentele respective. De asemenea suplimentele alimentare pe baza de zinc se recomanda pacientilor cu boli ce afecteaza absorbtia acestui mineral, dar si femeilor insarcinate sau care alapteaza, varstnicilor trecuti de 65 de ani si copiilor. Totodata, fumatorii si persoanele care consuma frecvent alcool e bine sa apeleze la astfel de suplimente, dat fiind faptul ca aceste vicii afecteaza absorbtia zincului.

Suplimentele alimentare cu zinc sunt disponibile in mai multe variante, fiecare continand cantitati diferite din acest mineral. De aceea, inainte de a alege si folosi un astfel de produs este nevoie de recomandarea unui medic, ce poate stabili pe baza analizelor daca intr-adevar aveti nevoie de un aport suplimentar de zinc si in ce cantitate.

Zinc, contraindicatii

Intrucat este vorba de un nutrient indispensabil pentru organism, nu exista situatii in care zincul sa fie total contraindicat, intrucat s-ar ajunge la de deficit si la problemele despre care am vorbit mai devreme. Se recomanda insa precautie in administrarea sa, mai ales de daca ne referim la suplimentele alimentare, care contin de obicei doze mai mari decat alimentele obisnuite. Barbatii adulti au nevoie de doar 11 miligrame de zinc pe zi iar femeile de 8 miligrame, insa daca aceste cantitati sunt usor depasite uneori nu este niciun motiv de ingrijorare.

Problemele apar daca se depaseste frecvent cantitatea de 40 de miligrame pe zi, pentru ca aceasta provoaca o intoxicatie acuta, iar daca doza zilnica depaseste constant 150 de miligrame pe zi se ajunge la intoxicatie cronica. Intoxicatia cu zinc provoaca stari de greata insotite de varsaturi, reduce absorbtia altor elemente nutritive precum fierul si cuprul, slabeste imunitatea si reduce nivelul de colestreol bun (HDL), care are rolul de a curata sangele de celalalt tip de colesterol, supranumit „rau” (LDL).  

De asemenea, se recomanda precautie la administrarea de suplimente cu zinc in paralel cu antibioticele, pentru ca acest mineral poate interactiona cu substantele active menita sa distruga bacteriile din organism. Zincul provenit exclusiv din alimente nu afecteaza cu nimic actiunea antibioticelor, insa daca ne referim la suplimentele care contin cantitati mai mari, acestea trebuie administrate cu cel putin doua ore inainte de a lua medicamentele.

Autor: Catalin Tantareanu

Ti-a placut acest articol? Distribuie-l pe: